Sfaturi bancare de la Protecția Consumatorului

Sfaturi bancare de la Protecția Consumatorului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Consumatorii trebuie să urmărească, în mod activ, să le fie respectate drepturile prin contractele de creditare, dacă vor să obţină rapid bani de la o Instituţie Financiară Nebancară (IFN), să citească integral contractele şi să se asigure că au înţeles, clar, condiţiile, avertizează directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel. Acesta precizează că, înainte de semnarea contractului de credit, trebuie efectuate comparaţii între mai multe oferte şi subliniază totodată că important este costul creditului, nu neapărat uşurinţa în a obţine împrumutul.

În context, Paul Anghel arată că cerinţele şi documentaţia de credit pot fi simplificate la Instituţiile Financiare Nebancare, însă costurile creditelor oferite de bănci sunt mult mai mici în comparaţie cu IFN-urile. Potrivit reprezentantului ANPC, băncile sunt mult mai bine legiferate şi reglementate faţă de IFN-uri.

Oricum, Anghel recomandă consumatorilor să citească contractul de credit înainte de semnare şi să pună întrebări acolo unde sunt termeni neclari. De asemenea, clienţii trebuie să realizeze o analiză pertinentă a capacităţii de rambursare a creditului.

Totodată, Anghel atrage atenţia că pe parcursul derulării unui credit pot să apară riscuri legate de creşterea dobânzii, dacă dobânda este variabilă, privind cursul de schimb şi de incapacitate de plată din cauza pierderii/reducerii veniturilor.

De asemenea, cei care doresc obţinerea unui credit de la un IFN, trebuie să verifice dacă în contract este precizat corect costul total al creditului, suma totală pe care trebuie să o ramburseze, dar şi dacă este menţionată valoarea dobânzii, dobânda penalizatoare şi dobânda aferentă reeşalonării plătită în avans. Consumatorii trebuie să se asigure că dobânda penalizatoare nu este mai mare de 3 puncte procentuale peste dobânda curentă şi că în contractul de credit nu există informaţii contradictorii.

Alte sfaturi ale directorului general de la Protecţia Consumatorilor se referă la solicitarea unui document care dovedeşte stingerea obligaţiilor contractuale.

Paul Anghel a oferit şi exemple de niveluri ale dobânzilor la credite oferite de bănci, valabile în iulie. Acestea variază de la 3,81% pentru un credit ipotecar nou contractat, în euro, la 5,5% pentru un împrumut ipotecar în lei, 5,49% pentru un credit de consum în euro şi 10,96% pentru un credit de consum în lei.

Citit 885 ori Ultima modificare Duminică, 25 Septembrie 2022 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.