EXCLUSIVITATE: Apa caldă şi căldura vor fi facturate şi sistate individual din februarie 2013
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

EXCLUSIVITATE: Apa caldă şi căldura vor fi facturate şi sistate individual din februarie 2013
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Calorgal promite să facă în câteva luni ceea ce Apaterm nu a reuşit în câteva zeci de ani, şi anume trecerea la un sistem echitabil de furnizare, facturare şi sistare


Operatorul regional Calorgal, care va prelua la începutul anului 2013 activitatea de distribuţie a apei calde şi a căldurii în municipiul Galaţi de la falimentara Apaterm, va înlocui sistemul colectiv de furnizare, facturare şi sistare cu un sistem individual. Asta înseamnă că societatea nu va mai trimite facturi la asociaţiile de proprietari, ci direct la proprietarii din asociaţie, iar aceştia din urmă nu vor mai plăti apa caldă şi căldura prin intermediul asociaţiei, ci direct la furnizor. Totodată, societatea de termoficare nu va mai opri furnizarea de servicii către o asociaţie întreagă, ci numai către rău-platnicii din asociaţie.

Calorgal va implementa acest sistem din februarie 2013, după ce instanţa de judecată va pronunţa falimentul Apaterm. Cel puţin aşa susţin oficiali din sistemul de termoficare. "De la 1 februarie 2013, Calorgal va încheia contracte de furnizare cu toate asociaţiile de proprietari şi, în acelaşi timp, va încheia convenţii de facturare cu fiecare consumator din sistemul centralizat de încălzire. Asta ne va permite nu numai să emitem facturi individual şi să încasăm banii direct de la consumatori, ci şi să operăm sistări individuale, în caz de neplată, pentru că acele convenţii vor conţine o clauză care ne va permite accesul în locuinţe pentru executarea blindării", a declarat, pentru "Viaţa liberă", directorul de producţie al societăţii Apaterm, Mircea Ispas.

Conform aceleiaşi surse, citirea indexurilor în vederea facturării consumului de apă caldă şi căldură va fi realizată tot de firmele de citire a repartitoarelor, acolo unde există contracte în derulare între asociaţiile de proprietari şi firmele de profil. În asociaţiile unde facturarea se face la pauşal, citirea va fi efectuată de reprezentanţii asociaţiilor împreună cu cei ai Calorgal.

Datornicii nu vor scăpa de restanţe

Demn de precizat este faptul că, deşi contractele dintre Calorgal şi asociaţiile de proprietari şi dintre Calorgal şi proprietari vor începe de la sold zero, datornicii nu vor scăpa de restanţe. "Datoriile pe care aceştia le-au acumulat către Apaterm vor fi recuperate de firma lichidatoare, după ce instanţa va pronunţa falimentul Apaterm", a explicat Mircea Ispas.

Apaterm are de recuperat de la populaţie peste 160 de miliarde de lei vechi, sumă care include atât datoria de bază, cât şi penalităţile de întârziere aplicate de societate.

Citit 6183 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2012 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.