60.000 de români în zona Mannheim

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Festivalul Cultural al Stockholmului: Peste 20 de muzicieni din cinci ţări, printre care şi România, vor urca vineri, 13 august, de la ora 18:00, pe scena din piaţa Gustav Adolfs din capitala Suediei, în cadrul Festivalul Cultural al Stockholmului.

* Cartea Aneimaria Beligan, la Melbourne: Un nou volum de proză semnat de Anamaria Beligan, fiica celebrului actor român, Windermere, dragoste la a doua vedere (Windermere, Love at Second Sight), va fi lansat în cadrul Melbourne Writers Festival, pe data de 28 august 2010, orele 11:30, la Feddish Cafe & Bar din Melbourne, Australia.

Evenimentul este organizat într-o atmosferă ce aminteşte de boema cafenelelor de altădată, cu participarea cântăreţei pop/ethno rock Brooke Taylor.

* Film românesc pentru Montreal: Comedia Nuntă în Basarabia, în regia lui Nap Toader, coproducţie România, Republica Moldova şi Luxemburg, a fost selectată la prestigiosul Montreal World Film Festival în cadrul secţiunii Focus on World Cinema. Festivalul are loc între 26 august şi 6 septembrie.

* „Shakespeare“ din Polonia: România participă în această perioadă la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare” din Polonia, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Europa. Ţara noastră este reprezentată de Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, cu spectacolul „Furtuna”, în regia lui Cristi Juncu.

* Mai este nevoie de fonduri: În localitatea Mannheim se construieşte prima biserică ortodoxă cu contribuţie exclusiv românească din Germania, pentru care este în continuare nevoie de ajutor financiar. Parohia Ortodoxă Română „Învierea Domnului” din Mannheim a fost înfiinţată pe 8 iunie 1997 de un grup de credincioşi ortodocşi, la iniţiativa teologilor Ioan şi Maria-Marinela Popescu.

Dorinţa era veche, fapt pentru care comunitatea românească aducea de la Paris o dată pe luna câte un preot ortodox pentru slujirea Sfintei Liturghii. Comunitatea românească din Mannheim a crescut după cel de-al II-lea Război Mondial prin refugiaţii politici, apoi prin studenţii veniţi la Heidelberg şi Mannheim, iar în ultimele decenii prin căsătorii şi prin cei veniţi cu contracte de muncă.

În zona parohiei trăiesc în prezent în jur de 60.000 de români, majoritatea dintre ei formând familii mixte româno-germane. În zonă au emigrat mulţi dintre saşii şi şvabii din Transilvania şi Banat.

Citit 3605 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

9 comentarii

 • postat de Cristian Băleanu
  Marți, 03 Mai 2016 13:47
  88.128.81.***
  Salut tuturor, șanț în Mannheim de aproape 1 an, am lucrat 6 luni după care am întrerupt urmând să încep cursul de germană la Akademie, din păcate mult prea puțin se face la kurs, caut un job, menționez că șanț staplerfahrer ( lucrez pe motostivuitor)am și carnetul luat aici, german cu tot ce trebuie, am mașină, de 4 luni nu muncesc, am nevoie de un job urgent, dacă cineva afla ceva rog să-mi lasă sms pe e- mail
  0
  0
  Raportează
 • postat de ionel
  Marți, 09 Februarie 2016 21:39
  188.26.196.***
  Va salut sintem un cuplu casatorit, 39 si 42 de ani ne dorim sa lucram pe te rmen lung in germania. Sintem seriosi si dedicati. Sotul, foarte priceput in meseriile; lacatuserie , sudura instalatii termosanitare si electrice si multe altele. Sotia foarte harnica , menaj. Daca cineva se va gasi sa ne ajute in acest sens, nu va regreta. Sintem oameni seriosi, deschisisi cu bun simt nu stim nici o limba straina dar am vrea sa invatam, toate au un inceput. Cu respect, Ionel si Elena
  0
  0
  Raportează
 • postat de irimie cosmin
  Luni, 16 Martie 2015 21:43
  37.81.91.***
  Buna!caut chirie urgenta in Mannheim
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ich denke!!!
  Joi, 10 Ianuarie 2013 16:19
  Ciudate afirmatii:
  o parohie cu 60 000 de romani nu e in stare sa ridice o biserica? ceva e putred acolo ;)

  si daca asta e "prima biserică ortodoxă cu contribuţie exclusiv românească din Germania" atunci biserica din Baden baden ce este? dar bisericile din Bühl(Köln) sau Salzgiter ce sunt?
  0
  0
  Raportează
 • postat de petruca ion
  Sâmbătă, 07 Iulie 2012 21:49
  A doua oara vin la munca pe santier in Manhhaimdeabea acum am aces la net siaflu de comunitatea de Romani din zona la H7 Inpermanenta sant cazati ,ROMINI si nu stiu nimic de comunitate poate ajuta fiecare la constructia biserici trebuie facu ceva mai mult ,decat pe net
  0
  0
  Raportează
 • postat de Faur Elena Gabriela
  Luni, 25 Iunie 2012 10:38
  Buna! Sunt din Sibiu,si caut contract in zona mainnheim pentru doua luni si in agricultura .Va multumesc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sima Mirela
  Luni, 25 Iunie 2012 10:32
  Buna ziua ! Caut un contract pentru doua luni in agricultura sau ce o fi .Va multumesc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sima Mirela
  Luni, 25 Iunie 2012 10:29
  Buna ziua ! Caut un contract pentru doua luni in agricultura sau ce o fi .Va multumesc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de günther eduard
  Miercuri, 13 Iunie 2012 10:00
  buna dimineata si eu caut contact cu romani din zona mannheim
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.