O săptămână fără prea multe răspunsuri - Concluzii aşteptate în cazul “Ţigareta de Galaţi”

O săptămână fără prea multe răspunsuri - Concluzii aşteptate în cazul “Ţigareta de Galaţi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A trecut mai mult de o săptămână de când poliţiştii din Bereşti au interceptat, în nordul judeţului, cel mai mare transport ilegal de ţigări moldoveneşti capturat în acest an, în judeţul nostru. În tot acest timp, „Viaţa Liberă” v-a oferit zilnic noi informaţii, seria de dezvăluiri strângând aproape 9.000 de accesări pe siteul „Vieţii Libere” şi zeci de comentarii. Gălăţenii urmăresc, deci, cu interes, desfăşurarea anchetei oamenilor legii şi vor să afle cum a fost posibil ca o asemenea cantitate de ţigări să intre în ţară şi mai ales, cine sunt „rechinii” care investiseră bani grei în afacere. În cazul Afacerii „Ţigareta de Galaţi” au rămas încă multe întrebări fără răspuns. Astăzi, tragem linie şi stabilim ce ştim şi ce mai e de aflat.  

Ce ştim?

În noaptea de 5 spre 6 noimebrie, în jurul orei 5.00, poliţiştii din Bereşti, conduşi de Viorel Marcu, au interceptat un tractor marca New Holland, condus de Jenică B. Tractorul care trăgea o remorcă încărcată cu 270.000 de pachete de ţigări timbrate în Republica Moldova şi introduse ilegal peste frontieră. La scurt timp, duminică, poliţiştii au descoperit alte două autoutilitare, încărcate cu 150.000 de pachete de ţigări moldoveneşti, abandonate prin coclaurii de la Adam şi Rădeşti. Jenică B. a fost reţinut, iar vehiculele şi întreaga cantitate de ţigări, confiscate. A fost reţinut şi Daniel C., proprietarul autoutilitarei de la Rădeşti. S-au făcut percheziţii şi se încearcă identificarea altor persoane care fac parte din reţeua de contrabandişti.  

Prejudiciul stabilit de A.N.A.F. pentru introducerea ilegală în ţară a celor 420.000 de ţigări este de 2.417.325 lei.

După ce, urmând o parte din informatii am expus pe o hartă un posibil traseu al intrării ţigărilor în ţară, de la frontieră şi până în localităţile Slivna, Adam şi Rădeşti, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi ne-au informat ieri, prin intermediul unui document remis redacţiei noastre că: „În conformitate cu Prevederile Codului de Procedură Penală, urmărirea penală nu este publică, astfel că oferirea unor informaţii referitoare la modalitatea de intrare în ţară a celor 420.000 de pachete de ţigări ar periclita aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi”.

La Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi s-a deschis o anchetă, cu sprijinul unei echipe din Bucureşti. Eventuala implicare a unor oameni ai legii în Afacerea „Ţigareta de Galaţi” nu a fost infirmată.

Ce trebuie să aflăm

Urmând ipoteza protivit căreia cele 270.000 de pachete de ţigări au fost transportate peste Prut, contrabandiştii evitând punctul de trecere Oancea, atunci întrebările fără răspuns sunt: cine monitoriza frontiera în noaptea de 5 spre 6 noiembrie şi cum de a lăsat porţiunea dintre Balta Leahului şi Balta Pochina nesupravhegeată, deşi aici există ieşire spre un drum naţional? Dacă traficanţii erau la primul transport de acest fel, ne întreabă un cititor, cum de au calculat cu precizie cantitatea care urma să fie încărcată în remorcă şi n-a rămas nici un pachet „pe afară”?

Sarcina conducerii Poliţiei de Frontieră este să afle cu exactitate în ce fel nu şi-au făcut datoria angajaţii instituţiei (plătiţi din bani publici) care asigurau paza graniţei în acea noapte. Şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră a promis că îi va sancţiona drastic pe eventualii implicaţi sau incompetenţi.  

Indiferent de cantitatea de informaţii colectate, concluziile anchetei Inspectoratului Poliţiei Judeţene nu vor fi complete până la identificarea tuturor membrilor reţelei (cel puţin a celor de pe malul românesc al Prutului) şi până la stabilirea identităţii şi tragerea la răspundere a „peştilor mari” care au investit sume fabuloase în Afacerea „Ţigareta de Galaţi”.

Dacă este luată în calcul variata transportării ţigărilor de contrabandă prin punctul de trecere al frontierei de la Oancea, atunci lucrurile sunt mult mai grave, iar în acets caz nu ar trebui să aşteptăm doar nişte simple răspunsuri la întrebări.

Astăzi, o nouă etapă a anchetei de la Frontieră

Contactat telefonic în cursul săptămânii trecute, şeful Poliţiei de Frontieră Galaţi, comisarul şef Ion Lungu, a declarat că astăzi se va întoarce din concediu şi îi va chema pe şefii din postul de la Oancea. „Chiar vreau să îi întreb dacă vor să lucreze în continuare pe posturile pe care le ocupă acum”, a declarat Ion Lungu. Vom reveni cu amănunte pe această temă.

Citit 3039 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2011 21:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.