Doar imunitatea îl mai apără pe Boldea
Foto: Foto: Sorin Pană

Doar imunitatea îl mai apără pe Boldea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  1. În timp ce şase persoane au primit deja mandat de arestare, Mihail Boldea e liber pentru că e  protejat de imunitatea parlamentară
  2. O eventuală cerere de arest se adresează ministrului justiţiei, care face o cerere către Camera Deputaţilor
  3. Până ieri nu fusese făcut un astfel de demers

Imunitatea parlamentară este principalul “apărător” al deputatului Mihai Boldea. Acesta a fost chemat vineri dimineaţă la DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile în mai multe cauze penale. Boldea a refuzat să dea declaraţii procurorilor gălăţeni şi a părăsit sediul DIICOT.

După plecarea sa de la parchet, zvonurile au început să circule, discutându-se chiar şi despre o posibilă plecare din ţară a acestuia, ipoteză pe care chiar Boldea a expus-o în direct la un post de televiziune. Procurorii au făcut audieri ore în şir, dar, înainte de a emite primele mandate de reţinere, au disjuns cauza în ceea ce-l priveşte pe Boldea. Surse judiciare ne-au confirmat că au făcut acest lucru pentru că anchetarea unui parlamentar poate fi făcută doar de Parchetul General.

Nu există, deocamdată, o cerere de ridicare a imunităţii

Am luat legătura cu procurorul şef Ramona Bulcu, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care ne-a spus că «în urma verificărilor pe care le-am făcut la Parchetul General, nu există nicio cerere de ridicare a imunităţii parlamentare a deputatului Mihail Boldea». Bulcu ne-a precizat că a făcut verificările şi sâmbătă, când s-a înregistrat aceeaşi realitate.

După ce cauza va ajunge la parchetul bucureştean, procurorii de aici ar trebui să trimită o adresă către Ministerul Justiţiei, prin care să solicite ridicarea imunităţii. Conform procedurii, ministrul adresează Camerei Deputaţilor cererea de reţinere, arestare sau percheziţie.

După sesizarea Parlamentului, cererea ajunge la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. În maximum cinci zile, comisia va stabili (prin vot secret) dacă există sau nu motive temeinice pentru aprobarea cererii. Ulterior, raportul comisiei şi cererea ministrului se înaintează grupului parlamentar al deputatului în cauză, grup care, în alte cinci zile, trebuie să îşi exprime un punct de vedere. Cum Boldea este acum renegat de UNPR, raportul comisiei va fi înaintat Biroului Permanent al Camerei. Ulterior, raportul comisiei şi cel al Biroului Permanent se vor supune dezbaterii şi aprobării Camerei Deputaţilor. Decizia se va lua cu votul majorităţii celor prezenţi.

Conform regulamentului, această procedură poate dura cel mult 20 de zile. Cum zvonurile susţin că există posibilitatea ca Boldea să plece din ţară, sursele judiciare se abţin în a face declaraţii. Întrebată despre acest subiect, Nadina Spânu, purtătorul de cuvânt de la DIICOT Bucureşti, ne-a răspuns sec: „Nu pot să răspund la această întrebare. Dacă se vor face astfel de cereri vor apărea pe site-ul instituţiei”.

Cu toate acestea, mai multe surse ne-au confirmat, direct sau indirect, faptul că procedurile au fost demarate. Cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi, vom reuşi să aflăm dacă dosarul a ajuns în sfârşit la Parchetul General şi va fi declanşată procedura pentru ridicarea imunităţii lui Mihai Boldea.


Citeşte şi:

"Cazul Boza" - Escrocherii marca Mihai Boldea

Curiozităţi şi poveşti din ancheta procurorilor în dosarul caselor luate prin fals

Boldea a vrut să limiteze accesul la dosare


Citit 3165 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2012 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.