Multe contracte de închiriere nu sunt declarate la Fisc

Multe contracte de închiriere nu sunt declarate la Fisc
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Puţin peste o treime (33,7%) dintre chiriaşii români ştiu că au contractul de închiriere înregistrat la Administraţia Financiară, în timp ce o pondere aproape similară (34,9%) declară că au un contract nedeclarat sau o proprietate închiriată mascat, sub forma unui comodat sau a unei înţelegeri verbale, reiese dintr-un sondaj realizat de o agenţie imobiliară. Conform sursei citate, 31,8% dintre respondenţi nu ştiu dacă proprietarul a declarat sau nu contractul de închiriere la autoritatea locală.

"Ce nu înţeleg majoritatea proprietarilor, dar şi o parte dintre chiriaşi, este că semnarea unui contract de închiriere poate evita dezvoltarea unor conflicte între părţi. Inexistenţa acestui contract aduce mai multe bătăi de cap decât presupusele economii obţinute prin neimpozitarea veniturilor. Din păcate, noile modificări fiscale, care vor intra în vigoare din 2023, nu încurajează proprietarii să declare chiriile. Cea mai importantă schimbare va fi eliminarea cotei forfetare de 40% pentru veniturile obţinute din chirii, ceea ce se traduce printr-o creştere a impozitului cu 67%. Există, totuşi, opţiunea ca proprietarii să opteze pentru impozitarea în sistem real, prin ţinerea unei contabilităţi în partidă simplă a veniturilor şi cheltuielilor cu proprietăţile închiriate, însă pentru asta, vor avea nevoie de sprijinul specialiştilor. Adică, o cheltuială în plus, pe care nu cred că mulţi vor fi dispuşi să o facă", a explicat Christian Tudorache, CEO şi cofondator Kastel Group.

Sondajul arată că 67,2% dintre proprietari au stabilit chiria în euro, 32,5% dintre aceştia în lei şi sub 1% în alte monede. Totuşi, procentul celor care încasează chiria în lei, la cursul zilei, este de 64,1%.

Principalele motive pentru care românii aleg să locuiască în chirie sunt: nu au veniturile necesare pentru achiziţia unei locuinţe (35,9%), nu îşi doresc să contracteze un credit imobiliar pe termen lung (33,6%), consideră nivelul dobânzilor mult prea ridicat (29,1%), nu au strâns avansul necesar achiziţiei (22,6%), au în calcul cumpărarea unei proprietăţi atunci când îşi vor întemeia o familie sau vor avea un copil (25,4%), iar 10,8% dintre cei chestionaţi au menţionat că iau în calcul mutarea într-o altă ţară.

La capitolul preţuri, contravaloarea chiriei lunare este mai mică de 300 de euro pentru 39,3% dintre respondenţi, între 300 şi 399 de euro pentru 40,2%, respectiv, peste 400 de euro pentru restul.

Citit 968 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Septembrie 2022 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.