Organizare în stil mafiot la fabrica ilegală de ţigări de la Tirighina (FOTO/VIDEO)

Organizare în stil mafiot la fabrica ilegală de ţigări de la Tirighina (FOTO/VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au fost identificate deja 26 de persoane care făceau parte din grupul infracţional implicat în activitatea fabricii ilegale de ţigări de la Tirighina, informează Poliţia de Frontieră Galaţi. Dintre cei 26, 19 sunt cetăţeni români, 6 cetăţeni bulgari şi 1 cetăţean cu dublă cetăţenie moldovenească şi germană. Persoanele au vârste cuprinse între 25 de ani şi 53 de ani. In data de 16.12.2011, pe numele a 8 cetăţeni români aduşi pentru cercetări au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca în data de 17.12.2011 să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventiva. Detaliile legate de felul în care fabrica ilegală de ţigări funcţiona sunt şocante. Cei implicaţi în acest caz aveau o fabrică de ţigări, foloseau o tiparniţă pentru ambalaje, iar felul în care se realiza producţia pare a fi desprins din scenariile filmelor cu mafioţi.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi, semnat de subcomisarul Ion Irimia, „s-a stabilit ca începând din luna iunie 2011, cetăţenii români C.Eugen în vârstă de 44 de ani, P.C. Marian în vârstă de 31 ani şi M.Bogdan, în vârstă de 28 ani, au constituit un grup infracţional organizat specializat în operaţiuni de producere şi distribuire de ţigarete contrafăcute, grup la care au aderat ulterior alte persoane.

Aceştia, având locuri şi sarcini bine stabilite în cadrul grupului infracţional, au fabricat clandestin într-o locaţie din municipiul Galaţi cantitatea de 1.520 baxuri, conţinând fiecare câte 500 pachete ţigarete marca Viceroy, din care au distribuit în mai multe localităţi din România cantitatea de 150 baxuri, participând în mod direct ori ajutând ca antemergători la transportul acestora”.

Cum era organizată gruparea?

„Membrii grupului infracţional organizat achiziţionau tutun vrac, pe care ulterior îl transformau in ţigarete, cu ajutorul unei linii industriale de fabricat ţigarete, ambalate in pachete confecţionate cu ajutorul unui utilaj tip tiparniţa, si pe care aplicau timbre acciza falsificate. Gruparea infracţionala era extrem de bine organizata, hala în care se produceau ţigările fiind transformata într-un adevărat laborator clandestin în care accesul era permis doar lucrătorilor ce participau efectiv la procesul de producţie, acestora fiindu-le restricţionata total ieşirea din acest laborator. În interiorul halei geamurile au fost camuflate şi au fost amenajate birouri, dormitoare şi grup sanitar. Hrana era asigurată de către alţi membrii ai grupării care aplicau legea tăcerii se deplasau o singură data în jurul prânzului la o firma de pe raza judeţului şi în intervalul orar 12.00 – 13.30 asigurau alimentele pentru consum”, se arată în comunicatul IJPF.

Captură-record: 679.192 pachete de ţigări şi 111.000 ţigarete vrac

În urma descinderilor efectuate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor următoarele bunuri: o linie industriala de fabricat si ambalat ţigări, o tiparniţa folosită pentru imprimarea ambalajelor de hârtie utilizate la fabricarea pachetelor de ţigarete, 675.989 pachete ţigarete marca Viceroy cu timbru de timbru de acciza din Ucraina, 3.203 de pachete ţigarete marca Plugarul cu  timbru de acciza din Republica Moldova, 111.000 ţigarete ce urmau a fi ambalate în pachete, 647.500 filtre de ţigarete cu lungimea de 12 milimetri, 46 de baxuri conţinând tutun vrac (cantitate totala aproximativ 5.620 kg), 181 bucăţi role hârtie ţigarete, 107 bucăţi role hârtie filtru ţigarete, 40 de role de ambalaj plastic pentru pachete de ţigarete, 23 de  role din material plastic folosit pentru sigilarea pachetelor de ţigarete,  24 de  cutii de plastic conţinând substanţa pentru lipit pachetele de ţigarete şi timbrele de acciza, 303.000 de ambalaje de hârtie pentru pachete de ţigarete imprimate cu „Viceroy”, 443.000 de timbre de acciza contrafăcute, 1.650 de baxuri goale de ţigarete, două unităţi centrale de calculator, o autoutilitară marca Ford Tranzit, telefoane mobile şi documente de contabilitate.

Cercetările sunt continuate de către lucrătorii Biroului C.M.I.I.T. din I.J.P.F. Galati, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Galaţi.

Citit 10902 ori Ultima modificare Vineri, 16 Decembrie 2011 15:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.