Suspiciune de infecţie cu virusul gripal A(H1N1) la Galaţi

Suspiciune de infecţie cu virusul gripal A(H1N1) la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O femeie de 34 de ani din Tecuci a fost internată pe 15 octombrie la Spitalul Clinic De Urgenţă ”Sf. Andrei”, pentru că avea febră şi dificultăţi respiratorii. Deşi iniţial i-a fost pus diagnosticul de pneumonie, din cauză că starea de sănătate a pacientei se agrava rapid, medicii au fost nevoiţi să o transfere la secţia de Terapie Intensivă.

„Pacienta a fost izolată şi s-a recurs la ventilaţia artificială. Diagnosticul i-a fost schimbat în Sindrom Respirator Acut (SARI) afecţiune care are la bază, de cele mai multe ori, un virus gripal. Nu putem exclude nici o suspiciune de infecţie cu virusul A(H1N1)”, ne-a spus dr. Valentin Boldea, şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică din Galaţi.

SARI poate apărea mai ales pe fondul unor afecţiuni cronice grave, care predispun organismul slăbit la astfel de manifestări. „În cazul de faţă, pacienta suferă de diabet zaharat nestabilizat, de hipertensiune şi de obezitate de gradul II spre III. Astăzi vom trimite probele prelevate la Institutul Cantacuzino, urmând ca mâine, cel mai probabil, să ne vină şi rezultatul epidemiologic. Abia atunci vom putea spune cu exactitate despre ce tip de virus gripal este vorba.

În privinţa şanselor de supravieţuire, medicii sunt rezervaţi. După primele analize am constatat că unul dintre plămâni a fost afectat în proporţie de 90 la sută, iar al doilea într-un procent de aproximativ 50 la sută”, a mai adăugat dr. Boldea.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, dr. Nicolae Bacalbaşa, a subliniat şi el posibilitatea unei infecţii cu virusul gripal A(H1N1). „Pentru că vorbim de un virus extrem de contagios, a trebuit să luăm toate măsurile pentru a izola pacienta. Principala problemă acum nu este una de natură terapeutică, ci mai mult una epidemiologică, ţinând cont de potenţialul contagios deosebit de mare”, ne-a informat dr. Bacalbaşa.

Reamintim că în ultimii doi ani virusul gripal A(H1N1) a provocat panică la nivelul întregii ţări. În judeţul Galaţi, mai multe persoane au decedat în anii din urmă, pe fondul infectării cu această tulpină de virus.

Citit 1183 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2011 13:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.