S-a întrunit Comitetul pentru situaţii de urgenţă: Pregătiri înainte de urgie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

S-a întrunit Comitetul pentru situaţii de urgenţă: Pregătiri înainte de urgie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă s-a întrunit, joi, pentru a  pune la punct planul de intervenţie, având în vedere avertizarea de cod galben de viscol şi ninsoare. Meteorologii au estimat că de vineri de la ora 10.00 va începe să ningă puternic, situaţie care se anticipează să fie mai complicată decât „primul val” de frig, care ne-a lovit acum o săptămână. Ninsoarea nu va fi singura problemă; se aşteaptă ca, pe fondul încălzirii, sâmbătă să şi plouă, după care va interveni pericolul de producere a poleiului. Toată canonada va dura până duminică, anticipează meteorologii.    

Potrivit şefului comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, prefectul Paul Florea, în cursul acestei zile se va pune în funcţiune, pe unul din drumurile judeţene blocate de mai multe zile, un utilaj performant, de deszăpezire, care aparţine unei societăţi private. Decizia intervenţiei cu acest utilaj a fost luată după ce s-a constatat că este total necorespunzător ritmul SC Drumuri şi Poduri, care a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene.

Dacă drumarii au reuşit să deszăpezească 2,5 km de drum judeţean în două zile, utilajul performant are capacitate de a deszăpezi cu o viteză de 70 de km/oră. Reamintim că în prezent, în judeţ sunt 6 drumuri judeţene blocate, din 12, câte erau blocate de viscol la începutul acestei săptămâni.

Totodată, comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă a decis să nu înainteze, la Guvern, cererea comitetului local pentru situaţii de urgenţă care, ieri, a constatat situaţia de urgenţă şi a cerut Prefecturii soluţii pentru asigurarea de fonduri în vederea alimentării cu apă potabilă a oraşului. Reamintim că în primele două zile ale acestei săptămâni, 70 la sută din Galaţi nu a primit apă potabilă şi apă caldă menajeră, întrucât au îngheţat pompele de captare a apei din Dunăre. Pentru rezolvarea situaţiei, au fost aduse în zonă trei nave care bat cu elicele gheaţa, însă intervenţia s-a dovedit extrem de costisitoare, iar Primăria a cerut sprijin financiar din partea Guvernului. Prefectul a declarat, însă, joi, că nu va da curs solicitării, anunţând că s-au identificat surse locale de finanţate, adică Arcelor Mittal Galaţi, căci combinatul este cel care deţine în proprietate Priza Dunării.

Atât prefectul cât şi directorul tehnic de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru au dat asigurări că nu sunt probleme în alimentarea cu apă a oraşului. Pe de altă parte, prefectul a spus că sincopele de luni şi marţi ar fi fost evitate dacă proprietarul Prizei ar fi decolmatat fundul albiei de unde se captează apa. Într-o astfel de situaţie, nici intervenţia navelor nu ar mai fi fost necesară şi nici acelaşi efort financiar. Potrivit estimărilor autorităţilor, până acum s-au cheltuit 80.000 de euro pentru carburanţii celor trei nave care acţionează, de 40 de ore, la Priza Dunării.         

Citit 1453 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2012 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.