Marinela Dobrea, director pentru un sfert de oră

Marinela Dobrea, director pentru un sfert de oră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marinela Dobrea a mai fost director la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi încă un sfert de oră. S-a întâmplat ieri dimineaţă, de la unsprezece fără un sfert până la unsprezece fix. 

Întrunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Judeţului Galaţi a avut două puncte pe ordinea de zi. Primul era cel anunţat încă de la sfârşitul săptămânii trecute, şi anume constatarea încetării suspendării de drept a Marinelei Dobrea din funcţia de şef al DGASPC Galaţi. Adică repunerea ei în drepturi, lucru care s-a şi întâmplat la ora 10:45. 

Preşedintele Eugen Chebac avea însă un as în mânecă. La începutul şedinţei a anunţat că mai introduce un punct pe ordinea de zi: suspendarea Marinelei Dobrea pe perioada cercetării administrative de către Comisia de Disciplină a CJ. Lucru care s-a petrecut la ora 11:00. Cu alte cuvinte, doamna Dobrea a fost repusă în drepturi şi apoi suspendată din nou într-o singură şedinţă de CJ, ea fiind din nou director la DGASPC doar în intervalul orar cuprins între cele două runde de votare. Ambele decizii au fost votate de consilieri cu numai câte două voturi împotrivă.

Suspendarea suspendării

Prima decizie de ieri a Consiliului Judeţului e clară. Întrucât Marinela Dobrea s-a întors din concediu medical şi a făcut cerere la CJ să fie repusă în drepturi, încetarea suspendării era singura măsură legală pe care consilierii puteau să o ia. Şi asta pentru că motivul care a dus la decizia de suspendare a dispărut între timp. În plus, pentru ca cercetarea administrativă de către Comisia de Disciplină să poată avea loc, Marinela Dobrea nu trebuia să fie în concediu medical sau să fie suspendată pe motiv de concediu medical.

A doua decizie de ieri a CJ e o consecinţă a faptului că Eugen Chebac nu o putea lăsa pe Marinela Dobrea să îşi facă de cap prin Direcţie până când se încheia cercetarea administrativă. Aşa că juriştii CJ au luat la puricat Legea 188 / 1999 privind statutul funcţionarului public, unde au descoperit că au voie să o suspende din nou pe Marinela Dobrea, de data aceasta taman pentru a nu influenţa cercetarea. La art. 94 se spune că „raportul de serviciu se suspendă de drept (…) pe perioada cercetării administrative, în situaţia în care funcţionarul public care a săvârşit o abatere disciplinară poate influenţa cercetarea administrativă, la propunerea motivată a comisiei de disciplină”.

De ce trebuie să ţină cont CJ

Două sunt elementele esenţiale pentru punerea în aplicare a acestui text de lege. În primul rând declanşarea cercetării administrative. „Comisia de Disciplină a Consiliului Judeţului Galaţi a fost sesizată prin raportul Inspecţiei Sociale 18570 / 17.11.2008 asupra managementului defectuos promovat la centrele CP 3 şi CP 9, care au condus la încălcarea prevederilor articolului 44 din Legea 273 / 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin aceea că în centrele de plasament menţionate nu se oferă condiţii optime care să permită dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală şi socială a copiilor instituţionalizaţi. Prin raportul menţionat, Inspecţia Socială solicită cercetarea administrativă şi stabilirea răspunderii disciplinare a doamnei Dobrea Marinela, director general al DGASPC Galaţi”, a spus preşedintele CJ în expunerea de motive în faţa consilierilor judeţeni. 

Aşadar, odată explicat motivul declanşării cercetării administrative, mai era nevoie de cel de-al doilea element pentru punerea în practică a suspendării, respectiv suspiciunea că, în perioada cercetării, Marinela Dobrea ar urma să influenţeze ancheta. Adică motivarea Comisiei de Disciplină: „Prin raportul Comisiei de Disciplină nr. 17017 / 16.01.2009 au fost analizate o serie de situaţii create de doamna Dobrea Marinela în data 14.01.2009, odată cu revenirea din concediu medical, cu scopul de a influenţa cercetarea administrativă la care este supusă. Astfel, Comisia de Disciplină propune suspendarea raportului de serviciu al doamnei Dobrea Marinela pe perioada cercetării administrative în temeiul art. 94, alin 1, lit. n din Legea 188 / 1999”, a susţinut preşedintele Eugen Chebac. 

Acesta şi-a urmat apoi declaraţia în faţa consilierilor cu o serie de precizări. „Este penibil să constatăm în aceeaşi şedinţă pe de o parte încetarea suspendării şi, pe de altă parte, să dăm o nouă suspendare. Dar, consider că e un act de indisciplină crasă şi sfidare a preşedintelui şi a plenului Consiliului de către doamna Dobrea. De altfel, în data de 14 (ianuarie, n.r.), dumneaei a mers din birou în birou, din centru în centru, făcând presiuni asupra personalului care făcuse sesizări şi reclamaţii să îşi modifice depoziţiile sau să îşi schimbe declaraţiile”, a mai precizat Eugen Chebac. 

Marinela Dobrea nu a putut fi contactată pentru a-şi putea exprima punctul de vedere, telefonul de serviciu fiind în continuare închis. De altfel, la ultima discuţie cu presa, Marinela Dobrea a refuzat să ne ofere numărul dumneaei privat de telefon.

Decizia finală, aşteptată curând

Concluzia e simplă. Marinela Dobrea va fi cercetată administrativ de Comisia de Disciplină a CJ, va fi convocată joi la o sesiune de explicaţii, dar cu siguranţă nu va mai fi director la DGASPC Galaţi. O confirmă chiar şi preşedintele Eugen Chebac. „Decizia va aparţine Comisiei de Disciplină, însă doamna Dobrea nu poate să mai conducă Direcţia pentru Protecţia Copilului sub nicio formă. Şi pentru afrontul adus mie personal şi plenului Consiliului”, a precizat preşedintele CJ. 

La rândul său directoarea detaşată la DGASPC Galaţi spera la linişte. „Sperăm să reintrăm în normalitate şi îmi doresc ca oamenii să încerce să treacă mai uşor peste aceste veniri, reveniri, plecări ale doamnei Dobrea şi aşa mai departe. Eu sunt detaşată şi la propriu şi la figurat. Sau încerc să fiu detaşată. Noi trebuie să ne facem treaba”, a spus Emilia Manon Cristoloveanu.

Citit 2657 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.