Noutăţi în Codul penal/ Munca în folosul comunităţii, alternativă la închisoare
Foto: Foto arhivă: Bogdan Codrescu

Noutăţi în Codul penal/ Munca în folosul comunităţii, alternativă la închisoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Urmărirea penală poate înceta, dacă inculpatul prestează muncă în folosul comunităţii * Şi în cazul suspendării sub supraveghere a pedepsei se poate impune aceeaşi dispoziţie


Începând cu 1 februarie 2014 au intrat în vigoare noi prevederi în materie penală, printre care se numără şi cele privind executarea pedepselor aplicabile persoanei juridice, valorificarea eficientă a modalităţii de executare a pedepsei, stabilirea rolului judecătorului delegat cu executarea, al consilierului de probaţiune, implicarea instituţiilor din comunitate în sprijinirea procesului de reintegrare socială ca scop final al procesului de supraveghere.

Conform acestor prevederi, procurorii pot dispune în faza de urmărire penală ca persoana cercetată să efectueze muncă în folosul comunităţii, sancţiune care până acum se aplica doar în urma unei hotărâri judecătoreşti.

”Munca în folosul comunităţii nu putea fi dispusă în faza de urmărire penală. Acum se poate dispune în anumite cazuri, care sunt pedepsite cu amendă sau cu pedepse de până la cinci ani. Procurorul poate dispune încetarea urmăririi penale şi muncă în folosul comunităţii. Se dă un termen până la care inculpatul poate duce la îndeplinire această obligaţie, care nu poate fi mai mare de şase sau nouă luni, termenul variază dacă există sau nu un proces verbal de mediere. Şi, probabil pe baza protocoalelor care se vor încheia, i se va elibera de la primăria respectivă un înscris care să ateste că s-a achitat de obligaţie. Noi vom ataşa acest înscris la dosar şi vom considera soluţia ca fiind una definitivă. Dacă el nu va executa aceste obligaţii, soluţia poate fi revocată, dar inculpatul trebuie să se gândească foarte bine pentru că în aceeaşi cauză nu se mai poate da o altă soluţie de renunţare la urmărirea penală”, ne-a explicat procurorul Dorina Ivaşcu.

Munca în folosul comunităţii se poate aplica şi în cazul celor care beneficiază de suspendarea sub supraveghere a pedepsei, această dispoziţie fiind un element de noutate introdus de noul Cod penal. „Şi în cazul suspendării sub supraveghere se va impune munca în folosul comunităţii, între 60 şi 120 de zile. Această prevedere nu exista în vechiul Cod penal”, ne-a precizat judecătorul Marcian Istrate.

Astfel, în ceea ce priveşte munca în folosul comunităţii, actul normativ stabileşte clar că o zi de muncă înseamnă două ore de activitate prestată efectiv, dar şi că, în cazul celor supravegheaţi care desfăşoară o activitate remunerată sau urmează cursuri de învăţământ ori de calificare profesională, durata muncii prestate în aceeaşi zi calendaristică poate fi de maximum două ore. De asemenea, ca măsură de protecţie, textul de lege prevede că munca nu se execută în timpul nopţii sau în zilele de duminică şi în zilele declarate sărbători legale.

Citit 28013 ori Ultima modificare Luni, 10 Martie 2014 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.