Victoria unui parteneriat - Palas Iaşi, dovada că se poate (FOTO-VIDEO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Victoria unui parteneriat - Palas Iaşi, dovada că se poate (FOTO-VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Mulţi nu l-au văzut cu ochi buni în contextul arhitectonic al zonei * Criticile vizând legalitatea parteneriatului dintre Consiliul Local Iaşi şi investitor au fost şi ele numeroase * Dar inaugurarea Complexului Palas din Iaşi a demonstrat cel puţin o soluţie viabilă: parteneriatul public-privat este eficient pentru a pune în valoare trecutul construind pentru viitor *

Multe critici au fost aduse atât asocierii dintre Consiliul Local Iaşi şi Iulius Group, dezvoltatorul proiectului, cât şi oportunităţii ansamblului de clădiri moderne în preajma celui mai important edificiu al Iaşului, Palatul Culturii

 

Controversele vizavi de parteneriat au fost iniţiate de firme care aveau şi ele interese în zonă. Protestele de ordin istorico-arhitectural au pornit de la diverşi membri din cadrul autorităţilor ce veghează la integritatea monumentelor istorice.

Dar controversată era şi situaţia Palatului Culturii în sine, în perpetuă renovare de la cutremurul din 1977 încoace. Zona din spatele edificiului, unde autorităţile comuniste amenajaseră un parc, un ştrand şi un patinoar, rămăsese aproape părăsită, aproape teren viran în plin centrul celui mai important oraş al Moldovei.

 

Delicata artă a compromisului

Armonizarea arhitectonică s-a făcut printr-o coborâre lină de la academic la cotidian, de la clasic la funcţional, de la istorie copleşitoare la prezent destins, reconfortant.

 

Între neogoticul britanic al Palatului Culturii şi cubismul american al  al spaţiilor comerciale semitransparente, spaţiul civic şi de recreere este liant. Un parc în trepte, cu fântâni generoase şi alei pavate riguros, leagă măreţia de îndrăzneala arhitectonică din jurul său.

Palas7 Palas8 Palas9

Soluţia de îmbinare majoră a fost desfacerea clădirilor comerciale în corpuri, dar şi dispunerea lor pe linii ce nu sunt paralele cu vreuna din laturile Palatului. Astfel, acestea nu dau vreo clipă impresia că ar concura monumentul istoric. Detaliile contribuie şi ele din plin. Parcul ale felinare, bănci şi indicatoare în cel mai pur stil englezesc. Spaţiile verzi au fost lăsate în relief, pentru a accentua prospeţimea, acoperişul de deasupra patinoarului mic este din pânză, imitând corturile medievale. Mai mult, răceala unui perete anost şi opac al mall-ului este înveselită de un carusel vienez, iar treptele de pe latura de nord a Palatului sunt uşor în zig-zag, pentru a atenua monotonia.

 

Construcţiile moderne sunt în trena celei clasice, dispunerea lor o pun în valoare, nu o concurează. Stilul englezesc şi suprafaţa spaţiului de recreere domină întreaga zonă, subliniind rolul de spaţiu al comunităţii în faţa celui de spaţiu de profit comercial.

Palas4 Palas5 Palas6

Afacere cu plus valoare civică

Palas mallul ieşean demonstrează cum, investiţi atent, responsabil în faţa comunităţii, banii privaţi pot aduce un plus de valoare şi pentru aceasta.

Vestigiile istorice au fost şie ele recuperate, renovate şi puse în valoare, ca elemente de inedit.

3.000 de locuri de muncă pe durata construcţiilor şi aproape 4.000 de acum încolo, în spaţiile comerciale, birourile şi utilităţile aferente complexului. Pe lângă acestea, investiţia de 265 de milioane de euro reprezintă şi un standard de referinţă. Practic, orice mare dezvoltare comercială sau urbană ulterioară va avea un punct de referinţă. Un prim rezultat se vede în reluarea renovărilor exterioare reluate cu avânt la Palatul Culturii.

Palas10 Palas11 Palas12

Dincolo de aglomeraţia specifică oricărei zone comerciale abia deschise, audienţa de care s-a bucurat spaţiul de recreere, mulţimea de copii rostogolindu-se pe gazonul proaspăt, dovedesc că ieşenii aveau de multă vreme nevoie de o asemenea zonă în mijlocul sufocant al oraşului. La zecile de ani în care zona a tânjit după o reabilitare, fără aportul privat, aşteptarea ar mai fi putut dura la infinit. Mai mult, modelul ar merita o analiză şi pentru alte oraşe cu sistematizare deficitară a zonelor centrale.

Palas13 Palas14 Palas15

Citit 5774 ori Ultima modificare Joi, 07 Iunie 2012 09:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.