Poliţistul care aduce haosul, "omul legii" în comune terorizate de infractori

Poliţistul care aduce haosul, "omul legii" în comune terorizate de infractori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Morţile suspecte şi abuzurile grosolane de la Frumuşiţa au pus pe jar Poliţia judeţului Galaţi * Vizat în prezent de o anchetă internă, agentul şef Costică Borşan, de la postul de poliţie din amintita comună, are în spate un istoric extrem de controversat * După ce şi-a făcut de cap în codrii Jorăştiului, poliţistul "face legea" pe câmpurile de la Frumuşiţa


Vârlezi, Jorăşti, Frumuşiţa. Este cea mai scurtă descriere a traseului pe care l-a parcurs în ultimii ani unul dintre poliţiştii care ar trebui să aibă în grijă, în prezent, liniştea şi siguranţa unei comunităţi rurale. Cariera agentului şef Costică Borşan a fost legată de o serie de scandaluri izvorâte dintr-un lung şir de ilegalităţi, care au trezit suspiciunea superiorilor poliţistului şi au zdruncinat ordinea în comunităţile unde subofiţerul fusese pus să vegheze.

Contemporan cu jafurile de la Jorăşti

Pentru a ilustra felul în care s-au împletit derapajele grave de la lege ale unor indivizi şi cariera poliţistului Costică Borşan vom readuce în atenţie cazul Jorăşti, comună care până în urmă cu câţiva ani s-a aflat sub protecţia acestui agent. Oamenii din comună au avut de suferit crunt de pe urma unei bande de hoţi, tâlhari şi bătăuşi. Aşa cum „Viaţa liberă” dezvăluia într-o anchetă exclusivă în primăvara lui 2009, sătenii, chinuiţi de jafuri şi chiar de ameninţări cu moartea, „partide” din care infractorii ieşeau întotdeauna victorioşi în faţa poliţiştilor, aleseseră varianta tăcerii. Orice tentativă de a dezvălui „haiduciile” infractorilor se putea transforma într-un bumerang, aşa că localnicii îşi luaseră gândul de la a-şi căuta dreptatea la poliţist. A păţit-o pe pielea sa un pădurar, angajat al Romsilva, care a avut curajul nebunesc de a încerca să prevină tăierile masive de copaci şi mai apoi vânzarea la „negru” de către o adevărată mafie a lemnului. Pădurarul Viorel Tufă a sesizat poliţia despre faptul că sunt tăiaţi ilegal copaci din pădurea pe care o păzea. Urmarea: la numai câteva zile, fără a suporta în nici un fel consecinţele reclamaţiei la poliţie, hoţii de lemne au dat iama în pădurea pe care o păzea Tufă şi au pus la pământ cu drujbele zeci de copaci. Nu au omis să îi dea telefon în acelaşi timp angajatului Romsilva şi să îl anunţe de isprava lor, pentru ca, mai apoi, să îl reclame superiorilor că nu îşi face treaba. La fel ca Tufă, localnici precum Radu Costică, Neculai Gavriliu, Măndiţa Istrate, Pachiţa Palade, Vasilica Guţu, Maria Tofan sau Toader Tanvuia au suferit din plin de pe urma bandelor de infractori, care au reuşit în cel din urmă, să pună la pământ şi să vândă 80 de hectare de pădure din proprietatea ANIF Galaţi, evaluată atunci la circa 100 de miliarde de lei vechi! Totul organizat, cu rampe de încărcare şi camioane care transportau copacii tăiaţi spre a fi vânduţi în comune din sudul judeţului.

