Finanţele, paralizate de proteste!

Finanţele, paralizate de proteste!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Angajaţii din finanţele publice au continuat, ieri, cu şi mai multă forţă, protestele spontane * Ghişee închise, contribuabili întorşi din drum, funcţionari pe scări, în faţa instituţiei * „Vrem respect pentru muncă, nu «pomană»”, spun manifestanţii * Revolta devine contagioasă şi pentru alte instituţii publice *

Departe de a aduce mai mult calm, ziua de joi a adus o intensificare a protestelor salariaţilor de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi. La aceasta a contribuit, desigur, situaţia tensionată de la Bucureşti, de la Ministerul Finanţelor, unde negocierile dintre protestatari şi conducerea centrală au eşuat.

Angajaţii din finanţele gălăţene au decis încă de la primele ore ale dimineţii să continue protestele şi să nu reia lucrul. Ghişeele au fost închise, accesul contribuabililor în instituţie a fost blocat de forţele de ordine, iar pe uşa de la intrare, sub programul de lucru, a fost lipit un anunţ: „Grevă spontană – Vă mulţumim pentru înţelegere”.

În jur de 200 de angajaţi au ieşit pe scările din faţa instituţiei şi, deşi s-au abţinut de la a se manifesta zgomotos, unii dintre ei purtau afişe pe care scria negru pe alb: „Vrem salarii decente, nu «pomană»”, „Nu suntem «îmbuibaţi»” sau „Vrem respect pentru muncă”.

De altfel, acestea au fost sloganurile zilei, acţiunea de la Galaţi fiind în ton cu protestele similare care au avut loc în toată ţara. 

Cu ochii pe Bucureşti

Toate aşteptările funcţionarilor de la Galaţi sunt legate de ce se va întâmpla la Bucureşti. „Oamenii s-au hotărât să continue protestul spontan, suntem solidari cu colegii noştri care au rămas în Ministerul de Finanţe, dar văd că toate încercările de negociere au eşuat”.

„Dacă se va pleca la Bucureşti? În funcţie de ce vor salariaţii, asta vom stabili. Dacă ei vor stabili să plece, sindicatul va fi alături de ei şi îi va sprijini”, ne-a declarat Dan Mihalache (FOTO 5 – în centru), liderul sindicatului Sed Lex din finanţele gălăţene.

„Cred că, în ultimul ceas, guvernanţii ar trebui să-şi dea seama ce s-ar putea întâmpla prin inactivitatea finanţelor. Cred că este foarte grav dacă nici acum nu-şi dau seama ce se poate întâmpla…”, a precizat liderul Sed Lex.

De exemplu, a fost cât pe ce ca, în urma  blocajului de la DGFP Galaţi, să nu ajungă salariile către angajaţii din armată, poliţie şi sănătate, care aveau, ieri, zi de plată. Din fericire, virarea banilor către instituţiile în cauză a apucat să se facă înainte de declanşarea protestelor.

Dar, pe fond, situaţia rămâne gravă, dat fiind faptul că la DGFP Galaţi nu s-au mai făcut niciun fel de încasări şi niciun fel de declaraţii fiscale nu au mai fost înregistrate.

Reacţii şi reacţii

În ceea ce îi priveşte pe simplii contribuabili prinşi în vârtejul evenimentelor, reacţiile, comentariile, sunt dintre cele mai diverse.

Valeriu Palade: „Aveam de depus o declaraţie, pentru că nu am putut să o depun azi, o să vin, normal, după ce se termină cu protestele. Cât de justificate sunt aceste proteste? Acesta este rezultatul incompetenţei cu care a fost condusă ţara. A fost criză peste tot, dar suntem singura ţară în care s-a ajuns la tăieri de salarii, de pensii”. 

Proteste „până la capăt”

Angajaţii din finanţe sunt decişi „să meargă până la capăt” şi să nu renunţe cu nici un chip la proteste.

Dan Mihalache a precizat că protestatarii din finanţele gălăţene au primit mesaje de solidaritate şi din partea angajaţilor din alte instituţii publice locale, prin urmare nu ar fi exclus ca şi la Galaţi tăvălugul protestelor spontane să devină mai mare. Cum şi peste cine va trece tăvălugul, rămâne de văzut în aceste zile.

Deznodământ cu stimulente

Spre finalul programului de lucru la DGFP Galaţi, în orei 16.15, a venit, de la Bucureşti, o veste bună pentru protestatari.

În urma negocierii dintre reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi reprezentanţii salariaţilor s-a căzut de acord cu acordarea „în mod transparent şi în funcţie de performanţe” a stimulentelor aferente lunilor august şi septembrie.

Urmează ca săptămâna viitoare, marţi, odată cu discutarea în Parlament a noilor grile de salarizare, să fie asigurată angajaţilor din finanţe o plată echitabilă pentru munca lor.

„Aşteptăm ca Ministerul de Finanţe să se ţină de cuvânt, pentru că «la lumânare şi Tanţa pare floare». Oamenii au luat notă de promisiunile făcute, urmează în această seară să se gândească şi mâine să ia decizia finală”, ne-a mai declarat Dan Mihalache, liderul Sed Lex Galaţi.

La terminarea programului de lucru, la 16.30, protestele de la DGFP Galaţi au fost suspendate.

CITEŞTE MAI MULT ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ A „VIEŢII LIBERE”

Liderii din Educaţie, solidari cu funcţionarii

Membrii celor trei federaţii din preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia „Spiru Haret”, şi-au exprimat solidaritatea cu protestul funcţionarilor, fără a intra, însă, în grevă. (Cristina Carp)

Descentralizatele nu au făcut grevă

„Nu facem grevă”, ne-a declarat ieri, încă de dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, Nicoleta Harţegan. Nu aceeaşi atitudine au adoptat-o angajaţii agenţiilor din alte judeţe care au declanşat proteste spontane! 

Acelaşi răspuns l-am primit şi de la preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Olimpia Buzia, dar şi de la directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Ionel Petrea (Gabriel Kolbay)

Solidaritate la Tribunal şi Judecătorie

Ieri, în jurul prânzului, grefierii şi personalul auxiliar de la Tribunalul şi Judecătoria Galaţi au decis să se solidarizeze cu protestul funcţionarilor publici din cadrul Ministerului de Finanţe. Grefierii gălăţeni sunt primii din sistemul juridic care s-au solidarizat cu finanţiştii.

„Am decis, la nivelul celor două instanţe, să purtăm banderole în semn de solidaritate. Momentan nu vom ieşi în stradă pentru a nu perturba activitatea din sălile de judecată”, ne-a spus Mirela State, lider al sindicatului IUS-LEX, în care sunt înscrişi 121 de angajaţi ai Tribunalului şi Judecătoriei. 

În timp ce grefierii şi personalul auxiliar decideau forma de protest, judecătorii convocau, la rândul lor, Adunările generale. (Teodora Miron)

Poliţia şi Vama Galaţi NU susţin protestele finanţiştilor

Nimeni nu ar fi putut sintetiza mai bine situaţia decât Daniel Soare, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual: „E uşor să declari că solidarizezi, dar acestea sunt doar declaraţii, de vreme ce nu recurgem la nicio formă de protest”.

Distanţându-se şi mai evident de mişcările de revoltă ale angajaţilor Ministerului de Finanţe, Sorin Niţă, purtătorul de cuvânt al Vămii Galaţi declară ferm: „Programul inspectorilor continuă normal, fără nicio întârziere şi fără niciun zvon măcar de protest”. (Elena Parapiru)

CITEŞTE MAI MULT ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ A „VIEŢII LIBERE”

Citit 1294 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.