Fără înregistrarea terenurilor, nu se pot face investiții

Fără înregistrarea terenurilor, nu se pot face investiții
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Conform celor mai recente date prezentate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Galați, în proiectul național de creștere a gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România sunt incluse și nouă unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul nostru, cu o suprafață totală de 71.344,21 ha, din care 53.58,42 ha situate în intravilan.

În șapte dintre acestea (Frumușița, Independența, Ivești, Liești, Munteni, Șendreni și Vânători), lucrările de înregistrare sistematică sunt deja în curs de derulare, ultimele cinci contracte fiind semnate în vara acestui an. Celelalte două UAT-uri din listă, respectiv, Barcea și Berești-Meria, nu au avut oferte depuse până în prezent, iar licitațiile au fost reluate, conform OCPI.

Altfel, din totalul de 65 de unități administrativ-teritoriale din județul Galați, până în luna septembrie 2022 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în patru, în integralitate: Valea Mărului, Matca, Băleni și Vârlezi, pentru un număr de 52.630 de imobile, cu o suprafață totală aferentă de 29.862 ha. La nivel național există un număr de doar 148 de unități administrativ-teritoriale în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică, în acest total regăsindu-se și cele patru comune din județul Galați.

În plus, la nivel de sector cadastral (unitate de suprafaţă delimitată de elemente liniare stabile în timp - şosele, ape, canale, diguri, căi ferate etc.), finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică cuprinde, în prezent, un număr de 260.617 imobile, pentru o suprafață de 177.682 ha. În tot județul, ca urmare a lucrărilor de înregistrare sistematică, au fost înființate 313.247 de cărți funciare. Totodată, la data de 21 septembrie 2022, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 53 de UAT-uri, pentru un număr estimat de 178.241 de imobile, cu o suprafață estimată de 90.559 ha.

Totodată, OCPI reamintește faptul că primăriile au obligația să includă în sectoarele cadastrale de înregistrare sistematică atât terenurile agricole care fac obiectul plăților prin APIA, cât și cele cuprinse în proiecte de investiții referitoare la infrastructura de interes național.

Citit 704 ori Ultima modificare Duminică, 25 Septembrie 2022 21:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.