A zecea zi de proteste la Galaţi: Baloane portocalii de supărare, nu de bucurie!
Foto: Maria Măndiţă

A zecea zi de proteste la Galaţi: Baloane portocalii de supărare, nu de bucurie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fideli programului deja încetăţenit, pensionarii s-au adunat şi luni în faţa Prefecturii, pentru a protesta, marcând, astfel, cea de-a zecea zi de proteste în stradă împotriva actualului regim. La prânz, în faţa Prefecturii se aflau în jur de 50 de persoane, majoritatea pensionari. Deşi puţini – în comparaţie cu cei 300 care au protestat vineri – oamenii au fost extrem de vocali şi nu au ratat nici un moment pentru a-şi exprima nemulţumirile.

Recuzita manifestanţilor: baloane, bluze portocalii, păpuşi şi bibelouri 

Pensionarii au huiduit îndelung atunci când pe Domnească şi-a făcut apariţia maşina inscripţionată cu „Liga pentru preşedinte” – o prezenţă obişnuită pe străzile oraşului. Acum însă, locul pe care aceasta era parcată de obicei – pe trotuarul de vizavi de Prefectură -  era luat de maşina Alianţei Europensionarilor pe care organizatorii expuseseră mai multe bluze portocalii, pe care se aflau scrise mai multe mesaje sugestive: „Vedem portocaliu de foame”, „Cod portocaliu la sărăcie” sau „Pentru scumpa noastră ţară/Daţi-mi voie pân’ afară!”. De altfel, portocaliul a fost culoarea predilectă a prostestatarilor de ieri, care au purtat zeci de baloane orange pe care scria „Jos Mafia!”, „Jos Băsescu!” sau „Jos PDL”.

Pentru a ci cât mai expresivi, manifestanţii au venit cu tot felul de obiecte: păpuşi care îi întruchipau pe şeful statului şi membrii Guvernului, două ciolane vopsite, de asemenea, în portocaliu, fotografii cu imaginea lui Emil Boc, a lui Traian Băsescu sau a fiicei sale, Elena, ba chiar şi un bibelou reprezentând două statuete într-o gondolă – aluzie la fostul marinar Băsescu.

De ce strigă oamenii?                  

Nemulţumiţi, unii din protestatari au vrut să îşi facă cunoscută durerea. „Am muncit 30 ani mi-a luat 300 de lei din pensie am acum doar 600 de lei. Nu mai pot! Am medicamente de 200 de lei pe lună. Ce mai mănânc? Întreţinerea a venit - 150 de lei. Viu şi mâine, pe 24 să strig aici. Nu am de ce să mă bucur, am de ce să plâng!”, ne-a spus Elena Dumitraşcu, de 75 de ani. Alături de dânsa, Geta Enciu, de 52 de ani: „Cu ultimele puteri pe care le am viu strig aici. Fata mea a terminat şcoala, nu o angajează nimeni. Tinerii nu au un loc de muncă. Eu nu am unde să muncesc. Toţi trăim din pensia  de handicap a soţului…”. „Uite, mamă, aici! Din 352 de lei, pensie de urmaş, mai am 182 lei, îmi opreşte! Asta am după 35 de ani de muncă a bărbatului! Ce să fac?”, ne-a spus Anica Caramalău, agitând cuponul de pensie. „Nu ies pentru mine, eu mă descurc. Ies pentru tinerii din ziua de azi care nu au locuri de muncă. Ies pentru oamenii cu carte, doctori, profesori care au plecat în străinătate, să fie sclavi la alţii! Unde sunt fabricile, intreprinderile din ţară? Ei le-au vândut şi s-au îmbogăţit  şi noi am sărăcit”, a spus Dumitru Cristea, pensionar.

„Jos nesimţirea!” la poarta PDL

După ce au protestat în faţa Prefecturii, oamenii au plecat în marş, pe Domnească, până la sediul PDL. Aici, protestatarii au scandat „Jos nesimţirea!”, „Hoţii!”, „Jos Băsescu!”, „Jos Guvernul” şi „Jos PDL!”. Fără să ştie (sau să dea semne că ar şti) că deputatul  PDL Mircea Toader împlinea 64 de ani, pensionarii au huiduit îndelung la poarta PDL, văzând  că în sediu era lumina aprinsă, dar că porţile nu s-au deschis pentru ca cineva să vină să vorbească cu ei. Nemulţumiţi, oamenii au aruncat peste gardul PDL baloanele portocalii şi pancardele pe care le purtaseră până atunci.      

Deşi protestatarii au spus că vor ieşi în stradă şi zilele următoare, liderul Alianţei Pensionarilor din România 2007, Costantin Ciucă a declarat că se opreşte din seria manifestaţiilor. Totuşi, Primăria Galaţi a anunţat, printr-un comunicat de presă, că seria protestelor autorizate continuă.

„Asociaţia Europensionarilor din România şi Asociaţia Renaşterea Pensionarilor 2010 au primit aviz favorabil pentru organizarea unor marşuri de protest în zilele de 24, 25, 26 şi 27.01.2012, între orele 10,00-18,00. Marşurile de protest vor avea loc pe traseul : Parcul Pensionarilor (Ţiglina I) - Casa de Cultură a Sindicatelor - platoul din fata Monumentului Eroilor din 22 Decembrie 1989. Deplasarea participanţilor se va realiza pe trotuar, cu respectarea regulilor de circulaţie şi fără a stânjeni circulaţia rutieră”.

Citit 1334 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2012 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.