Experienţa olandezilor, în dar!

Experienţa olandezilor, în dar!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Excelenţa Sa doamna Tanya van Gool (FOTO) le-a oferit autorităţilor locale sprijin pentru acordarea de consultanţă de specialitate în domeniul prevenirii inundaţiilor pe Dunăre * Să sperăm că propunerea nu se … îneacă în stil românesc, prin constituirea vreunei „comiţii” *

Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Excelenţa Sa dna Tanya van Gool,  şi noul consul onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Constanţa, Dan Coman, au avut, ieri, o întrevedere cu prefectului judeţului Galaţi, Ionuţ Cosmin Păun, după care a urmat o întâlnire şi cu preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac şi cu viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco.

La discuţiile purtate la Prefectură a participat şi Flemming Sorensen, directorul general al Şantierului Naval Damen Galaţi (parte a grupului olandez Damen Shipyards).

Excelenţa Sa, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, a precizat că vizita la Galaţi a fost programată încă de acum trei săptămâni şi viza încă de atunci continuarea discuţiilor pe marginea unei soluţii privind controlul şi lupta împotriva inundaţiilor, ca urmare a unui studiu realizat de specialiştii olandezi.

Studiul, angajat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile din România, a fost realizat în 2006, după inundaţiile din 2005 şi viitura de pe Dunăre din 2006, când Şantierul Naval Damen a fost afectat.

Prefectul Cosmin Păun, care părea familiarizat cu studiul, a explicat faptul că această evaluare indică faptul că Dunărea este prea îngustată în zona Galaţi din cauza numeroaselor îndiguiri făcute. Totodată, prefectul a vorbit şi despre posibilitatea realizării unei amenajări care să reducă această presiune.

Excelenţa Sa, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos a precizat că proiectul poate fi dezvoltat, în vederea ajutării comunităţilor din Galaţi, Brăila şi Tulcea, pentru a nu se mai confrunta cu probleme legate de creşterea nivelului Dunării. 

Acest proiect va fi avut în vedere şi cu prilejul misiunii economice olandeze care va fi organizată în luna septembrie la Bucureşti, Galaţi şi Constanţa, a mai anunţat oaspetele. 

Idei bune şi frumoase, care, însă, nu vor fi literă de lege şi nu se vor materializa decât cu acordul celor trei administraţii implicate, Galaţi, Brăila şi Tulcea.  Căci olandezii ne pot sugera soluţii, nu … ni le pot şi băga în traistă.

Pentru aşa ceva, tot românii trebuie să facă un efort. „Nu putem discuta singuri de amenajarea hidrografică fără să îi luăm parteneri şi pe colegii din Brăila şi Tulcea. Ideea a fost discutată şi în comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă -  de parteneriat, de creare a unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară”, a spus, ieri, prefectul.

Însă asociaţia de dezvoltare intercomunitară este o noţiune care are rezonanţe triste la Galaţi, atât timp cât, de aproape şase ani de zile, municipiul Galaţi nu a reuşit să realizeze un astfel de parteneriat nici măcar cu Brăila, pentru rezolvarea problemelor cartierului Dimitrie Cantemir! Unde nu au reuşit două judeţe, vor reuşi trei?!

Şi preşedintele CJ, Eugen Chebac, a discutat acelaşi subiect cu înalţii oaspeţi, precizând că studiul efectuat de specialiştii olandezi a fost realizat în parteneriat cu Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi.

„Am ţinut să vin în faţa dumneavoastră cu studii concrete, făcute de specialişti. Privesc renaturarea Dunării ca pe un proiect de viitor şi suportul logistic oferit de Guvernul Olandez este unul substanţial. Este un proiect de viitor şi trebuie să renaturăm Dunărea pentru că viiturile sunt din ce în ce mai frecvente”.

„S-au născut replici şi teorii vis-a-vis de inundarea Cotului Pisicii, dar eu cred că studiul făcut trebuie parcurs cu atenţie pentru că este făcut de specialişti şi oferă soluţii care ar diminua pagubele pe care inundaţiile le produc, iar costul implementării lui este mai mic decât aceste pagube”, a precizat preşedintele CJ, Eugen Chebac.

Citit 963 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.