Capii „Afacerii Ţigareta de Galaţi” nu au căzut încă
Foto: Foto: Ion Trif Pleşa

Capii „Afacerii Ţigareta de Galaţi” nu au căzut încă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La mai bine de trei luni de la descoperirea "Afacerii Ţigareta de Galaţi", adevărul încă nu a ieşit la lumină în totalitate. Avem două  persoane cercetate în stare de arest, una pe numele căreia s-a emis mandat de arestare în lipsă, un ofiţer al Poliţiei de Frontieră ce urmează să fie sancţionat disciplinar, doi şefi de la Poliţia de Frontieră Oancea cercetaţi prealabil, dar şi o serie de întrebări fără răspunsuri.

E greu de crezut că imensa cantitate de ţigări aduse din Republica Moldova în cel mai amplu transport interceptat la Galaţi poate fi pusă doar în cârca a trei cărăuşi care au profitat de neglijenţa unui poliţist de la frontieră. „Viaţa liberă” revine asupra subiectului, încercând să vă arate care sunt urmările uneia dintre cele mai importante anchete de la Galaţi pe tema contrabandei cu tutun.

422.572 de pachete de ţigări într-o singură noapte 

În noaptea de 5 spre 6 noiembrie au fost introduse în ţară 422.572 de pachete de ţigări de contrabandă, încărcate în două remorci. Transportul s-a realizat peste frontiera verde, într-o zonă situată între Balta Pochina şi Balta Leahului, chiar la intrarea pe un drum de acces spre DJ 26. Un tractor marca New Holland care trăgea cea de-a două remorcă din convoi a fost oprit de poliţiştii din Bereşti, la Slivna. Până la momentul interceptării, traficaţii transportaseră deja ţigările pe o distanţă mai mare de 16 kilometri. Potrivit unor informaţii neconfirmate încă oficial, tractorul care a picat în plasa poliţiştilor avea şi un antemergător: un autoturism BMW. Ţigările care fuseseră introduse în ţară, în aceeaşi noapte, cu prima remorcă din convoi, au fost descoperite printre coclaurile de la Rădeşti, încărcate în două autoutilitare abandonate.

Aşa cum „Viaţa liberă” vă informa încă de pe data de 6 noiembrie 2011, potrivit primelor date de la Bereşti, ţigările ar fi avut ca destinaţie localitatea Corod.

Leonard Vâlcescu, găsit vinovat pentru neglijenţă în serviciu

După interceptarea transportului de ţigări din „Afacerea Ţigareta”, şeful de tură responsabil cu asigurarea respectivei porţiuni de frontieră în noaptea de 5 spre 6 noiembrie, ofiţerul Leonard Vâlcescu, a fost cercetat disciplinat. Verificările au fost suspendate, în mod repetat, pe durata perioadelor în care şeful de tură a fost internat la Spitalul Militar din Galaţi şi pentru zilele în care s-a aflat în concediu medical. 

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (I.G.P.F.) din România, în această lună s-a reunit, totuşi, Comisia de Disciplină „care în urma analizării dosarului de cercetare prealabilă a stabilit că ofiţerul a săvârşit abaterea disciplinară de „neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici”, fapt pentru care (…) a fost propusă sancţionarea ofiţerului, măsura dispusă urmând a-i fi comunicată acestuia”. 

Şefii de la Frontiera Oancea sunt cercetaţi

Tot I.G.P.F. ne informează că „ulterior verificărilor efectuate la începutul lunii noiembrie 2011 de către Serviciul Control cu privire la cazul înregistrat în data de 05 – 06 noiembrie 2011, ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Supraveghere şi Control Trecere Frontieră au evaluat activitatea desfăşurată de mai multe Sectoare PF din cadrul IJPF Galaţi, fiind verificată inclusiv activitatea S.P.F. Oancea. În urma controlului, s-au constat deficienţe în derularea actului managerial la nivelul sectorului, fapt pentru care s-a dispus cercetarea prealabilă a şefului de sector şi a adjunctului acestuia. Procedura disciplinară se află în desfăşurare la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontiera Iaşi, la finalizare urmând a fi luate masurile legale”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (I.J.P.F.) Galaţi, Ion Irimia, şef de sector la Oancea este comisarul-şef Gigi Plopeanu, iar adjunctul său este comisarul Lucian Oprescu.

Câte arestări s-au făcut

Până la acest moment, au fost arestaţi şi au ajuns în instanţă în „Afacerea Ţigareta de Galaţi” trei bărbaţi. Unul este Jenică Bujoreanu, şoferul tractorului interceptat de poliţiştii din Bereşti, iar ceilalţi doi sunt Maricel Daniel Sârghe şi Ion Vulpe. Pe numele acestuia din urmă s-a emis mandat de arestare în lipsă. Cei trei au făcut recurs cerând suspendarea măsurii de arest, dar Tribunalul Galaţi le-a respins solicitarea, astfel că cei doi, Bujoreanu şi Sârghe, rămân după gratii. Pe 8 februarie, Jenică Bujoreanu urma să fie adus la instanţă, dar potrivit site-ului ribunalului, inculpatul nu a putut fi adus din cauza condiţiilor meteo. Pe 14 februarie, situaţia s-a repetat, iar următorul termen a fost fixat pentru data de 22 februarie (miercuri – n.r.).

Trei supertraficanţi

Până la finalizarea rechizitoriilor, la mai mult trei luni de la interceptarea transportului, la Slivna, informaţiile certe legate de traficanţii care pus la cale şi care au finanţat cu bani grei „Afacerea Ţigareta de Galaţi” sunt surprinzător de puţine. Nu putem spune că cei trei bărbaţi pe numele cărora s-au emis mandate de arestare au cărat singuri peste Prut, în doar câteva ore, şi aproape că au făcut pierdută imensa cantitate de ţigări, la fel cum e greu să ne imaginăm că aceşti oameni au finanţat din propriile buzunare, cu sute de mii de euro, operaţiunea de contrabandă din noaptea de 5 spre 6 noiembrie. De asemenea, este imposibil ca doar trei oameni să se fi ocupat de toate detaliile legate de depozitarea ţigărilor şi distribuirea acestora pe piaţa neagra.

Rămâne să aflăm, deci, cine comandase transportul şi câţi traficanţi au fost implicaţi în operaţiune. Nu în ultimul rând, trebuie să ştim unde urmau să ajungă ţigările, cine le vindea şi cui.   

Citit 8459 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2012 23:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.