Un nou proiect pescăresc câștigat la Șivița

Un nou proiect pescăresc câștigat la Șivița
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cele peste 20 de grupuri pentru pescărie durabilă (Fisheries Local Action Group - FLAG-uri) din România au absorbit 64,53% din suma totală de circa 50 de milioane de euro pe care au avut-o la dispoziţie în actualul exerciţiu financiar, a declarat recent subsecretarul de stat Mihai Leonov, din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, din suma de 49.904.862 de euro, în perioada 2014-2021, cele 22 de FLAG-uri au semnat contracte de finanţare în valoare de 48.099.402,37 de euro, reprezentând 96,38% din buget, iar pentru realizarea proiectelor li s-a decontat suma de 32.203.577,25 de euro, respectiv, 64,53%. "Bineînţeles că Delta Dunării, Brăila şi Galaţi au absorbit cei mai mulţi bani. În continuare se va face o evaluare şi apoi vom şti dacă vor rămâne 22 de grupuri sau vor fi mai puţine. Nu ne dorim să le înmulţim. La Constanţa, de exemplu, sunt patru FLAG-uri şi nu au fost la fel de eficiente ca acela de pe Deltă. Mai bine să existe unul mare decât patru mici", a menţionat reprezentantul MADR.

Pentru exerciţiul financiar 2021-2027, grupurile pescăreşti din România vor primi circa 54 de milioane de euro, sumă pentru care nu s-au primit încă observaţii din partea Comisiei Europene, viitorul program operaţional urmând să finanţeze şi acţiuni de salubrizare a apelor.

Investiție de recreere, cu specific pescăresc, la Șivița

În județul Galați, parteneriatul local format în scopul dezvoltării durabile a Zonei Pescăreşti a judeţului Galaţi a fost concretizat prin înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă "Prut-Dunăre" Galaţi, care a devenit Grupul de Acţiune Locală pentru Pescuit aferent Zonei Pescăreşti Galaţi.

În luna august, în cadrul ”Strategiei de dezvoltare locală a zonei pescărești Prut - Dunăre”, primăria comunei Tulucești a fost înștiințată oficial de către MADR asupra faptului că a fost aprobată cererea de finanțare europeană pentru proiectul  de amenajare a unei zone de recreere în satul Șivița din comuna Tulucești, cu o valoare totală de 1.356.904 lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) 2014 - 2020.

Implicat direct în acest proiect, primarul din Tulucești, Petrică Bratu, ne-a declarat: ”Astăzi (joi, 29 septembrie - n.r.), am semnat contractul de finanțare, deciși fiind să nu ratăm nicio oportunitate de atragere a fondurilor europene. Inițial pe o listă de așteptare, proiectul de la Șivița a devenit eligibil pentru finanțare. Cum nu aveam o zonă de recreere în sat, dar dețineam terenul, am decis să aplicăm pentru aceste fonduri, la care estimăm și o contribuție proprie, de la bugetul local, de aproximativ 200.000 de euro. Asta și în condițiile în care sperăm să nu ne confruntăm cu o altă creștere a prețurilor materialelor de construcții. Va fi lansată procedura de achiziție pentru desemnarea constructorului, iar în primăvară ar trebui să înceapă efectiv lucrările.”

Într-un județ lipsit de suficiente posibilități de agrement, dar înconjurat de ape, investiția de la Șivița presupune amenajarea unei zone de recreere pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp, care va include: alei pietonale, bănci și coșuri de gunoi, pistă de biciclete, două pavilioane din lemn (prevăzute cu grătar din cărămidă, masă, scaune, chiuvetă, apă curentă, iluminat), două locuri de joacă pentru copii, dar și realizarea unui heleșteu (cu punte pietonală și platformă din lemn). În plus, se prevede conectarea la utilități, sistem de irigat, amenajarea spațiilor verzi și a unei zone de colectare selectivă a deșeurilor.

Citit 747 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2022 08:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.