Grătarul de Florii ne încinge buzunarele - Află de ce se umflă acum preţul la scrumbie!
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Grătarul de Florii ne încinge buzunarele - Află de ce se umflă acum preţul la scrumbie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comercianţii de scrumbie îşi bat joc pur şi simplu de consumatori în perioada Floriilor * Deşi cererea e mai mare iar preţul ar trebui să scadă, până sâmbătă s-ar putea să cumpărăm scrumbia cu 20 lei kilogramul * Asta în condiţiile în care marţi se vindea cu 12 lei kilogramul, iar ieri ajunsese deja la 14 lei *

Având în memorie scumpirile din anii precedenţi, gălăţenii au început să-şi cumpere din timp scrumbiile pentru masa de Florii. Contrar impresiei generale că cei din finalul lanţului de distribuţie scumpesc peştele, am aflat că preţul scrumbiei se alterează crescător încă din Delta Dunării. Şi, foarte probabil, mai adaugă ceva şi pescăriile.

Mercurialul scrumbiei la Galaţi

În zona centrală, mai precis în pescăriile din Piaţa 30 decembrie, preţul scrumbiei proaspete era marţi de 12 şi 13 lei pe kilogram. Ieri ajunse deja la 13,5 - 14 lei. Unii dădeau bonuri, majoritatea nu.

Pe de altă parte, cumpărătorii nu prea păreau să se sinchisească de asta. Galantarele erau pe jumătate goale la ora prânzului. Patroanele magazinelor în care am surprins câteva instantanee chiar se scuzau că nu mai au marfă să le completeze: „dacă veneaţi de dimineaţă, aveam ce să vă arătăm”.

Scrumbie pe alese, atâta câtă mai e

Între noi fie vorba, marfa rămasă nu mai era din cea mai arătoasă, fiind vorba de scrumbii destul de tinere, cam slăbuţe, care trebuie manevrate cu delicateţe pe grătar, ca să nu rămână doar şira spinării din ele.

Nemulţumiţi de marfa expusă, ne-am arătat interesaţi să cumpărăm în zilele următoare, dacă mai primesc cantităţi proaspete. Ni s-a promis că va fi, dar deja preţul de achiziţie a crescut. „Toată lumea ia marfa de la Tulcea şi depindem de preţul pe care îl pun ei la livrare”. La observaţia că, dacă de duminică până miercuri s-au adăugat doi lei pe kilogram, ne-am putea aştepta vineri la 18-20 de lei kilogramul, patroana magazinului din halele vechi ne-a liniştit. „Ei, nici chiar aşa! Mâine va fi mai scump doar cu 50 de bani, asta pot să vă spun de azi, dar n-o să fie chiar aşa de scump”, ne-a spus patroana.

Cherhanalele funcţionează cvasilegal

Cum asigurările de la piaţă nu se pot face la grătar, am făcut o mică cercetare să vedem de unde vine peştele de pe piaţa gălăţeană şi la ce preţuri.

De la colegii din presa tulceană, mai precis cotidianul Obiectiv, am aflat că, din 11 cherhanale controlate, doar una funcţionează legal. Practic, nu sunt îndeplinite cerinţele de autorizare. Iar cherhanaua în regulă se află deocamdată abia într-o primă fază de autorizare, putând funcţiona doar provizoriu, pe trei luni.

Încercând să contactăm Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Sănătatea Alimentelor Tulcea, ne-am lovit de „febra controalelor”. Directoarea instituţiei era plecată în Deltă, la controale extinse, şi nimeni altcineva nu ne putea da relaţii precise despre cherhanalele controlate. Am reuşit să aflăm totuşi că situaţia nu e chiar aşa cum a fost prezentată de presă, că multe puncte de colectare şi primă vânzare au fost reevaluate… Deh, vin Floriile, e nevoie de peşte…

Pescarii şi cherhanalele scumpesc zilnic

Aşa că am luat-o pe cont propriu, contactând firme din lista provizorie a punctelor de colectare şi primă vânzare publicată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Credeţi că am găsit peşte? Nu prea. Nu pentru zilele următoare.

Fie cererea a fost mai mare decât oferta, fie controalele au cam rărit producătorii, cert e că scrumbia nu doar că s-a scumpit, dar nici nu se mai găseşte decât în magazinele procesatorilor.

De exemplu, la Miadmar Fishing srl, din Sulina, Larisa Siomonov, ne-a precizat: „abia mai avem scrumbii pentru magazinele noastre. Săptămâna asta nu mai facem nicio livrare, doar de luni încolo”. În ceea ce priveşte preţul, deja am aflat de o scumpire. „Duminică, preţul a fost de 6,50 până la 7 lei pe kilogram la din barcă. La marfa luată luni de noi am plătit deja 9,50 lei fără TVA, deci a crescut cu un leu şi la pescari. Noi avem acum, în magazine, scrumbie la 13,60 lei pe kilogram”.

Aşadar, chiar dacă nu va ajunge la 20 de lei pe kilogram, scrumbia are toate şansele să sară binişor de 15 lei în pescăriile gălăţene. Chiar dacă cel mai bun peşte e cel proaspăt, cu siguranţă ieftin va fi doar cel congelat. Adică luat de astăzi din galantar şi pus la rece până de Florii.

Citit 4816 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2012 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.