Cum să distrugi o casă-monument istoric

Cum să distrugi o casă-monument istoric
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Simplu – Primăria închiriază casa unui rău platnic, care apoi o incendiază regulat * Pe strada Gării, la numărul 53, chiriaşul Primăriei a dat pentru a treia oară foc la casă * „În 9 ani, Neculai Melinte nu şi-a plătit niciodată utilităţile, şi ne ameninţă cu moartea” *

Criză mare pe Gării, la numărul 53. Înnebuniţi că vecinul lor, chiriaş al Primăriei, incendiază casa când le este lumea mai dragă – ultima oară chiar sâmbăta trecută, pe 13 noiembrie -, ceilalţi locatari reclamă: „Este a treia oară când dă foc la casă”.

„Nu munceşte, bea şi probabil se întreţine din furat. Are ordin de evacuare! Să urgenteze Primăria evacuarea! Urmează să murim noi şi copiii noştri până ne aude cineva?”.

„A ars podul, trebuie să facem din nou curăţenie generală”

„Când am văzut articolul de luni, din ˝Viaţa liberă˝, în care scria că Melinte era băut şi că probabil de la o lumânare a luat foc casa, am crezut că înnebunesc. Lumea nu ştie ce iad trăim noi aici”, relatează Corina Cojocea, locatară a aceluiaşi imobil. În încăperile golite de mobile, care au fost înghesuite într-o singură cameră, şi într-un miros greu, de ars şi umezeală imposibil de descris, femeia detaliază:

„Periodic, Nicolae Melinte, unul dintre chiriaşii Primăriei în această casă, ne dă foc. Pe 13 noiembrie, sâmbăta trecută, a fost a treia oară când au venit pompierii şi au stins incendiul. Eu am doi copii, iar băiatul are astmă, în fiecare zi îi duc de aici, că nu pot să îi ţin în casă din cauza mirosului”.

„De ce să mai curăţ, dacă mă evacuează?”

Corina Cojocea: „Tot timpul trebuie să dau bani să repar stricăciunile provocate de el – acum trebuie să fac curăţenie, că a ars podul, iar apa de la pompieri s-a infiltrat în casă. În bucata noastră de casă nu se mai poate locui din cauza mirosului, pentru că Nicolae Melinte a lăsat tot ce a ars aşa cum a ars. Nu a făcut niciun fel de curăţenie”.

„A fugit de acasă după incendiu şi a venit doar puţin, marţi seara, să vadă dacă au venit cumva cei de la Primărie să îl dea afară. A zis că oricum el curăţenie nu face, că dacă îl dau afară, ce rost mai are?!”.

Numărul 53 - clădire de patrimoniu şi monument istoric

Şapte familii locuiesc la clădirea de patrimoniu din strada Gării, numărul 53. Dintre aceştia, patru sunt chiriaşi ai Primăriei, iar trei sunt proprietari – „Adică noi avem acte pe casă, de pildă, dar ea a fost apoi revendicată, şi încă aşteptăm soluţia legală”, arată Corina Cojocea, locatară a imobilului.

Coşmarul familiei Cojocea este împărtăşit de ceilalţi locatari: „Nu înţeleg de ce nu este dat afară acest Melinte.  Are ordin de evacuare şi tot ce ne dorim mai mult este să se urgenteze procedura. Pe noi ne ameninţă cu moartea, copiilor le este groază de el – nici nu ies să se joace în curte, când este el acasă -, îl aduce pe fratele lui care a făcut puşcărie şi care şi el este agresiv cu noi”.

„Trăim un iad, şi nimeni nu ia nici o măsură. Ştiţi cum a obţinut acest om locuinţa aceasta? S-a urcat pe clopotniţa bisericii greceşti şi a ameninţat că se sinucide, dacă nu îi dă Primăria casă (VEZI FOTO 6). Şi în 2001 s-a mutat aici, cu soţia şi două fetiţe”.

