La Judeţean, o asistentă stă cu prematurii

La Judeţean, o asistentă stă cu prematurii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Doctoriţa Elisabeta Şerban este de părere că organizarea are rolul cheie *

Că vrem sau nu, îndoliata încăpere a incubatoarelor din Maternitatea Giuleşti stabileşte un grav şi important precedent în zona spitalicească din întreaga ţară. Iar lucrul acesta obligă la găsirea răspunsurilor, la formularea de concluzii, şi, în mod normal, la aplicarea unor noi măsuri de siguranţă.

Deocamdată, şi din Spitalul Judeţean Galaţi - ca şi de la Maternitatea „Buna Vestire” - lipsesc senzorii de fum. „La Ginecologie avem doi hidranţi prevăzuţi cu senzori, dar aceştia din urmă nu acoperă întreaga Secţie”, spune doctorul Elisabeta Şerban (FOTO), şefa Secţiei.

Mai bine să ştim

Iată câteva dintre întrebările care le pun pe jar – şi la Galaţi – pe viitoarele mămici şi pe familiile acestora:

-    Sunt necesare aerele condiţionate în camera incubatoarelor?

-    Trebuie să stea o asistentă cu prematurii?

-    Cine se presupune că poartă răspunderea pentru proasta funcţionare a aparaturii electrice?

-    De ce stau nou-născuţii prematuri în incubatoare?

-    Poate trece maternitatea de la Spitalul Judeţean, la rândul ei, printr-un coşmar similar?

Incubatorul, aerul condiţionat şi cartela de la intrare

În aşteptarea unui verdict oficial asupra tragediei de la Maternitatea Giuleşti, doctor Elisabeta Şerban, şefa Secţiei de Ginecologie Galaţi, nu vede posibilă repetarea scenariului groazei la Spitalul Judeţean Galaţi:

„Problema este relativă – nu văd cum s-ar putea întâmpla aşa ceva aici, la noi, pentru că o asistentă stă în permanenţă în camera prematurilor. Aceşti copii au nevoi speciale, faţă de un copil născut la termen; mai exact, prematurii nu au organele pregătite să facă faţă mediului exterior. De aceea se recurge la incubator, aparat care asigură un spaţiu în care temperatura ambientală este reglată în aşa fel încât să semene cu cea din uter”.

„Aerele condiţionate sunt necesare în această cameră a incubatoarelor, şi pentru asistentele şi mamele care intră în încăpere, dar şi pentru o bună funcţionare a incubatoarelor în sine, aparate reglate să funcţioneze la o temperatură mai înaltă”.

„De asemenea, consider foarte bună închiderea uşii de la camera prematurilor cu cartela – acolo nu poate avea acces oricine, mămici, tătici, rude care vor să vadă copilul”.

Rolul directorului administrativ

Este cineva răspunzător pentru proasta funcţionare a aerului condiţionat? „Directorul administrativ”, răspunde doctorul Şerban şi argumentează:

„El se ocupă de montarea aparaturii, el se ocupă dacă se strică o chiuvetă sau apare o altă problemă de ordin tehnic. Este ca acasă la fiecare – cum se strică ceva, te duci şi spui. Directorul tehnic trimite electricianul, instalatorul sau persoana capabilă să rezolve problema”.

„Verificări periodice nu există, nici aici, nici nicăieri în lume. Exact ca acasă! Nimeni nu face verificări, doar în cazul în care ˝cade˝ ceva trebuie înlocuit obiectul respectiv”.

În final, medicul concluzionează: „Nu se ştie cât de târziu s-a descoperit situaţia de la Maternitatea Giuleşti, dacă focul a ars mocnit sau dacă a fost o explozie. Într-o asemenea instituţie, organizarea are rol-cheie”.

Citit 3378 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.