Spălătoriile auto, amendate de ITM

Spălătoriile auto, amendate de ITM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În perioada 19-21 februarie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a efectuat o serie de controale care au vizat mai multe spălătorii auto. Per total, au fost verificaţi 35 de angajatori, care au, împreună, 490 de salariaţi.

Inspectorii de muncă au descoperit că unii dintre agenţii economici pe care i-au vizitat se făceau vinovaţi de neîntocmirea documentelor de angajare conform prevederilor Legii nr.53/2003 pentru persoanele depistate fără forme legale, dar şi de nerespectarea drepturilor privind munca pe timp de noapte.

Potrivit ITM, alte nereguli au fost legate de faptul că anumiţi angajatori nu au acordat drepturile pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal sau nu au transmis, în termenul legal,  modificările aduse la contractele individuale de muncă, în aplicaţia REVISAL (registrul general de evidenţă a angajaţilor, în format electronic). În total, 70 de deficienţe.

Potrivit comunicatului remis de ITM Galaţi, printre sancţiunile aplicate se numără: “Patru amenzi în valoare de 7.500 lei pentru muncă fără forme legale de angajare la: SC Zamcris SRL (o persoană fără forme legale de angajare/amendă în valoare de 1.500 lei);  SC Optim Serv SRL (o persoană fără forme legale de angajare/amendă în valoare de 1.500 lei) , SC Marbety SRL (o persoană fără forme legale de angajare/amendă în valoare de 1.500 lei), SC Zoolact Coman SRL (două persoane fără forme legale de angajare/amendă în valoare de 3.000 lei)”.

În plus, “alte trei societăţi au fost sancţionate cu amezi în valoare totală de 5.000 de lei pentru pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă”, mai precizează comunicatul.

Totodată, inspectorii gălăţeni de muncă i-au evaluat pe angajatori din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii asigurate la locul de muncă.

Principalele nereguli înregistrate au vizat: “nerealizarea de către angajator a evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau produselor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă, neîntocmirea de către angajator a planului de protecţie şi prevenire, necompletarea fişei postului pentru toţi lucrătorii cu prevederi de securitate şi sănătate în muncă, existenţa unor pardoseli nestabile, neasigurarea semnalizării de securitate şi/sau sănătate la locul de muncă şi neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii pentru toţi lucrătorii, dar şi nedesemnarea şi instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor responsabili pentru acordarea primul ajutor”, potrivit comunicatului ITM.

După evaluarea efectuată pornind de la aceste criterii, au fost înregistrate 50 de deficienţe. S-a aplicat un număr egal de măsuri de intrare în legalitate. S-au dat şi 31 de sancţiuni contravenţionale – 29 de avertismente şi două amenzi.

Nu putem decât să sperăm că, în urma acestor sancţiuni, agenţii economici vizaţi vor fi mai riguroşi atunci când vine vorba să  asigure drepturile, sănătatea şi siguranţa angajaţilor lor.

Citit 1401 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.