„Între timp a divorţat. Pe la el mai vine doar fratele lui, şi amândoi beau şi vorbesc îngrozitor, ne ameninţă pe toţi că ne omoară”.

Incendiu după baia de seară

Locatarii spun că, pe vremuri, în casa din strada Gării, numărul 53, şi-ar fi desfăşurat activitatea Ocolul Silvic. Ei, ca nişte oameni cuminţi, ţin cont de faptul că într-o clădire de patrimoniu nu poţi să baţi nici un cui fără zeci de aprobări.

În schimb, prin uşa lăsată de izbelişte, întredeschisă, la Nicolae Melinte, se vede o cameră neagră ca o groapă, în care  pereţii abia dacă mai rezistă: bărbatul a smuls duşumelele şi le-a vândut, explică vecinii. Acelaşi lucru l-ar fi făcut şi cu soba.

„Înainte de a veni el, aici locuia o bătrânică. Deşi nu era bogată, femeia respectivă a întreţinut tot, nu a stricat nimic. El a distrus şi a vândut tot pentru băutură”.

„Când iese din casă, băiatul meu e terorizat de el – îl văd cum primul lucru, se uită să vadă dacă e acasă. Niciodată de 8 ani de când locuieşte aici nu şi-a plătit chiria sau utilităţile”.

„Dar nimeni nu îi spune nimic, iar Primăria, am aflat eu, nu se autosesizează. Trebuie sesizată. Azi am sesizat şi Primăria, şi Patrimoniul. Şi am depus şi un memoriu la Pompieri”, spune hotărâtă Corina Cojocea.

La ultimul incendiu, gălăţeanca şi-a scos noaptea copiii din casă, după ce le făcuse baie celor mici şi îi pregătea de culcare: „Am simţit miros de fum şi am ştiu că de la el este. De fiecare dată a luat foc de la lumânare sau de la vreun muc de ţigară”.

O dată lumânare, de două ori, de trei ori

Pompierii confirmă: „În toate cele trei date comunicate de doamna Cojocea au avut loc incendii pe strada Gării, la numărul 53. Astfel, focurile izbucnite pe 4 mai 2009, 8 octombrie 2010 şi 13 noiembrie 2010 au fost provocate de fiecare dată de câte o lumânare lăsată aprinsă în apropierea unor materiale textile”, a declarat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi. 

Nu am putut lua legătura cu Nicolae Melinte, bărbatul nefiind acasă la momentul vizitei reporterilor „Vieţii libere” pe Gării 53.

O chestiune de TIMP

De la Primărie, Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt explică: „A fost dată sentinţă civilă de evacuare, numărul 3380, din 30 martie 2010, de la instanţă, cu formă executorie. Bărbatul are restanţă la chirie de 8.176 de lei, iar colegii din Primărie aşteaptă procesul verbal de constatare al pompierilor, care conţine şi detalierea pagubelor produse”.

„Înainte ca persoana să fie executată şi evacuată, trebuie ca decizia să fie definitivă şi irevocabilă şi să epuizăm toate căile legale. Este doar o chestiune de timp până când Nicolae Melinte va fi executat prin evacuare”.

Vorba unui cititor al ziarului nostru (varianta online): „E chiriaşul Primăriei, de-aia îşi permite să dea foc la casă. Eu dacă vreau, nu îmi dă Primăria casă”.

Aşadar, cine va face curăţenie în bucata de casă a lui Nicolae Melinte? Când va fi  acesta evacuat? De ce oamenii corecţi nu îşi pot vedea liniştiţi de viaţă şi copii, iar un individ certat cu îndatoririle cetăţeneşti îşi poate permite să dea cu tifla autorităţilor?

Da, poate este o chestiune de timp, ca să cităm vorbele purtătorului de cuvânt al Primăriei, şi vom afla câteva răspunsuri. Până atunci, „distracţia” şi birocraţia continuă.

Citit 1849 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.