Firmele de pază, puse pe fugă

Conducerea ANIF Galaţi a încercat atunci să îşi păzească proprietatea cu o firmă specializată, sperând că în acest fel nu va mai fi nevoită să facă plângere la poliţie. Degeaba. „Paznicii au dat bir cu fugiţii, aşa că am angajat o firmă privată (N.R „Sherif Guard”). După scurtă vreme, firma a reziliat contractul, pentru că nu putea face faţă bandelor de hoţi. Sunt zeci de reclamaţii cu privire la furturile de la Jorăşti. Nu ne-am lămurit cum stau lucrurile, pentru că Poliţia nu-şi face datoria cum trebuie. Hoţii sunt în legătură cu reţele de comercianţi de lemne, care preiau marfa în camioane, sub ochii Poliţiei”, declara la începutul lui 2009 Titi Trufaşu, directorul din acea vreme ANIF Galaţi.  Ulterior, în zonă au fost mobilizate trupe de jandarmi, care au stat două săptămâni la Jorăşti pentru liniştirea situaţiei.

Şpalieri „transferaţi” la Bujoru

Un alt capitol al fărădelegilor petrecute în mandatul lui Borşan la Jorăşti s-a referit la jefuirea celor 130 de hecare de vie nobilă din comună. Tâlharii au furat recoltele şi, mai mult, peste 100.000 de şpalieri de beton a căror valoare a fost estimată de peste 20 de miliarde de lei vechi. Grosul mărfii a ajuns la Târgu Bujor, unde a fost folosită ca umplutură la construcţia unor vile şi la pavarea curţilor.

În ciuda sutelor de reclamaţii depuse la postul de poliţie, nimeni nu a plătit pentru paguba imensă şi nu a fost găsit niciun vinovat.

Agentul şef Costică Borşan, sub „domnia” căruia se petrecuseră toate aceste orori, a fost cercetat disciplinar de conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, care a dispus în cele din urmă mutarea sa la postul de poliţie de la Frumuşiţa.

Haosul s-a mutat la Frumuşiţa

După un scurt „stagiu” la Poliţia Târgu Bujor, unde fusese pus la dispoziţia conducerii, Costică Borşan şi-a luat în primire postul de la Frumuşiţa. Nimic mai bun pentru oamenii din Jorăşti şi cum nu se putea mai rău pentru cei de la Frumuşiţa, cum aveau să afle oamenii chinuiţi de ciobanii Enache. Familia de oieri, care în ultimii ani a cunoscut o expansiune spectaculoasă, nu are nici în clin nici în mânecă cu litera legii, dar asta nu i-a pricinuit până de curând vreun necaz. Turmele fraţilor Valerică, Neculai şi Sorin Enache au devenit spaima numărul unu pentru deţinătorii de culturi agricole, fie persoane fizice, fie asociaţii agricole. Sute de hectare culturi ar fost rase de oi sub atenta supraveghere a stăpânilor, care au avut grijă să intimideze, pe orice căi, pe oricine ar fi putut să li se împotrivească. Oamenii din Frumuşiţa au îndurat şi bătăi şi ameninţări, de cele mai multe ori pe tăcute, pentru că nu au îndrăznit să se plângă la poliţie, mai ales după ce au văzut că fraţii Enache ieşeau mereu cu faţa curată. „Nu păţesc niciodată nimic. Am auzit că poliţistul ar avea oi pe la turma lor”, susţine unul dintre victimele abuzurilor fraţilor Enache.

Chiar dacă nu dovedeşte în mod direct legături de „afaceri” între ciobanii-terorişti şi poliţistul Borşan, episodul de la Şiviţa, de pe 9 septembrie, oferă o pistă care indică gradul de amiciţie a oierilor cu omul legii. Valerică Enache şi Costică Borşan şi-au făcut apariţia împreună la un conflict pe care ciobanul l-a avut cu angajaţii societăţii Agriserv din Şiviţa. Cu toate că ciobanul l-a ameninţat cu pistolul pe reprezentantul societăţii, poliţistul a „pus batista pe ţambal”, ca să-l determine pe cel agresat să nu facă nici un demers. Numai în urma intervenţiei poliţiştilor de la Arme, Enache a fost lăsat fără pistol şi acuzat de ameninţare. O altă consecinţă a acestui episod este dispoziţia şefului IPJ de demarare a unei anchete interne care îl priveşte pe Costică Borşan, Biroul de Control Intern urmărind să afle dacă acesta îşi face cum trebuie datoria sau „joacă la două capete”.

Citit 5248 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2012 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.