Licitaţii controversate la Apă Canal - Afaceri urât mirositoare la staţia de epurare

Licitaţii controversate la Apă Canal - Afaceri urât mirositoare la staţia de epurare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul are probleme grave cu poluarea Dunării * Finalizarea epurării - bani sunt, lipseşte voinţa * Vorbe frumos curgătoare şi documente cu „abateri grave” * Licitaţie cu repetiţie, contestaţii şi deznodământ în ceaţă *


Binecuvântat de ape ca niciun alt judeţ, Galaţiul se codeşte să le epureze după ce le uzează din plin. Şi asta cu toate că Uniunea Europeană impune racordarea integrală la canalizare şi staţii de epurare până în 2019.

În ritmul de până acum însă, s-a calculat că abia în 12 ani se va atinge 100% racordare la canalizare, iar epurarea integrală abia în 29 de ani (!). UE încă mai speră şi pune la dispoziţie fonduri generoase şi nerambursabile - 100 de milioane de euro numai pentru judeţul Galaţi, alţi 30 de milioane fiind contribuţie locală.

Doar că operatorul judeţean de apă-canal e incapabil să finalizeze licitaţiile pentru a cheltui bănetul.

Brăilenii dau clasă cu apă chioară

Pe 16 noiembrie 2011, vecinii noştri cofluviali îşi inaugurau staţia de epurare la normele europene valabile din 2019, iar fostul primar al Galaţiului se lăuda că şi a noastră va fi gata curând.

Primul oraş cu ieşire la Dunăre care a inaugurat  o nouă staţie de epurare a apelor uzate este Isaccea, apoi Drobeta Turnu Severin în iulie 2011. Tulcea a construit cam 55-60 la sută, Măcinul cam tot aşa, Sulina doar 40 la sută.

Practic, doar staţia brăilenilor întoarce în Dunăre ape perfect curate, inclusiv microbiologic. A gălăţenilor va face asta - cică - după 2015. Deşi, la cât a durat ISPA, triplu de cât se prevăzuse, e posibil ca în 2019 să fim tot pasibili de amenzi europene pentru poluare…

Licitaţie pe „vorbe”

Staţia de la Galaţi, făcută prin ISPA şi inaugurată anul trecut, a costat peste 20 de milioane de euro. Asigură doar decantarea apei şi fermentarea nămolului. Pentru neutralizarea microbiologică şi chimică a apei, staţia trebuie completată tehnologic şi asta costă alte 20 de milioane de euro.

Lucrarea a fost scoasă la licitaţie prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Anunţul a apărut pe 13 decembrie anul trecut, zi cu ghinion se pare. Pentru că minunea n-a rezistat trei zile, criteriile fiind contestate pe 16 decembrie de o firmă bucureşteană, Drum Art SRL.

Criteriile folosite la evaluarea metodologiei lucrărilor sunt considerate ca „interpretabile şi subiective”, punctând „mai curând imaginaţia ofertanţilor în a detalia şi a descrie cât mai multe «etape» sau «activităţi» specifice”. Criteriile de evaluare acordau 30 de puncte preţului ofertei, 30 costului operaţional maxim garantat şi 40 metodologiei lucrărilor.

Concret, se dădeau 40 de puncte din 100 pe… „vorbe” înşiruite frumos despre cum va aborda constructorul lucrările pe etape. Descrierea urma să fie jurizată de specialiştii Apă Canal şi ex-city-managerul Florin Popa pe post de şef al comisiei. Adică de specialiştii unei firme căreia îi explodează canalizarea nou-nouţă la prima ploaie şi city-managerul proslăvit cu mega-salarii de ultra-retrogradul Dumitru Nicolae...

Răzgândeală cu viteza apei îngheţate

Pe 19 decembrie, înainte ca Drum Art să ajungă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Apă Canal dă cu stângu-n dreptu’ şi anulează licitaţia pe motiv că „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire”. Şi nu sunt semnale că a fost cineva sancţionat pentru aceste „abateri”…

Anunţul refăcut a apărut pe SEAP abia după alte două luni. Crăciun, Revelion, vacanţe, îngheţ... Pe 24 februarie 2012, cei interesaţi observă că s-au schimbat doar două rânduri: în loc de 30 p - preţ, 30 p - cost de operare şi 40 p - metodologie de execuţie, se acordă 30 de puncte preţului şi restul costului operaţional. Rezonabil, în sfârşit, ar spune unii. Ei bine, nu!

Apă Canal face legea din mers

În noile cerinţe se mai strecoară ceva: o „portiţă”. În loc de 160 de milioane de lei cifră de afaceri minimă anuală pe ultimii trei ani, formularea devine „medie globală” şi aşa pot pătrunde şi constructori mai mici. Dar şi mai nervoşi.

După o lună şi un teanc de clarificări scrise, două firme se plâng la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Pe 22 martie, Intec SRL reclamă verificările ICECON impuse utilajelor, pe lângă cele ISCIR şi ITP. Verificări ce nu sunt cerute aceloraşi 11 utilaje şi într-o licitaţie paralelă, organizată pentru staţiile de epurare Tecuci şi Târgu Bujor.

Pe 27 martie, Super A+K SRL înaintează la rândul său o contestaţie cu aceleaşi doleanţe, dar o retrage după 7 zile. Inspiraţie? Posibil, fiindcă a doua zi, pe 5 aprilie, CNSC respinge contestaţia Intec SRL ca neîntemeiată.

Procedură disputată, dar terminată în… linişte

Pe 11 mai s-au deschis ofertele. Doar că procedura de atribuire nu s-a mai finalizat, cel puţin oficial. Nimeni nu ştie să fi fost desemnat vreun câştigător.

Aşadar, Dunărea are toate şansele să mai curgă la fel ca până acum: poluată.

Gelu Stan: "Contractul a fost adjudecat"

Atribuirea lucrărilor de montare a uscătorului la Staţia de Epurare din Galaţi s-a finalizat deja, susţine directorul Apă Canal, Gelu Stan. "Contractul a fost adjudecat la preţul de 13,6 milioane de lei, fără TVA, de Erg Termrom Galaţi, care i-a subcontractat firmei germane Centro", a spus Stan. A fost adjudecat şi contractul de asistenţă tehnică la extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţ, câştigat de Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică Bucureşti la preţul de 18 milioane de lei, fără TVA. Execuţia nu a început încă, trei dintre contracte fiind contestate şi celelalte trei urmând a fi licitate în noiembrie. (Rodica Mişcalencu)

În articolele viitoare veţi vedea cum licitează Apă Canal celelalte staţii de epurare, dar şi ce consultant tehnic de apartament va supraveghea lucrările pentru fabuloasa sumă de patru milioane de euro.

Citit 4545 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2012 10:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.