Lupta poliţiştilor comunitari pentru 290 de slujbe

Lupta poliţiştilor comunitari pentru 290 de slujbe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ieri – proba scrisă * Calendarul examinării: afişarea notelor, 24 de ore pentru contestaţii, stabilirea datei pentru examinarea orală şi afişarea rezultatelor finale *

Liniştit ca un orăşel de provincie de tablou, ieri Galaţiul nici nu a realizat ce puţine uniforme îl mai privesc de pe străzi.

Dispăruţi din patrule, dar strânşi în sălile de curs ale Facultăţii de Mecanică, poliţiştii comunitari gălăţeni au avut, în mijloc de septembrie, emoţii de studenţi chinuiţi: ori trec clasa şi rămân pe posturile prost plătite, ori pică şi au de înfruntat haosul căutării unui nou loc de muncă.  

Din două rele, comunitarii gălăţeni ţineau ieri degetele încrucişate – pentru cel mai mic nu vroiau să-şi piardă posturile.

Subiectele – extrase de sindicalişti

Ora 8,30, biroul lui Cristian Gâscă, directorul instituţiei. Înşirate pe masă, cinci coşuri cu subiecte:

„Le-am scris de mână acum, marţi dimineaţă şi sunt împărţite pe legi, conform bibliografiei de concurs. I-am chemat pe liderii sindicatului, împreună cu doi martori, colegi de sindicat, să le verifice şi să tragă ei, cu mâinile lor, subiectele de concurs”.

„Vor fi examinaţi funcţionarii publici principali, asistenţi şi superiori, iar fiecare secţiune va avea propriul subiect, unic, compus din cinci puncte”, explică directorul.

Ca într-un ritual nici de ei cunoscut, liderii de sindicat dau târcoale mesei şi coşurilor. Le studiază, apoi începe extragerea subiectelor. În zece minute sunt stabilite cele trei subiecte:

„Mai transparent de atât nu se putea”, spun într-un glas Marian Sava şi Ilie Stavăr. Cei doi recunosc: „Subiectele sunt la îndemâna oricui. Oricui a învăţat! Pentru că, într-adevăr, se regăsesc în bibliografia care ne-a fost recomandată din timp”.

Ca studenţii, la Mecanică

Ora 10,00. 376 de poliţişti comunitari umplu intrarea dinspre strada Vultur a Facultăţii de Mecanică. Emoţionaţi, unii fumează absent, trăgând din ţigări şi neascultându-şi partenerul de discuţie, alţii înghit litri de apă, după care justifică săltând nedumerit din umeri: „Parcă îmi era sete!”.

Prezentând toate simptomele unor studenţi loviţi de trac, oamenii se văd puşi în situaţia mult mai serioasă de a avea de înfruntat mai mult decât o amărâtă de restanţă:

„Am rate, am mama bolnavă, am copilul la şcoală. Hm, asta nu e o glumă”, pufneşte nervos un bărbat între două vârste. Lansează din vârful degetelor mucul de ţigară şi începe să râdă nervos: „Niciodată nu am învăţat atât de mult, şi să am impresia că totul trece pe lângă capul meu!”.

Nu disponibilizaţi, ci preluaţi

Dacă marţi, 14 septembrie, a fost data examenului scris, poliţiştii comunitari îşi vor vedea rezultate afişate abia în două-trei zile, conform declaraţiilor directorului Gâscă:

„Din comisia care corectează tezele fac parte trei persoane: eu, directorul adjunct Ştefan Mărculescu şi şefa Serviciului Resurse Umane, Vasilica Dumitraşcu. Vom lucra cât vom putea de mult şi de repede, pentru ca după afişare să aibă loc şi sesiunea de contestaţii – de 24 de ore”.

„Pentru ca apoi să organizăm, la cinci zile de la afişarea rezultatelor, proba de interviu. Se va face o medie cu proba scrisă şi vor fi afişate rezultatele, în urma acestora ştiindu-se cu exactitate care dintre funcţionarii publici examinaţi vor rămâne pe posturi”.

Vă reamintim că, în urmă cu doar câteva săptămâni, directorul Poliţiei Comunitare declara că din cei 710 poliţişti comunitari angajaţi în acest moment, vor rămâne doar 290 – fapt impus de lege.

Tot în acel moment, directorul garanta că 380 dintre disponibilizaţi vor fi preluaţi de o firmă de pază, oamenii nefiind condamnaţi la a rămâne pe drumuri. Un calcul simplu relevă astfel că din totalul disponibilizaţilor, doar 40 pe persoane vor rămâne fără loc de muncă.

Citit 2042 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.