Fonduri europene pentru "plămânul verde" al județului

Fonduri europene pentru "plămânul verde" al județului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Schema de ajutor de stat "sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite", din cadrul PNDR 2014-2020, a fost aprobată prin ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în anul 2016. Ajutoarele pentru împădurire și crearea de suprafețe împădurite se acordă ca ajutoare cofinanțate din fonduri europene. Schema este implementată de MADR, prin Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scopul ajutorului îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deținătorilor publici și privați de terenuri agricole și neagricole și forme asociative ale acestora pentru împădurirea și crearea de suprafețe împădurite. Schema vizează plantațiile forestiere realizate prin trupuri de pădure pe terenurile agricole și neagricole sau perdele forestiere de protecție pe terenurile agricole și neagricole. Trupurile de pădure reprezintă o suprafață de teren care se întinde pe cel puțin 0,5 ha, cu arbori mai înalți de cinci metri la maturitate, în condiții normale de vegetație și consistență de peste 10%, în timp ce perdelele forestiere de protecție sunt formațiuni cu vegetație forestieră acoperind minimum 0,1 ha, amplasate la o anumită distanță unele față de altele sau față de un obiectiv, cu scopul de a-l proteja împotriva efectelor unor factori dăunători și/sau pentru ameliorarea climatică, economică și estetico-sanitară a terenurilor.

Conform datelor prezentate de APIA - Centrul Județean Galați, la această dată, în județ sunt în derulare 13 proiecte, aparținând unui număr de 11 beneficiari, pe o suprafață totală de 187,41 ha. Dintre acestea, patru se află în al patrulea an de angajament, amplasamentele deja împădurite fiind pe raza localităților Ivești, Oancea, Schela (foto) și Târgu Bujor. Per ansamblu, suma totală autorizată la finanțare a fost de 306.535,47 de euro, ceea ce reprezintă 1.492.306,62 de lei.

Importanța împăduririlor, mai ales într-un județ de câmpie care nu excelează în acest sens, nu mai trebuie explicată, ținând cont și de actualul context al schimbărilor climatice. La o recentă reuniune a fermierilor locali, dedicată secetei crunte din acest an, fostul director al Direcției pentru Agricultură Județene și fost secretar de stat în MADR Floricel Dima a menționat faptul că față de media națională de 28% suprafață împădurită, județul nostru se situează la doar șase la sută.

Citit 937 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.