La Direcţia pentru Protecţia Copilului

La Direcţia pentru Protecţia Copilului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* După ce a promis că va discuta cu Marinela Dobrea pe marginea ultimelor dezvăluiri din presă, preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, s-a trezit că nu mai are cu cine sta de vorbă * Şefa DGASPC Galaţi şi-a lua „medical” şi încearcă să câştige timp * „Viaţa liberă” profită de răgaz şi vă prezintă concluziile unui control efectuat recent de Inspecţia Socială *

Deznodământul în cazul şefei de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, Marinela Dobrea, se amână. După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, a promis că va lua legătura cu directoarea Dobrea şi va prezenta un punct de vedere oficial al instituţiei pe care o conduce vizavi de acest caz, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a fost lăsat  cu ochii în soare. „În cursul zilei de luni, 20 octombrie 2008, preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a încercat să poarte o discuţie cu directorul DGASPC Galaţi, Marinela Dobrea, dar de la secretariatul instituţiei i s-a comunicat că doamna Dobrea este în concediu medical. În aceste condiţii, preşedintele CJ Galaţi, nu poate dispune niciun fel de măsură legală în ceea ce o priveşte pe doamna Marinela Dobrea”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţului Galaţi.

„Medicalul” salvator

Aşadar, fiecare oră de indecizie a preşedintelui  Chebac a costat. Directoarea DGASPC Galaţi, Marinela Dobrea, a intrat într-un concediu medical strategic, care are darul să o ferească pentru câteva zile de suspendare, de demitere şi de o sesiune de explicaţii în biroul preşedintelui Consiliului Judeţului. Îl informăm însă pe preşedintele Eugen Chebac că, în ciuda faptului că şi-a luat „medical”, Marinela Dobrea a venit ieri la muncă, dovedind că acest tertip a fost folosit doar pentru a evita întâlnirile cu şefii, nu şi pe cele cu subalternii. Mai mult, prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei, Marinela Dobrea a transmis scuze jurnaliştilor pe care i-a repezit (ca să folosim un termen cald) joia trecută în sediul instituţiei din Micro 20. Ea a explicat, prin intermediari, că era foarte tensionată din cauze care ţin de specificul muncii pe care o depune şi că din acest motiv ar fi reacţionat nepotrivit la încercările jurnaliştilor de a obţine un punct de vedere cu privire la rezultatele unui control al Gărzii Financiare.

„Răgaz” pentru alt raport

Concediul medical al doamnei director Dobrea are, cum spuneam, darul de a câştiga ceva timp în relaţia cu instituţia tutelară, Preşedinţia Consiliului Judeţului, însă, în acelaşi timp ne oferă şi nouă timpul necesar publicării altor concluzii ale organelor de control care s-au perindat prin curtea DGASPC Galaţi. Vă prezentăm astăzi concluziile unui control efectuat de Inspecţia Socială din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, în perioada 4-8 august 2008, raportul aflându-se deja, din câte am aflat, şi pe masa de lucru a preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac. Menţionăm că vom detalia conţinutul acestui raport în zilele următoare, în cazul în care ni se va da în continuare „răgazul” să o facem.

„În urma verificărilor realizate ca urmare a sesizării înaintate, se poate concluziona faptul că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi înregistrează deficienţe majore în aplicarea şi respectarea prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului precum şi a altor prevederi legale în domeniu, astfel:

- Activitatea de asistenţă şi protecţie socială desfăşurată în Complexul de servicii pentru copii din Târgu Bujor nu este organizată în conformitate cu Ordinul Secretarului de Stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului nr. 21/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial; în consecinţă, prin acordarea neadecvată a serviciilor de protecţie este  afectată în mod general şi specific calitatea vieţii copiilor instituţionalizaţi în acest complex. (n.r. Pe marginea problemelor de la Complexul de servicii pentru copii din Târgu Bujor „Viaţa liberă” a scris, în urmă cu câteva săptămâni un amplu articol, care a rămas, din păcate, fără ecou).

- Actuala organizare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Galaţi nu este în conformitate cu Organigrama şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare aprobate de Consiliul Judeţean Galaţi.

- Activitatea serviciilor de protecţie a copilului inspectate (în special Serviciile de asistenţa maternală şi Biroul adopţii) în contextul verificării aspectelor sesizate de petiţionar, înregistrează deficienţe majore, precizate în constatările echipei de inspecţie, prin nerespectarea  procedurilor impuse de legislaţia incidentă în domeniu;

- Conducerea instituţiei promovează un management defectuos în gestionarea resurselor financiare şi umane dar şi în organizarea, coordonarea şi controlul desfăşurării activităţilor din serviciile specializate de protecţie a copilului din cadrul direcţiei, inspectate în contextul prezentei misiuni”, se arată în concluziile raportului Inspecţiei Sociale. Acelaşi raport propune şi o serie de proceduri prin care lucrurile să fie rezolvate. Astfel, se cere să se facă o sesizare către „Consiliul Judeţean Galaţi, Preşedintele Consiliului Judeţean şi Secretarul General al Judeţului Galaţi – în legătură cu propunerea de sancţionare mergând până la demiterea întregii conduceri a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi”, după cum se mai arată în raportul de control.

Citit 2358 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.