Pregătiri pentru ajutoarele la încălzire

Pregătiri pentru ajutoarele la încălzire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Până pe 25 octombrie, ar trebui completate în jur de 40.000 de formulare extrem de stufoase

Potrivit declaraţiilor primarului municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, în următoarea săptămână şi jumătate, la comisia specială de alocare a ajutoarelor de încălzire va trebui suplimentat personalul, astfel încât toate formularele să fie completate la timp.

„Ieri am dat dispoziţie pentru tipărirea acestor formulare, care sunt aşa de stufoase, că seamănă cu o cărţulie… Toate aceste formulare vor trebui completate astfel încât să fie gata până pe 25 octombrie, aşa cum scrie la lege. Pentru asta, la comisia specială, condusă de doamna Dobrescu, vom cere personal suplimentar şi computere chiar şi de la Apaterm”, a declarat, ieri, primarul Dumitru Nicolae.

Acesta a precizat că membrii comisiei sunt, în general, cei care au lucrat şi anii trecuţi la acest program şi care sunt deja familiarizaţi cu legislaţia şi procedurile.

Primarul a mai precizat că la Galaţi preţul de distribuţie al agentului termic este de 289 de lei/gigacalorie, din care gălăţenii plătesc 167,6 lei/gigacalorie (cu TVA).

Cine nu mai are dreptul la ajutoare?

Potrivit deciziei Guvernului (OUG 86/2010, publicat în MO 0662 din 27 septembrie 2010), pentru această iarnă, beneficiarii ajutoarelor la încălzire sunt selectaţi mai atent decât anul trecut.

Deşi plafonul financiar până la care se poate aloca ajutorul de stat s-a menţinut acelaşi ca şi în 2009 – 615 de lei pe membru de familie -, pentru a primi ajutoare la încălzire trebuie ca solicitantul să mai îndeplinească  o serie de condiţii suplimentare.

Astfel, el nu trebuie să deţină un autoturism de peste 1.600 centimetri cubi şi nici o altă clădire, în afara celei în care locuieşte. În plus, dacă are microbuz, autobuz, barcă cu motor, şalupă sau tractor, nu poate primi banii.

Aici fac excepţie persoanele cu handicap şi locuitorii Deltei Dunării. Beneficiarul de ajutoare de încălzire nu trebuie nici să aibă nici presă de ulei, gater sau drujbă şi nici nu trebuie să aibă în contul bancar mai mult de 3.000 de lei. 

Nici crescătorii de animale nu beneficiază de ajutoare, adică cei care au peste trei bovine, cinci porci, 20 de capre sau oi şi peste 15 familii de albine. Dacă aceste condiţii vă fac să zâmbiţi, nu sunt deloc amuzante amenzile (de la 1.000 la 10.000 de lei!) care se aplică celor care mint în declaraţii şi ascund că sunt proprietari a celor înşirate mai sus.

Mai mult, unii din beneficiari se pot trezi acasă cu controale, pentru verificare, iar dacă se dovedeşte că au minţit în declaraţii, pot pierde ajutorul de încălzire şi vor trebui să şi restituie statului banii primiţi deja. 

Asta, ca să nu mai vorbim că pot fi traşi la răspundere penal, pentru că declaraţiile de venituri se fac pe propria răspundere. La nivel naţional, se consideră că înăsprirea condiţiilor va conduce la reducerea cu circa 10 la sută a numărului beneficiarilor, însă după opinia primarului Dumitru Nicolae, numărul beneficiarilor gălăţeni nu va diferi de cel al beneficiarilor de anul trecut:

„Cred că vor fi în jur de 35.000-40.000 de familii”. Motivul? Poate că asprirea condiţiilor reduce numărul celor îndreptăţiţi să primească ajutoare, însă de anul trecut şi până acum, situaţia financiară a zeci de mii de gălăţeni s-a înrăutăţit…

Citit 1971 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.