A pornit în viaţă cu un picior rupt

A pornit în viaţă cu un picior rupt
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un nou-născut a suferit o fractură a piciorului stâng în chiar primele şapte zile de viaţă, petrecute la Spitalul Judeţean * Iniţial, ruptura femurului stâng nu a fost diagnosticată, copilul fiind externat * O comisie de anchetă încearcă acum să înţeleagă cum a fost posibilă o asemenea „greşeală” şi cine este vinovat *

Conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) şi cea a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”  din Galaţi au demarat  o anchetă, în cursul după-amiezii de sâmbătă, pentru a stabili cum a fost posibil ca un nou născut să fie externat, la o săptămână de la naştere,  cu o fractură nedescoperită şi netratată, la nivelul piciorului stâng.

Din comisia de investigaţie, alcătuită la solicitarea ministrului Sănătăţii, fac parte directorul executiv adjunct al DJSP, dr. Costinela Georgescu,  vicepreşedintele filialei gălăţene a Colegiului Medicilor, dr. Nicolae Bacalbaşa şi dr.  Elisabeta Şerban, medic primar obstetrică-ginecologie, şef secţie.  Din ordinul ministrului Bazac, investigaţiile se desfăşoară sub  supravegherea prof univ dr. Aurel Nechita, secretar  de  stat în Ministerul Sănătăţii.

Copilul Eduard Ionuţ Dragomir s-a născut pe data de 6 ianuarie.   Din primele cercetări reiese că pruncului i se administrase, în chiar prima zi de viaţă, o injecţie cu vitamina K, în coapsa stângă. Tumefierea apărută la acest nivel a fost pusă exclusiv pe seama reacţiei organismului la injecţie şi din această cauză edemul (umflătura) provocat de fractura de femur nu a fost diagnosticat ca atare.

Deci, pe toată durata şederii nou-născutului în Spitalul de Urgenţă, acesta nu a beneficiat de consultul şi  îngrijirile unui medic ortoped.

Odată externat, după două zile în care l-au ţinut acasă, părinţii au observat, că ceva este în neregulă cu fiul lor. Bebeluşul ţipa când îi mişcau piciorul, în timp ce îi schimbau scutecul, aşa că l-au dus la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan”. Aici, medicii au remarcat fractura şi i-au acordat micuţului îngrijirile necesare, după care a fost transferat la Spitalul de Pediatrie „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, iar evoluţia stării sale de sănătate este bună. 

Faptul că Eduard îşi va reveni nu înseamnă, însă, că acest caz trebuie dat uitării. Directorul adjunct al DJSP, dr. Costinela Georgescu, a precizat că părinţii copilului nu au depus încă, o plângere oficială în acest caz, dar că sunt aşteptaţi la Direcţie, în cursul zilei de astăzi.

Între timp, cercetările sunt în curs, iar membrii comisiei încearcă să stabilească dacă fractura de femur pe care a suferit-o copilul s-a produs în timpul naşterii acestuia prin cezariană (intervenţie chirurgicală necesară în condiţiile diagnosticului de „prezentaţie pelvină”) sau într-un moment ulterior, din cauza unei manevre „mai active” la care a fost supus. Există şi o a treia variantă, improbabilă, însă.

„Se putea, de ce nu, ca această fractură să apară şi la domiciliu. Dar, bazându-mă pe experienţa mea de 30 de ani în domeniul pediatriei, nu cred în această ultimă variantă”, a declarat dr. Aurel Nechita.

Nu s-a făcut radiografie

Umflătura apărută la nivelul coapsei stângi a fost consemnată zilnic în foaia de observaţie a nou-născutului, din data de 7 ianuarie şi până la externare, pe  12 ianuarie. 

„Dacă eram eu neonatolog, i-aş fi făcut copilului o radiografie la picior. Aşa s-ar fi văzut foarte clar dacă osul este rupt. Era o explorare, zic eu, obligatorie, care ar fi lămurit de la început situaţia. Şi, dacă s-ar fi stabilit diagnosticul aici, copilul ar fi trebuit îndrumat  spre o secţie de ortopedie pediatrică şi ar fi ajuns, aşa cum este în momentul de faţă, într-un aparat ghipsat.

Din nefericire, pe toată durata internării, s-a suprapus acel edem apărut ca reacţie la administrarea vitaminei K - reacţie care apare doar la zece la sută dintre copiii injectaţi - peste edemul provocat de ruptura osului. Şi asta probabil că a păcălit, ca să spunem aşa, medicul neonatolog în aprecierea corectă a situaţiei.

Ancheta se află în desfăşurare, foaia de observaţie se află strict la dispoziţia comisiei de anchetă şi sper ca într-o zi, maxim două, să tragem o concluzie finală asupra momentului în care s-a fracturat piciorul şi asupra conduitei pe care au avut-o medicii neonatologi până la diagnosticarea corectă, la Spitalul de copii, a acestei fracturi”, a apreciat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. 

Fractura în timpul naşterii, improbabilă

Potrivit dnei  dr. Elisabeta Şerban, teoretic este posibil ca fractura să se fi produs în momentul naşterii, dar practic condiţiile care să fi cauzat acest fapt nu au fost întrunite. Astfel, se pare că greutatea fătului – 3.200 de grame – nu a fost suficient de mare ca să necesite o manevră ceva mai energică capabilă să cauzeze o  ruptură a osului, în timpul extragerii din abdomenul mamei.

În acelaşi timp, se pare că nu a fost prezent, în acest caz, nici al doilea factor care ar fi putut cauza fractura, adică un travaliu prelungit pe care mama l-ar fi îndurat la domiciliu, şi în urma căruia posteriorul fătului ar fi  fost deja înţepenit între oasele pelvisului acesia.

Concluziile anchetei, astăzi sau mâine!

Când s-a produs, totuşi, ruptura pe care a suferit-o nou-născutul? Acest fapt rămâne să fie stabilit de comisia de investigaţie, în zilele următoare.

Un alt punct „fierbinte” al anchetei îl reprezintă stabilirea eventualilor vinovaţi în acest caz. Rămâne de văzut dacă părinţii vor depune plângere în acest caz, până la publicarea concluziilor anchetei.

„E greu de spus în ce măsură producerea fracturii este o culpă. Rămâne de văzut şi în ce măsură nediagnosticarea este imputabilă. Ante-pronunţarea reprezintă o infracţiune care poate invalida concluziile acestei comisii”, a spus vicepreşedintele filialei gălăţene a Colegiului Medicilor, dr. Nicolae Bacalbaşa.

Oricum, membrii comisiei au promis că vor reveni cu amănunte, astăzi sau mâine.

Citit 1987 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.