Alimentația publică, în vizorul Protecției Consumatorilor

Alimentația publică, în vizorul Protecției Consumatorilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În primul trimestru din acest an, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi a desfăşurat 792 de acţiuni de control, finalizate cu 526 de procese-verbale de constatare-contravenţie, 255 de procese-verbale de constatare şi 11 procese-verbale de prelevare. În același interval de timp, au fost înregistrate 841 de reclamaţii.

Din totalul acţiunilor de control, aproximativ 31,5% s-au desfăşurat la operatori economici din domeniul alimentar, în timp ce procentajul reclamaţiilor înregistrate pentru bunuri alimentare şi alimentaţie publică a fost de circa 8%.

Acţiunile tematice de control au vizat, în special, produse şi servicii alimentare cu impact deosebit asupra consumatorilor, în timp ce valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 2,21 milioane de lei, din care 1,22 milioane de lei în domeniul alimentației publice.

Printre principalele abateri constatate se numără prezentarea la vânzare a unor produse cu data-limită sau data durabilităţii minimale de consum depăşită, cu abateri de la parametrii de securitate prevăzuţi sau de la caracteristicile calitative declarate, echipamente frigorifice şi utilaje alimentare cu o igienă precară, ruginite, etichete ilizibile etc.

Astfel, a fost constatată comercializarea unor legume şi fructe depreciate, peşte cu miros de alterat sau culoarea branhiilor modificată. La controalele efectuate la operatorii economici ce prestează servicii de alimentaţie publică s-au găsit produse alimentare expirate, fără elemente de identificare şi caracterizare, condiţii necorespunzătoare de depozitare şi de igienă. Unsprezece unităţi de alimentaţie publică au avut oprită temporar activitatea până la remedierea deficienţelor constatate, iar alte zece magazine alimentare au avut oprită activitatea în totalitate sau în diverse sectoare până la igienizarea corespunzătoare a spaţiilor de depozitare sau expunere la comercializare, se mai arată în materialul informativ prezentat la ședința Comisiei de Dialog Social de marți, 26 iulie.

Sfaturi pentru consumatori

Totodată, CJPC Galați oferă o serie de sfaturi pentru consumatori, avându-se în vedere la unităţile de alimentaţie publică să se acorde o atenţie deosebită stării de curăţenie din unitate, dacă în meniu sunt afişate cantitatea şi preţul produselor, analizarea modului de prezentare a personalului de servire (echipament de protecţie, igiena mâinilor), gradul de curăţenie a paharelor existente pe masă și a tacâmurilor, dar și analiza organoleptică a felurilor de mâncare aduse la masă. În plus, la cumpărarea produselor alimentare, CJPC Galați recomandă solicitarea și păstrarea bonului de casă, ca probă în cazul în care, în mod justificat, se intenționează să se reclame calitatea/siguranța unui produs.

Mai trebuie spus că o parte dintre aceste acțiuni de control au avut loc în perioada în care funcția de comisar-șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) din care face parte și CJPC Galați, a fost ocupată de brașoveanul Sorin-Claudiu Susanu. Ne așteptăm ca și în perioada următoare noua conducere a instituției să manifeste transparență, fiind vorba despre un domeniu extrem de sensibil, cu repercusiuni directe asupra sănătății și siguranței consumatorilor.

Citit 738 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 August 2022 07:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.