60.000 de români în zona Mannheim

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Festivalul Cultural al Stockholmului: Peste 20 de muzicieni din cinci ţări, printre care şi România, vor urca vineri, 13 august, de la ora 18:00, pe scena din piaţa Gustav Adolfs din capitala Suediei, în cadrul Festivalul Cultural al Stockholmului.

* Cartea Aneimaria Beligan, la Melbourne: Un nou volum de proză semnat de Anamaria Beligan, fiica celebrului actor român, Windermere, dragoste la a doua vedere (Windermere, Love at Second Sight), va fi lansat în cadrul Melbourne Writers Festival, pe data de 28 august 2010, orele 11:30, la Feddish Cafe & Bar din Melbourne, Australia.

Evenimentul este organizat într-o atmosferă ce aminteşte de boema cafenelelor de altădată, cu participarea cântăreţei pop/ethno rock Brooke Taylor.

* Film românesc pentru Montreal: Comedia Nuntă în Basarabia, în regia lui Nap Toader, coproducţie România, Republica Moldova şi Luxemburg, a fost selectată la prestigiosul Montreal World Film Festival în cadrul secţiunii Focus on World Cinema. Festivalul are loc între 26 august şi 6 septembrie.

* „Shakespeare“ din Polonia: România participă în această perioadă la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare” din Polonia, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Europa. Ţara noastră este reprezentată de Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, cu spectacolul „Furtuna”, în regia lui Cristi Juncu.

* Mai este nevoie de fonduri: În localitatea Mannheim se construieşte prima biserică ortodoxă cu contribuţie exclusiv românească din Germania, pentru care este în continuare nevoie de ajutor financiar. Parohia Ortodoxă Română „Învierea Domnului” din Mannheim a fost înfiinţată pe 8 iunie 1997 de un grup de credincioşi ortodocşi, la iniţiativa teologilor Ioan şi Maria-Marinela Popescu.

Dorinţa era veche, fapt pentru care comunitatea românească aducea de la Paris o dată pe luna câte un preot ortodox pentru slujirea Sfintei Liturghii. Comunitatea românească din Mannheim a crescut după cel de-al II-lea Război Mondial prin refugiaţii politici, apoi prin studenţii veniţi la Heidelberg şi Mannheim, iar în ultimele decenii prin căsătorii şi prin cei veniţi cu contracte de muncă.

În zona parohiei trăiesc în prezent în jur de 60.000 de români, majoritatea dintre ei formând familii mixte româno-germane. În zonă au emigrat mulţi dintre saşii şi şvabii din Transilvania şi Banat.

Citit 3675 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.