Punct final al expoziţiei de la Agro-Dunărea / Descarcă de aici catalogul competiţiei!
Foto: Foto: Sorin Pană

Punct final al expoziţiei de la Agro-Dunărea / Descarcă de aici catalogul competiţiei!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mii de vizitatori şi participanţi la tombolă * În Viaţa liberă de marţi vor fi anunţaţi câştigătorii * Nu uitaţi de concursul de fotografie ? Regulamentul concursului poate fi decărcat accesând acest LINK

Duminică, după ora 15,00, prima expoziţie naţională de porumbei, păsări şi animale mici organizată la noi în oraş şi-a închis porţile. Mii de gălăţeni au trecut pragul Halelor Agro Dunărea pentru a admira vietăţile expuse. La închiderea expoziţiei, organizatorii s-au declarat mulţumiţi şi au uitat cât de mult au muncit pentru a pune la punct toate detaliile acestui eveniment. „Noi ne declarăm mulţumiţi. Am văzut foarte mulţi oameni încântaţi după vizitare. Nu mai vorbesc de copii!

Descărcaţi Catalogul Expozitiei Nationale de Porumbei, Pasari, Animale de blana, Pasari exotice si Cavia accesând acest link

Faptul că au fost atât de mulţi vizitatori înseamnă că munca noastră a fost cu folos”, ne-a spus Mihai Cornea, preşedintele Uniunii Generale a Crescătorilor de Porumbei, păsări şi animale mici din România. Invitaţi speciali Organizatorii, Agro Dunărea şi Uniunea Generală a Crescătorilor de Porumbei, păsări şi animale mici din România, l-au invitat la Expoziţia naţională de la Galaţi şi pe Cristinel Şonea, şef serviciu în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ).

„Am venit cu mare drag la Galaţi şi îmi face o deosebită plăcere să fiu aici alături de toţi reprezentanţii crescătorilor de animale şi păsări din România. Mă bucur că au o pasiune de durată şi că îşi susţin această pasiune cu dăruire. Expoziţia de la Galaţi arată câţi oameni sunt pasionaţi de creşterea păsărilor şi animalelor.

Oamenii aceştia au depus un efort deosebit şi cred că este cea mai importantă expoziţie de la nivel naţional organizată până acum. Au adus la un loc foarte multe rase şi ştiu că este foarte greu să organizezi aşa ceva atât din punct de vedere material, cât şi din punct de vedere fizic. Îi felicit pentru că au un caracter unitar şi sper să meargă mai departe pe această linie”, ne-a declarat oaspetele de la ANARZ. Ţinând cont de poziţia pe care o cupă, l-am întrebat pe Cristinel Şonea ce le oferă statul crescătorilor de animale şi păsări.

Din păcate, am aflat doar că „statul român ar trebui să sprijine şi să dea o importanţă foarte mare acestui domeniu. Baza materială, care a fost până de curând a statului, se află acum la aceşti crescători. Staul ar trebui să se implice mai mult în acest domeniu. Sunt lucruri la care suntem restanţi. Până în ’90 au fost omologate câteva rase româneşti, dar, din păcate de atunci şi până acum nu s-a mai întâmplat mare lucru . Abia în 2009 a fost dat un act normativ (n.r. propus chiar de Cristinel Şonea) care reglementează funcţionarea acestui domeniu. Chiar şi în această expoziţie am văzut o serie de rase, la care s-a muncit foarte mult, şi trebuie un cadru legal pentru ca ele să fie omologate.

Crescătorii români au muncit şi au făcut nişte lucruri foarte frumoase, dar au nevoie şi de sprijin din partea statului. Doar cu sprijin vor reuşi să-şi ducă munca până la capăt. Avem multe rase româneşti care nu au fost omologate pentru că nu exista un cadrul legal pentru asta. Dacă nu ne vom mişca foarte repede şi nu vom pune la punct un cadru legal, vom pierde mult. Sperăm ca până la începutul anului viitor, de exemplu, să reuşim să omologăm, la capitolul iepuri, Uriaşul de Transilvania. Dacă statul nu-i va sprijini riscăm ca aceste rase să fie omologate de străini. Dar, ca să nu se întâmple asta, repet, statul ar trebui să se implice mai mult şi să legifereze toată munca lor”, a precizat Cristinel Şonea.

Tombolă şi concurs de fotografie

Crescătorii prezenţi la Galaţi i-au dat dreptate lui Cristinel Şonea şi speră ca într-un viitor cât mai apropiat să se schimbe ceva în acest domeniu. Până atunci însă, expozanţii şi miile de vietăţi găzduite la Agro Dunărea au pornit spre casă. Noi însă nu tragem încă linie pentru că marţi vom anunţa cei 33 de câştigători (30 de păsări şi iepuri şi trei porci pentru Crăciun) de la tombolă. Nici după aflarea câştigătorilor de la tombolă nu punem punct. De ce? Pentru că avem şi un concurs de fotografii. Vă reamintim că aşteptăm poze de la expoziţia naţională până pe data de 29 noiembrie. De pe 30 noiembrie fotografiile vor putea fi vizionate şi votate pe site-ul ziarului www.viata-libera.ro, acolo unde găsiţi şi regulamentul concursului. Nu rataţi şansa de a vă înscrie la acest concurs pentru că premiul cel mare constă într-o excursie pentru două persoane la Viena pentru Revelionul 2011 – 2012 !

Media

Imagini surprinse în cea de-a doua zi a expoziţiei Video: Sorin Pană
Citit 4048 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2011 09:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.