Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu, unul dintre gălăţenii care au uimit lumea s-a stins din viaţă în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 95 de ani. Anunţul a fost făcut de violonistul Gabriel Croitoru, un alt gălăţean care a uimit lumea.
„În această noapte de iulie ne-a părăsit pentru a merge să cânte în alte lumi marele nostru pianist şi prieten bun, Maestrul Valentin Gheorghiu! Dumnezeu să-l odihnească în pace şi în Lumină”, a scris Gabriel Croitoru pe Facebook.
Născut la Galaţi, pe 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu este considerat unul dintre cei mai mari pianişti români din secolul al XX-lea.
A început să cânte la pian la vârsta de 5 ani şi după doi ani de studiu la Galaţi a ajuns elev al Constanţei Erbiceanu şi al lui Mihail Jora la Conservatorul bucureştean. La doar 9 ani, cu recomandarea lui George Enescu, a primit o bursă în străinătate şi, în perioada 1937-1939, a fost discipol al lui Lazare Levy la Conservatorul din Paris. Din păcate, a fost nevoit să-şi întrerupă studiile din Franţa la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial şi a revenit în ţară, înscriindu-se din nou la Conservatorul din Bucureşti.
Şi-a început cariera concertistică la numai 15 ani, în 1943, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorală a lui George Georgescu, iar în 1950 a devenit solist al Filarmonicii „George Enescu”, orchestră alături de care avea să cânte mai bine de cinci decenii.
În 1958, la prima ediţie a Concursului „Enescu”, şi-a adjudecat premiul I, pentru interpretarea Sonatei a III-a enesciene, alături de fratele său mai mare, violonistul Ştefan Gheorghiu.
Compozitor şi pianist de clasă, Valentin Gheorghiu a susţinut numeroase concerte pe toate marile scene ale lumii, din Japonia până în SUA. A excelat şi în muzica de cameră sau ca partener la pian al fratelui său.
A avut, încă din tinereţe, oferte de a se stabili în Occident, primele datând din anii 50, dar le-a refuzat şi a rămas în România, pentru a nu-şi distruge familia şi cariera fratelui său.
Modest, poate prea modest în opinia criticilor, Valentin Gheorghiu n-a ieşit foarte des în prim-plan, deşi s-a aflat, timp de aproape 50 de ani, printre cei mai mari muzicieni ai lumii. Valoarea sa unanim recunoscută l-a propulsat însă ca membru al juriilor la aproape toate concursurile mondiale importante, având la activ peste 70 de astfel de participări.
Ca apreciere pentru meritele sale incontestabile, Galaţiul i-a acordat în 2011 titlul de Cetăţean de Onoare.
În 2014 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2018, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional "Steaua României", "în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor".
Sicriul cu trupul lui Valentin Gheorghiu va fi depus, pentru un ultimul omagiu, marţi, între orele 10,00 şi 15,00, în rotonda Ateneului Român, iar slujba de înmormântare va avea loc miercuri, la ora 10,00, la Capela Cimitirului Bellu ortodox.
Puteţi citi aici un ultim interviu acordat de maestrul Valentin Gheorghiu regretatului nostru coleg, jurnalist şi scriitor Victor Cilincă: