Campanie VL “Tu ştii ce face administratorul tău?”: Ai, n-ai contor, Apaterm tot te facturează!

Campanie VL “Tu ştii ce face administratorul tău?”: Ai, n-ai contor, Apaterm tot te facturează!

Foto: Vasile Caburgan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
17 comentarii

Cotidianul „Viaţa liberă” îşi continuă campania în favoarea proprietarilor de apartamente, obligaţi să plătească facturi uriaşe doar pentru a acoperi nevoia de bani a angajaţilor din sistemul centralizat al furnizorilor de utilităţi sau pe a administratorilor de bloc.

Plată pe ochi frumoşi

Pierderile din sistemul centralizat trebuie acoperite într-un fel sau altul. Aşa că soluţia cea mai uşoară pentru toată lumea este să acopere aceste priederi fix din buzunarele proprietarilor.
Un caz concret a fost adus în atenţia cotidianului „Viaţa liberă” de către unul dintre proprietarii ce fac parte din asociaţia 226, mai exact blocul PS 11. Dorel Miron a explicat exact cum i-a fost umflată factura la întreţinere absolut artificial. „În luna noiembrie am primit o factură de plată la încălzire în valoare de 133,76 de lei, deşi consumul în apartament a fost zero. Defalcat, factura s-a împărţit astfel: 69,97 de lei conducte de subsol, 48,92 de lei părţi comune şi 14,88 lei serviciul de calcul ISTA ”, ne-a explicat acesta.
Având în vedere aceste cheltuieli, locatarii au încercat din răsputeri să vadă unde este problema. „Pentru a vedea de ce este factura atât de mare, am mers la ISTA, a cărui reprezentantă a spus că respectivele cheltuieli sunt împărţite conform facturii venite de la Apaterm şi s-ar putea să fie o factură aşa de mare din cauza pierderilor de la subsolul blocului”, a mai spus Dorel Miron.
„Surpriza a venit în momentul în care am constatat că lipseşte dispozitivul care ar trebui să măsoare cantitatea de agent termic folosit la încălzire. Nu înţeleg cum s-a făcut calculul la cantitatea de agent consumat”, a mai spus proprietarul.

Căldură după formulă

Reprezentanţii Apaterm recunosc faptul că respectiva scară nu este contorizată şi, de altfel, nu este singura în această situaţie. Însă, potrivit aceloraşi surse, factura se calculează după o formulă bine stabilită. „Suma ce trebuie plătită de respectiva asociaţie se calculează având în vedere celelalte asociaţii racordate la acelaşi punct termic. Diferenţele nu sunt mari faţă de ce ar înregistra contorul, a explicat inginerul şef al Apaterm, Dorin Andronachi.
Pe de altă parte, conform acestuia, asociaţia cu pricina ar avea datorii către Apaterm în valoare de aproximativ 250.000 de lei. „Noi le-am furnizat în continuare căldură, deşi au facturi neplătite încă din ianuarie 2012”, a mai spus acesta. „Factura se calculează având în vedere suprafaţa încălzită, numărul de ore în care s-a furnizat căldură şi coeficientul ce rezultă în urma calculelor noastre”, a mai spus ing. Andronachi.

Contoarele, furate de hoţii de fier vechi

Paradoxal, asociaţiile de proprietari sunt nevoite să plătească facturi calculate după formulă, în loc să plătească exact cât consumă, din cauza hoţilor. Contoarele ce înregistrează exact câtă căldură primeşte un bloc sunt din bronz, motiv suficient pentru hoţii de fier vechi de a da iama prin ele. „În acest moment avem un total de peste 200 de contoare lipsă, adică un prejudiciu de aproximativ 21.600 de lei. Am făcut inclusiv adrese către Poliţie, însă până în acest moment nu am primit nicio informare. Mai mult, avem şi peste 36.000 de metri de cablu dispărut”, a explicat inginerul Andronachi. Având în vedere toate aceste probleme, în cele din urmă, cel care trebuie să acopere într-un fel sau altul pierderile sistemului, cauzate fie de hoţi, fie de vechimea ţevilor şi de proasta lor izolare, fie de orice alţi factori este consumatorul final.

Citit 6360 ori Ultima modificare Marți, 05 Februarie 2013 16:47

17 comentarii

 • postat de HOTI LA DRUMUL MARE Luni, 04 Martie 2013 11:12 Link la comentariu
  0
  1

  Noi hotii la drumul mare va rugam, dati lege CONTRACT INDIVIDUAL CU FURNIZORII LA TOATE UTILITATILE LA BLOC.SA DISPARA ADMINISTRATORUL SI MAFIA DIN TOATE BLOCURILE DIN TARA. TOATE FACTURILE SA LE PLATEASCA FIECARE CA SI FACTURA ENEL URGENT ....IN ATENTIA PARLAMENTARILOR SI PRIMARILOR USL SI PRIMARULUI CAPITALEI URGENT.

  Raportează
 • postat de i ruianu Miercuri, 20 Februarie 2013 17:54 Link la comentariu
  0
  0

  URGENT.. ELIMINAREA ORDINULUI 343/2010 ANRSC. URGENT SA SE OBLIGE PRIN LEGE CONTRACT INDIVIDUALCU FURNIZORII LA TOATE UTILITATILE L;A BLOC... DESFIINTAREA ADMINISTRATORULUI LA BLOC NFACTURI CA LA ENEL DESFIINTAREA TUTUROR FACTURILOR PLATITE LA ADMINISTRATOR ACUM URGENT. 2013 FEB.

  Raportează
 • postat de Tara hotilor : platesti ce nu consumi . Miercuri, 06 Februarie 2013 21:25 Link la comentariu
  0
  0

  HOTILOR ! Dupa ce trec alegerile , va intoarceti la vechile metehne : furatul din buzunarul tot mai subtiat al locatarului ! Probabil in Romania se face un experiment , cum poti trai fara bani ! Dupa ce-ti platesti utilitatile si taxele la stat , te uiti ca milogul in traista ! Eu n-o sa platesc tevile reci care-mi tranziteaza apartamentul . La vara le tai si le arunc . Nu are decat cine vrea ,sa le mute pe casa scarii ! Este incredibil cum trebuie sa platesti 100 lei pentru un serviciu nesolicitat si mai ales NEEFECTUAT ! Tevile sunt reci , dar ISTA insista ca am de plata 100 lei ! Factura pt incalzire de la Apaterm poate fi contestata de administrator , dar n-o contesta , caci triunghiul complicitatilor este datator de averi nemuncite . Daca mergi prin Galati pe anumite strazi , vezi frate niste case de ramai cu gura cascata ! Nu sunt cu nimic mai prejos decat cele din filme . Mai tata , de unde atatia bani ? Cu toate ca am pornit chipurile de la zero toti in 1990 , distantele s-au facut uriase , in mediul prietenos pt furat din Romania ! Ia bagati legea 18 (ilicitul ) sa vedeti cum avem bani pt investitii , sanatate , educatie , etc . Vor veni alte alegeri , iar oamenii inselati vor face si pe plan local , ordine cu VOTUL !

  Raportează
 • postat de DoRmi Miercuri, 06 Februarie 2013 15:50 Link la comentariu
  0
  0

  Multumim pentru continuarea inserarii articolului ce aceasta tema de mare interes local!
  Corecte si juste comentariile!
  Impartasesc ideea individualizarii consumului de apa rece, apa calda si caldura.
  Deocamdata sa vedem finalul luptei dintre hotiile si magariile APATERM patronat de psd si hotiile si magariile ilegalului CALORGAL dirijat de pnl!?!
  Despre aceste contracte si conventii aparute ... pe piata si distribuite de Calorgal pot spune ca sunt ilegale, asa cum insusi infiintarea Calorgal este ilegala.
  Cele doua documente sunt ilegale pentru ca provin de la o societate ilegal infiintata, pentru ca, conform Ordinului 483/2008 al ANRSC, nu includ foarte multe obligatii ale Calorgal si drepturi ale noastre, consumatorilor. Semnatura presedintilor de asociatii preponderent de culoare galbena este si ea ilegala, intrucat nu are acceptul Adunarii generale a Asociatiei de locatari-un mare abuz din partea acestora, dar si o mare graba.
  Suprataxarea calculata de multi administratori, capusarea practicata de cele trei firme fantoma ( Techem, Ista si Elsaco, abuzurile facute de multi presedinti si administratori de Asociatii au facut, fac si vor face foarte mult rau consumatorilor. Unii dintre acesti presedinti, dar si destui administratori trebuiau demult sa se retraga pentru ca stau rau cu sanatatea!?! Le multumim pentru activitatea depusa si le cerem sa plece!
  Personal consider ca "raul trebuie taiat din radacina" si nu mai vreau sa cred in valabilitatea zicalei care spune ca "suntem romani si ca traim in balcani"! Ne-a ajuns cutitul la os! Nu se poate sa-i mai lasam sa-si bage adanc ghearele in buzunarele noastre! Gata cu hotiile, marlaniile, excrocheriile, etc... Gata, STOP !!!

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Miercuri, 06 Februarie 2013 15:19 Link la comentariu
  0
  0

  Vreti o comparatie ??? Imaginati-va o asociatie de proprietari (de 1 singur bloc) fara nici-un contract si nici-o conducta APATERM (sa zicem A) si o alta asociatie de proprietari care este racordata la Apaterm (sa zicem B).

  Asociatia A) brusc are cheltuieli mai mici pentru ca administratorul are pe mana banii doar pe salariul femeii de servici, salariul al sau, curentul pe scara SI APA RECE si cam atat .
  PS:
  Exista o asociatie de proprietari care au rezolvat si aceasta problema cu conducta de apa rece pe casa scarii si robinet la usa fiecarui apartament.

  Dintre toate cred ca doar factura la apa rece este mai mare si discutabila (si aici problema furturilor de apa, a apometrelor scoase si puse inapoi, etc), dar oricum.. .


  Asociatia B) are brusc cheltuieli si facturi foarte consistente venite de la APATERM si ISTA si care brusc trebuie sa i se plateasca de la cetateni aceste facturi. Unii nu au sa plateasca si nu vor, altii au dar pentru ca nu li se pare corect (desi asa sunt legile, idioate, dar sunt legi) nu vor sa plateasca (exemplu cei care au conducte prin casa dar au centrala, si se trezesc cu 100 lei de plata pentru caldura!!) si tot asa.
  Colac peste pupaza, chiar daca 50%-70% platesc administratora se trezeste pe mana cu sume mari de bani, si fura acesti bani si fura, pana cand este prinsa. Pana incepe procesul muta tot ce are pe fii, fiice, mama, tata, si nu mai ai ce sa ii faci, ramana asociatia cu datorii.

  ASTA ESTE PROBLEMA ESENTIALA la comun se fura !

  Pai la o asociatie de proprietari unde nu exista deloc notiunea de APATERM si ISTA si apa rece este pe casa scarii cu robinet la usa fiecarui apartament (precum gazele) atunci CATI BANI MAI RULEAZA administratora ca sa fure ?
  Sume modice.


  La asociatia cu APATERM nu numai ca Asociatia B trebuie sa plateasca tot felul de datorii uriase, penalitati, calcule penalitati, ISTA, dosare sociale - reducere cost incalzire, dati in judecata, trebuie sa plateasca avocati, sa plateasca procesele pierdute si avocatii apaterm, sa plateasca executorii care vin, sa ... . sa se infunde in mocirla.
  Asta este... realitatea... Asociatia B se va afunda sigur in mocirla.

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Miercuri, 06 Februarie 2013 15:06 Link la comentariu
  0
  0

  Vina nu apartine ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI in privinta APATERM !!!!

  Nu mai acuzati dvs deaiurea, si in mod fals !!
  Asociatiile de proprietari sunt OBLIGATE prin lege sa imparta (SA DUCA GREUL) facturile conform unor legi, si cum primesc factura o trimit la ISTA (sau alta societate de acest gen) si care face imparteala pe apartamente.
  Apoi tot conform legilor A CELOR CARE AU TRAI LA COMUN vin pierderile pentru apa calda, etc,.

  Degeaba incearca unii sa inteleaga cum sa platesti pierderi la caldura, cand tu ai centrala proprie de apartament pe gaz, sau de ce sa platesti tevile din casa, care desi izolate, si desi vecinul de desupt ESTE DEBRANSAT si de deasupra are caloriferele APATERM inchise, si practic cel cu centrala le incalzeste si apartamentele lor celor "racordati" la APATERM !!!
  Iti vine greu sa accepti ca vine ISTA si tu cel care ai centrala proprie pe gaz, trebuie sa platesti vezi Doamne, caldura disipata de tevi pe suprafata apartamentului tau, dar nu tin cont de faptul ca tevile acelea sunt mai putin calde decat aerul din apartamentul celui cu centrala proprie de apartament !

  VINA NU este a administratorului de bloc, care dealtfel bine ca nu face calculul, pentru ca ar fi linsat de proprietari si ca sunt calculate de ISTA, dar cine tine cont de PRETURILE EXORBITANTE ALE UNOR CALCULE (facute intr-un amarat de excel) facute de ISTA ???

  De ce aceste calcule nu le mai face direct APATERM ???
  Pentru ca cineva trebuia sa capuseze APATERM si restul prostimii racordate sau nu la ISTA.


  Singura vina a administratorilor si presedintilor Asociatiilor de proprietari o reprezinta cand ADMINISTRATORUL FURA BANI !
  Si cateodata nici presedintii nu prea au mare vina, pentru ca trebuie sa dea afara administratorul sa cheme altul (si nu e nici-o garantie ca nu fura nici acela) si sa dea in judecata (de unde bani de avocat pana la urma ?? cand nu vine lumea sa plateasca nici apa rece) si asa mai departe !

  ESTE O MOCIRLA DOMNILOR, si nimanui nu ii pasa.
  Singurul lucru de bun simt este FALIMENTUL ACESTEI CAPUSE ODIOASE numita APATERM si tot ce inseamna ea.
  Apoi racordarea separata nu numai la gaz, electricitate, internet, cablu tv care au CONTRACTE INDIVIDUALE ci si la apa rece.
  Si odata facut acest lucru FURTURILE SI PIERDERILE IMENSE VOR DISPARE IMEDIAT !

  Dar cat timp avem un bloc /cartier NOU cu centrala moderna termica de bloc si din cauza a doar cativa putini rai-platnici Asociatia brusc nu are bani, brusc nu poate sa plateasca, vin recuperatori de datorii si tot felul de smecheri in numele societatii si incep sa puna mana pe banii asociatiei, si incepe show-ul de a lasa fara apa rece, fara electricitate pe scara, fara lift blocurile.

  Adica datorita acestui sistem "LA COMUN" toate blocurile care au incalzire CENTRALIZATA ajung pana la urma, invariabil, la EVUL MEDIU in intuneric si fara apa potabila.
  Asta in Romania mileniului 3, membra UE si NATO, in "noul" Galati.

  Raportează
 • postat de Rică Miercuri, 06 Februarie 2013 11:27 Link la comentariu
  0
  0

  Soluţia pentru stoparea furăciunii, cu acte în regulă, este contract individual pentru furnizarea agentului termic. Abureala cu acea convenţie de facturare individuală este o porcărie. Toţi cei implicaţi în păgubirea consumatorului nu vor face acest lucru de bună voie, deci trebuie determinaţi. Toţi cei din conducerea asociaţiilor care se opun încheierii contractelor individuale trebuie înlăturaţi deoarece aceştia nu servesc interesele membrilor din asociaţie. Pentru a fi înlăturaţi nu este nevoie de atestat de la primărie. Trebie scoşi din jocul furăciunii repartitorii cei care contribuie masiv la păgubirea consumatorului Oricum aceste societăţi funcţionează ilegal în foarte multe condominii. Acest lucru este posibil datorită cârdăşiei dintre conducerile asociaţiei de proprietari şi aceste firme. Un exemplu este asociaţia 765, o asociaţie foarte mare cu pest e 500 de apartamente, unde preşedintele şi administratorul au încheiat şi reânoit contracte cu aceste firme peste voinţa membrilor cu încălcarea actelor normative. Acest lucru trebuie su ducă nu numai la destituirea lor dar şi trimiterea lor într-un loc unde să mediteze.
  Rămâne APATERM-ul, care dacă nu am fi noi consumatorii nu şi-ar mai avea rostul. Deci depind de consumatori. De aceea noi consumatorii trebuie să ne impunem voinţa în a cumpăra o marfă, un serviciu care ne trebuie la un preţ corect stabilit prin negociere directă cu furnizorul.
  Există şi în rândul consumatorilor hoţi, care au o satisfacţie în a fura şi a înşela pe cei din jurul lui, prin toate mijloacele posibile-elemenţi de calorifer unde sunt montate repartitoarele doar de ornament pentru a fi citite, apometre scoase şi montate invers. Aceştia dacă nu vor contracte individuale nu au decât să rămână la sistemul centralizat şi să se fure între ei.

  Raportează
 • postat de Marcel Miercuri, 06 Februarie 2013 10:14 Link la comentariu
  0
  0

  Nu inteleg de ce se plang toate societatile(APATERM,APA CANAL, CFR,fostul SIDEX,irigatiile,porturile) cu furturile care sunt executate de conationalii nostri,cand poate fi data o lege ca societatile de colectare nu pot lua fier vechi de la persoane fizice.Din parcarea blocului nostru au fost furate in seara de 19.01.2013 doua capace de canalizare care au lasat gauri cu adancimea de 3m si nimeni nu s-a sinchisit :politia locala si APA CANAL sa vada cine sunt autorii.
  Daca ramane ca pana acum cu aceste societati colectoare atunci dupa parerea mea se poate rezolva astfel:daca se gasesc elemente de metal in ograda lor provenite din aceste furturi la o societate colectoare atunci sa fie obligata sa puna la loc tot ce a fost furat,sa suporte toate costurile.Cred sa atunci nu le va mai conveni DE 23 ani ne tot plangem ca se fura dar nu au fost pedepsiti cei care instiga la furtul de metal =societatile care colecteaza fier vechi

  Raportează
 • postat de codreanu jenica Miercuri, 06 Februarie 2013 09:44 Link la comentariu
  0
  0

  La blocul LC4 sc 1 gigacalorimetru este itrerupt de cei de la termoficare intentionat pentru a umfla factura in favoarea
  lor ,nu stiu cei de la ista cum clculeaza ?

  Raportează
 • postat de Cetateanul Onest Miercuri, 06 Februarie 2013 09:17 Link la comentariu
  0
  0

  Haideti sa fim realisti si sa comentam si titlul articolului sa vedem cati administratori au venit la asociatii cu sarut mana la angajare .......... si cati s-au uitat mai atenti la ei ca dupa un an ...doi incep sa faca numai nazuri , curgre aurul dupa ei , isi schimba masinile si apartamentele .........intr-un cuvant se imbogatesc dupa spinarea noastra a locatarilor si nu am auzit pe nimeni sa se sesizeze???? , nu mai spun ca unii au mai fugit si cu banii nostri........ si noi suportam cu stoicism ca de fiecare dataca de ....romanul duce .. cat priveste furtul de aparate (gigacalorimetre ) intradevar am auzit cazuri cand indivizii prinsi prin pande de salariatii apaterm politia romana ( le multumim) le dau drumul imediat fara sa le faca nimic.Repartizarea consumului pentru incalzire din cate stiu si eu ca am citit contractul incheiat de asociatie cu Apatermul se face aplicand coieficientul mediu orar de functionare a blocurilor din jur, si cred ca este cat de cat corect ca si celalalte blocuri au repartitoare , fac si ei economie ca da saracia este in floare la noi la romani si nu mai spun de furtul din apartamente prin sute de metode de te crucesti ,am auzit de la o administratora ca in urma unui control ....sa va vina sa credeti a gasit cei doi elementi ai caloriferului care tinea repartitorul sigilat de altfel, taiati siii tinea omul in sifoner si la citirea repartitoarelor le punea pe calorifer .....asta da ideie de roman si ne mai intrebam de ce unii dintre noi platim milioane la caldura.

  Raportează
 • postat de GHEOGHE Miercuri, 06 Februarie 2013 08:45 Link la comentariu
  0
  0

  ACEEASI SITUATIE SE AFLA SI LA ASOCIATIA 206, TIGLINA I, DAR NIMENI NU "INTELEGE" PROBLEMA ,DESI SUNTEM SINGURA ASOCIATIE DIN GALATI, CARE AVEM : un numar mare de salariati angajati cu contract de munca 8 ore pe zi fiecare ,contabil ,administraror,casier si locatari alesi ca presedinte si cenzor.

  DAR ATRIBUTIILE DE SERVICI NU SE CUNOSC,PROBABIL LOCATARUL ARE DATORIA DE A -SI REZOLVA PROBLEMELE.

  Raportează
 • postat de CONDREA NARCISA Miercuri, 06 Februarie 2013 08:32 Link la comentariu
  0
  0

  Pentru Coco
  Pentru ca administratorii nu dau inventarul cum trebuie, pentru ca nu realizeaza termoizolatia la subsol si anveloparea subsolului, pentru ca daca se intocmeste un proces verbal privind situatia retelei de distributie s-ar reduce costurile, pentru ca reteaua din intreg orasul Galati este veche si depasita din punct de vedere tehnic, pentru ca......

  Raportează
 • postat de CONDREA NARCISA Miercuri, 06 Februarie 2013 08:30 Link la comentariu
  0
  0

  Este perfect adevarat. Am constatat ca la multe blocuri nu mai exista aceste gicacalorimetre. Parerea mea, ca proprietar este ca toate costurile puse in plus sa fie imputate administratorilor pentru ca frauda exista la nivel de administratie.

  Raportează
 • postat de CONDREA NARCISA Miercuri, 06 Februarie 2013 08:19 Link la comentariu
  0
  0

  Este perfect adevarat. Am constatat ca la multe blocuri nu mai exista aceste gicacalorimetre. Parerea mea, ca proprietar este ca toate costurile puse in plus sa fie imputate administratorilor pentru ca frauda exista la nivel de administratie.

  Raportează
 • postat de coco Miercuri, 06 Februarie 2013 07:21 Link la comentariu
  0
  0

  domnilor cine poate sa ma lamureasca de ce ne cer astia bani care pretind ca platim caldura ce se emana de la tevile din subsol (imi scapa numele firmei), nu i-am vazut la nici o revizie, verificare sau alte interventii.
  Am fost la ei la firma se cer lamuriri, dar era de fiecare data o coada imensa, iar cei care au apucat sa intre au plecat cum au venit, fara nici un raspuns concret. eu cand merg la intretinere sa platesc refuz suma de plata, ce parere aveti?

  Raportează
 • postat de ABC Miercuri, 06 Februarie 2013 07:20 Link la comentariu
  0
  0

  Firmele de repartitoare (Ista, Techem, Elsaco si care or mai fi) nu au voie sa calculeze caldura dupa indicatiile repartitoarelor decat atunci cand exista gigacalorimetru la limita de proprietate (vezi celebrele ordine 299 si 343). De ce calculeaza? De ce fura angajatii Apatem ceasurile? De ce taie cablurile? Raspuns: pt ca toti vor doare sa ne fure...si apropo Viata libera: campania asta e de kkt: titlu trebuia sa fie: UN HOT PE ZI! TU STII CE FACE FURNIZORUL TAU DE SERVICII?

  Raportează
 • postat de Administratorul ce pazeste? Miercuri, 06 Februarie 2013 06:42 Link la comentariu
  0
  0

  Si la noi, intr-o iarna, factura a venit dublu. Surpriza! Gigacalorimetrul fusese luat prin octombrie la revizie de catre Apaterm si nu-l mai returnasera, cum cere legea, dupa doua saptamani.
  Solutia? Conform legii: daca dispozitivul de masurare se defecteaza sau lipseste din vina propriatrului sau (Apaterm), se va factura conform celui mai mare consum lunar din iarna precedenta. Cititi legea si impuneti-va drepturile de clienti, nu fiti umili!
  Pe de alta parte, tot conform legii, acolo unde scarile nu au fost inca prevazute cu gigacalorimetru, masurarea cu repartitoare nu are baza legala.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.