Ministrul Sănătății nu crede că pandemia va mai influența deschiderea școlilor, în ciuda dublării săptămânale a numărului de infectări

Ministrul Sănătății nu crede că pandemia va mai influența deschiderea școlilor, în ciuda dublării săptămânale a numărului de infectări
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus s-a dublat în ultimele două săptămâni, însă a spus că "acest val pandemic" nu va duce la amânarea începerii şcolii sau desfăşurarea cursurilor în sistem online.

"S-ar putea să dureze circa patru-cinci săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt răceli banale. Sigur, sunt şi cazuri mai serioase care necesită spitalizare. (...) Ultima raportare de 7.700 de cazuri a fost pe săptămână, adică 1.100 pe zi. Deja observăm că numărul de cazuri care se înregistrează în această săptămână este undeva în jur de 2.400 zilnic. (...) Cred că ne vom opri în jur de 10.000 - 12.000 de cazuri înregistrate zilnic", a arătat Rafila, duminică, la Prima TV.

Ministrul a spus că personal nu crede că există vreun risc ca în toamnă să se amâne deschiderea şcolilor sau şcoala să treacă în online. "Primul motiv este legat de faptul că acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor. Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate pe care am regăsit-o şi la Ministerul Educaţiei, în sensul de a păstra şcolile deschise şi vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România dacă va fi cazul", a susţinut Rafila.

Potrivit acestuia, nu este important numărul de cazuri, ci dacă evoluţia lor presupune sau nu spitalizare. "Dacă vor fi forme uşoare la care un tratament simptomatic şi izolarea timp de câteva zile s-ar putea să fie suficiente, atunci nu o să avem nicio problemă. Opinia mea este că evoluţia acestei infecţii în general (...) va fi exact în acest mod - perioade de acalmie urmate de perioade de infectare a unor categorii de oameni care au sau nu imunitate faţă de această variantă sau subvariantă a virusului", a mai arătat ministrul Sănătăţii. Acesta a amintit că la ATI la ultima raportare erau puţine cazuri, iar infectarea cu noul coronavirus ar putea să se manifeste ca o răceală obişnuită.

În luna septembrie România va primi noua formulă a vaccinului împotriva COVID-19. "Sunt persoane care mă întreabă dacă să îşi facă şi doza a patra acum, eu i-aş sfătui să îşi facă în toamnă, dacă apare o nouă variantă a vaccinului. (...) În acest an, începând cu luna septembrie vom primi formula nouă a vaccinului, iar contractul de anul viitor o să vedem, sper să existe o putere de negociere suficientă încât să-i convingem pe producători să nu livreze decât cantităţile care sunt solicitate de state", a arătat ministrul.

Citit 724 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iulie 2022 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.