Produsele lactate au ajuns mai scumpe decât fructele de mare

Produsele lactate au ajuns mai scumpe decât fructele de mare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ce ne permitem să cumpărăm, creveți sau brânză proaspătă? Iată o întrebare la care răspunsul ar trebui să fie simplu, dar, în ultima perioadă, produsele lactate  au ajuns un lux în România, fiind mai scumpe decât creveții, calamarii, caracatițele, scoicile și alte fructe de mare, evident, importate.

Oamenii au ajuns să spună că nu își mai pot permite să cumpere un kilogram de brânză, în condițiile în care, în unele cazuri, prețul  acesteia a sărit de 40 de lei/kg. Cașcavalul a devenit şi el raritate în coșurile de cumpărături, fiindcă ne scoate din buzunare 30 de lei pentru o rotiță de 500 de grame, un pachet de unt de 200 de grame a ajuns să coste 15 lei, iar laptele e și el scump la vedere, costând între 5 lei litrul pentru brandurile marilor magazine şi până la 12 lei pe litru, pentru variante bio sau din branduri recunoscute pentru calitate.

Gălățenii se uită la noile prețuri și, în mare parte, cu atât rămân. "A ajuns mai ieftină carnea decât brânza și laptele, nu știu încotro ne îndreptăm, dar nu e bine"; "Păi, de banii ăștia îmi cumpăr creveți sau scoici și îmi prepar acasă decât să dau 50-60 de lei pe un kg de brânză"; "Laptele de calitate a ajuns să coste peste 12 lei litrul, nu mi se pare normal să dau 24 de lei pe doi litri de lapte care nici măcar nu te țin o săptămână" - iată doar câteva dintre spusele celor care au renunțat să mai cumpere produsele lactate sau au diminuat cantitatea pe care o consumă.

De partea cealaltă, producătorii se apără spunând că seceta și războiul din Ucraina au jucat un rol-cheie în această majorare de preţuri. "Fermierii mici și mijlocii nu mai pot face muncă patriotică, nu mai au cum. Toate s-au scumpit, toate. Ca să scoți un kilogram de cașcaval ai nevoie de 8, poate 10 litri de lapte. Ce să vezi, laptele crud s-a scumpit și semnalele noastre sunt că prețul lui va mai crește. S-ar putea ajunge la costuri uriașe de plecare din poarta fabricii, apoi intervin alte câteva adaosuri. Și omul o să privească lung, cel mult o să întrebe, după care pleacă în plata Domnului, fără să mai cumpere", a declarat un producător pentru Fanatik.

Citit 836 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2022 11:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.