Cabina antiseismică a inventatorului gălăţean Nicolae Savin e gata

Cabina antiseismică a inventatorului gălăţean Nicolae Savin e gata
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce a fost brevetată în România şi Statele Unite, cabina antiseismică inventată de inginerul gălăţean Nicolae Savin, despre care „Viaţa liberă” a scris în premieră, a fost brevetată recent şi în Japonia. Cabina a intrat şi pe linia de producţie, iar brevetul primit din partea japonezilor este poate cea mai importantă confirmare oficială pentru un dispozitiv de protecţie împotriva seismelor, venită chiar din ţara cutremurelor.

Invenţia inginerului gălăţean constă într-o cabină pentru două persoane, care ocupă o suprafaţă de trei metri pătraţi şi are dimensiuni comparabile cu ale unui şifonier. Ba chiar poate fi mascată, foarte uşor, într-un şifonier normal, de apartament, ale cărui uşi se deschid odată cu cele ale cabinei.

Cabina este construită din oţel, iar secretul rezistenţei la orice forţă de compresiune este dat de forma sa în partea superioară, în formă de vârf de lance, cu cuţite dure ascuţite pe margini şi împărţită pe diagonală de o grindă cu zăbrele.

„Această formă reduce de peste 4.000 de ori suprafaţa de contact şi de 1.000 de ori forţa de compresiune la impactul cu cabina. Cuţitele sunt făcute dintr-un oţel cu o duritate de vreo 20 de ori mai mare decât cea a betonului armat (din care sunt construite planşeele clădirilor) şi de două-trei ori mai mare decât cea a oţelului care armează planşeele de beton”, spune Nicolae Savin.

Dacă celelalte invenţii de acest gen au, fără excepţie o formă paralelipipedică, cu acoperiş plan, Nicolae Savin este primul care a ales această formă ascuţită.

În plus, cabina este perfect amortizată pentru ca persoanele care se refugiază în interiorul ei să scape nevătămate în urma unor şocuri foarte puternice sau a căderii de la înălţime. În interior se află două scaune securizate şi mijloace de siguranţă (centuri, căşti de protecţie, măşti de gaze), cabina fiind prevăzută, de asemenea, cu sursă proprie de energie şi cu trei surse de aer (aerisire naturală, rezervor de oxigen la măştile de protecţie şi furtun de presiune care poate aduce aer din exterior).

Însă cabina are şi numeroase alte facilităţi, care pot fi aflate accesând site-ul www.savin.com.ro. Iar aici, pe site-ul „Vieţiii libere”, puteţi urmări un scurt film de animaţie, care demonstrează cum funcţionează cabina inventată de inginerul gălăţean. 

Preţul unei cabine antiseismice este de circa 4.200 de euro (fără TVA), iar termenul de livrare al unei comenzi este de circa o lună şi jumătate.

În plus, glumeşte Savin, „putem face şi cabine blindate, antiglonţ, pentru VIP-uri”.

Cât de utilă este o astfel de cabină? Foarte utilă, ne asigură inventatorul, pentru că, în cele din urmă, „cutremurul va veni…”

Citit 3272 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.