Marinela Dobrea s-a întors din „medical” şi se crede şefă

Marinela Dobrea s-a întors din „medical” şi se crede şefă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directoarea suspendată de la „Protecţia Copilului”, Marinela Dobrea, a venit miercuri la muncă şi a dat peste cap întreaga activitate a instituţiei * Pentru că nu a fost primită în biroul ei, a făcut un tur de forţă şi a vizitat aproape toate sediile DGASPC, bulversându-i pe angajaţi * Oamenii nu ştiu cine conduce acum Direcţia, iar preşedintele CJ, Eugen Chebac, nu răspunde la telefon pentru a da lămuriri * Coşmarul va continua cu siguranţă şi astăzi

Coşmarul Dobrea continuă

Surpriză de proporţii ieri la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi. Directoarea suspendată din funcţie, Marinela Dobrea, s-a prezentat la serviciu, după aproape trei luni de concediu medical. Mai mult, după ce a realizat că nu poate sta în biroul său, ocupat prin detaşare de Emilia Manon Cristoloveanu, directoarea suspendată a luat la picior mai multe centre şi sedii ale Direcţiei, anunţându-i pe toţi angajaţii pe care i-a întâlnit că s-a întors la muncă şi că, de acum încolo, toţi trebuie să asculte de ordinele ei.

A venit să îşi reia locul

Ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat în lipsa ei, Marinela Dobrea a intrat, la ora opt şi cinci minute, în biroul său de la sediul de pe strada Cuza, unde a dat peste Emilia Cristoloveanu, care are „obiceiul” să vină la serviciu cu jumătate de oră înainte de începerea programului.

„Directoarea suspendată a DGASPC, doamna Marinela Dobrea, a venit astăzi dimineaţă la birou şi s-a prezentat, pentru că nu o cunoşteam. Mi-a spus că a revenit la serviciu, că a venit să îşi reia locul. Sincer vorbind chiar mă bucur că a venit ca să îşi rezolve problemele. Dar nu sunt probleme pe care să le rezolve aici, în această instituţie. E o problemă pe care trebuie să o rezolve în Consiliul Judeţului. Eu nu vreau să fac parte dintr-un război care chiar nu îmi aparţine. Eu sunt detaşată aici printr-o hotărâre a Consiliului Judeţului, printr-o dispoziţie a preşedintelui CJ. Vă spun drept, este o situaţie mai mult decât penibilă şi încerc să tratez cu calm situaţia, nu atât în ceea ce mă priveşte, cât în ceea ce îi priveşte pe salariaţi”, ne-a spus şefa detaşată la DGASPC Galaţi, Emilia Cristoloveanu.

Angajaţii - bulversaţi

După ce a realizat că nu poate da ordine din vechiul său birou, Marinela Dobrea a făcut o tură prin sediul central al DGASPC, unde i-a înştiinţat pe angajaţi că s-a întors la serviciu şi că toate actele trebuie aduse la ea la semnat. Cu alte cuvinte, că este din nou directoarea DGASPC. Cei mai mulţi dintre salariaţii instituţiei s-au declarat bulversaţi de situaţia creată, neştiind cine conduce până la urma Direcţia.

Activitatea instituţiei a fost practic paralizată ieri de această veste-şoc, iar oamenii habar nu aveau cui trebuie să se adreseze şi în faţa cui trebuie să răspundă. Iar Marinela Dobrea nu s-a mulţumit doar cu prezenţa în sediul central. Neputând să stea în biroul său, ea a trecut rând pe rând pe la câteva sedii ale DGASPC, printre care Centrul „Licurici”, acolo unde va fi noul sediu al instituţiei, sau Centrul „Unirea”, din Micro 20.

În toate aceste vizite, directoarea suspendată a avut grijă să îi informeze pe angajaţi că ea este şefa DGASPC. Întrebată cine conduce totuşi „Protecţia Copilului”, directoarea detaşată Emilia Cristoloveanu a fost tranşantă. „Angajaţii trebuie să ţină cont în acest moment de dispoziţiile celui care a fost numit printr-o hotărâre a Consiliului Judeţului, evident de dispoziţiile mele. Dar, repet, este o situaţie mai mult decât penibilă. Poate fi foarte uşor să intru la un moment dat într-un conflict, probabil că asta se şi doreşte. Sunt o persoană destul de calmă. Până la un moment dat. Şi nu vreau să intru într-un conflict pentru că aş transmite o anumită stare celor care se află în această instituţie, care şi aşa sunt, mulţi dintre ei, cu ochii în lacrimi”, a explicat Emilia Cristoloveanu.

Orice încercare a noastră de a lua legătura cu Marinela Dobrea a fost sortită eşecului. Când am ajuns la sediul central deja plecase în „inspecţie” spre Centre şi am ratat-o „la mustaţă” la sediul din Micro 20. În plus, deşi s-a întors oficial la serviciu, telefonul mobil a fost în continuare închis sau a sunat ocupat. Nici cu preşedintele CJ, Eugen Chebac, nu am avut mai multe şanse. La sediu nu a fost de găsit, iar la telefonul mobil, nu a răspuns pentru a ne lămuri cine conduce, totuşi, DGASPC Galaţi.

Cine e şef la „Protecţia Copilului”?

Conform legii, însă, lucrurile sunt clare. Actul normativ care reglementează situaţia funcţionarilor publici, spune, la articolul 81, că „în termen de 5 zile calendaristice de la data încetării motivului de suspendare de drept, funcţionarul public este obligat să informeze în scris conducătorul autorităţii sau instituţiei publice despre acest fapt”. La rândul său, „conducătorul autorităţii sau instituţiei publice are obligaţia să asigure, în termen de 5 zile, condiţiile necesare reluării activităţii de către funcţionarul public”.

Cu alte cuvinte, pentru a putea lua din nou decizii la DGASPC, Marinela Dobrea trebuie să facă o cerere scrisă către Eugen Chebac prin care să îl informeze că a terminat cu „medicalul” şi că vrea să fie repusă în drepturi. În termen de cinci zile de la data înregistrării cererii, Eugen Chebac trebuie să constate că motivul care a dus la suspendare a încetat şi să o repună în funcţie de Marinela Dobrea. Doar după parcurgerea acestor etape Marinela Dobrea se poate prezenta în faţa angajaţilor pentru a „poza” în director.

Până atunci însă, şefă la DGASPC rămâne, conform legii, Emilia Cristoloveanu, singura persoană în măsură să semneze acte şi să dea ordine în cadrul instituţiei. Ce se va întâmpla în continuare? Întrucât Eugen Chebac nu a putut fi contactat pentru a ne oferi răspunsul la această întrebare, nu putem decât să bănuim. Probabil că Marinela Dobrea va cere să fie repusă în drepturi şi, pentru că legea este de partea ei, acest lucru se va întâmpla. Mai departe, însă, mingea e în terenul preşedintelui CJ, care poate să ia rapid o decizie definitivă. În aceeaşi zi în care o repune în drepturi, o invită pe Marinela Dobrea la Comisia de Disciplină, unde o aşteaptă un dosar consistent şi multe probleme pentru care trebuie să dea explicaţii. Rezultatul probabil va fi o demitere spectaculoasă.

Eugen Chebac nu poate să o demită pe Marinela Dobrea fără să o repună mai întâi în drepturi, pentru că nu poate să ia o decizie în privinţa unui angajat care e suspendat din funcţie. O istorie cu adevărat penibilă, dar care tinde să ajungă, în sfârşit, la final.

Citit 2545 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.