Asigurătorii avertizează: De azi, eşti în culpă dacă nu ai poliţă la casă!
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Asigurătorii avertizează: De azi, eşti în culpă dacă nu ai poliţă la casă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proprietarii care încă nu şi-au asigurat casele împotriva dezastrelor naturale pot fi amendaţi de primării cu până la 500 de lei


Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, emisă în 2008, a funcţionat până acum ca o sperietoare la care autorităţile şi asigurătorii apelau periodic pentru a le reaminti cetăţenilor că trebuie să încheie o poliţă pentru casă. De sâmbătă, însă, sperietoarea "muşcă"!

"De la 1 septembrie, eşti în culpă dacă nu ai asigurare pentru locuinţă!", a declarat Daniela Damian, broker de asigurări pentru Societatea Română de Brokeraj în Asigurări (SRBA). Asta înseamnă că, de sâmbătă, cei care nu şi-au asigurat casa împotriva dezastrelor pot fi amendaţi de primării. Amenda prevăzută de lege este cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

Asta teoretic. Practic, nu se ştie mai nimic despre procedura de sancţionare a proprietarilor care ignoră această obligaţie legală. Primăriile, care deja gâfâie încercând să facă faţă volumului uriaş de activitate cu oştile de funcţionari crestate de recesiune, ar trebui să rupă câţiva oameni de ici, câţiva de colo şi să-i trimită din uşă-n uşă ca să verifice cine are şi cine nu are asigurare. Este însă puţin probabil ca lucrul acesta să se întâmple, cel puţin deocamdată. Mai degrabă, verificarea se va face la ghişeu atunci când proprietarii vor plăti impozitul pe casă.

Iată care e principiul asigurării locuinţei

Legea 260/2008, promulgată după inundaţiile şi alunecările de teren catastrofale care au lovit mai multe regiuni ale ţării, inclusiv a noastră, în perioada 2005-2007, obligă fiecare proprietar să îşi ferească imobilul de cel puţin trei riscuri: cutremure, alunecări de teren şi inundaţii. Poliţa, numită obligatorie, are o valoare care variază în funcţie de tipul locuinţei. Astfel, pentru casele din chirpici sau din paiantă, proprietarii îi plătesc asigurătorului 10 euro pe an şi, dacă locuinţa le este distrusă de un dezastru natural, primesc 10.000 de euro. Pentru o casă din cărămidă sau din BCA şi pentru un apartament, proprietarii plătesc anual 20 de euro şi, dacă-i loveşte necazul, primesc 20.000 de euro.

Cei care vor să-şi asigure locuinţa împotriva unor riscuri extinse, cum sunt incendiile sau furturile, trebuie să încheie o a doua poliţă, numită facultativă. "Pe 1 septembrie revenim la varianta veche a legii - asigurarea obligatorie e separată de cea facultativă", a spus brokerul Daniela Damian. Poliţele facultative care acoperă şi riscurile din poliţa obligatorie, încheiate între cele două modificări ale legii, vor continua să-şi facă efectele.

 

Citit 2845 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2012 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.