GALERIE FOTO / A săpat un tunel sub stradă ca să fure apă! Gălăţeanul-cârtiţă care s-a racordat singur la reţea
Foto: Foto: Apă Canal

GALERIE FOTO / A săpat un tunel sub stradă ca să fure apă! Gălăţeanul-cârtiţă care s-a racordat singur la reţea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ca să evite plata taxelor de branşare, un gălăţean a săpat un tunel sub strada Oltului şi s-a racordat la reţeaua de apă şi canalizare * Lucrarea ar fi fost executată cu complicitatea unui angajat de la Apă-Canal * Operatorul a descoperit racordul ilegal la sesizarea unui vecin * „Gospodarul”, ale cărui acţiuni pun în pericol stabilitatea drumului şi a clădirilor din zonă, riscă o amendă de până la un miliard de lei vechi


Inconştienţă este cuvântul care descrie poate cel mai bine acţiunile unui gălăţean care a săpat un tunel din curte până în stradă, ca să se racordeze ilegal la reţeaua subterană de apă şi de canalizare a oraşului. Săpăturile au fost efectuate în cartierul Micro 17, pe strada Oltului, unde infiltraţiile de apă în sol au produs numeroase tasări de-a lungul timpului, cea mai spectaculoasă fiind groapa de şapte metri adâncime şi zece metri în diametru apărută în mai 2012. Lucrările clandestine au fost observate de un vecin, care a alertat autorităţile.

„Săpau noapte de noapte”

Relu Andone, în vârstă de 23 de ani, locuieşte pe strada Oltului. El este cel care a sesizat Apă Canal despre ce se întâmplă în curtea alăturată, la numărul 53. „Săpau noapte de noapte. Când am văzut doi ieşind printr-o gură din curte şi unul prin gura de vizitare a conductelor din stradă, mi-am dat seama că e ceva suspect. M-am dus şi i-am întrebat dacă au autorizaţie şi au fugit, aşa că am făcut sesizare”, a spus tânărul.

Apă Canal a răspuns sesizării la începutul acestei săptămâni, trimiţând o echipă să facă verificări în teren. Când au coborât în tunelul tehnic vizitabil care găzduieşte conductele de apă şi de canalizare de pe Oltului, angajaţii societăţii şi-au făcut cruce. „Băieţii noştri au descoperit două ţevi care veneau din curtea indicată de reclamant printr-un tunel de 20-30 de metri şi se înţepau una în conducta de apă potabilă şi alta în colectorul de canalizare. Practic, cei care au făcut treaba asta au spart tunelul tehnic, au spart conductele noastre, au adus pietre în colector”, a declarat directorul tehnic-producţie de la Apă Canal, Niţă Podaru, ieri, în timpul unei vizite în teren la care au fost convocaţi şi reprezentanţii altor instituţii cu atribuţii în acest caz, între care cei ai Primăriei, ai Poliţiei Locale şi ai Inspecţiei de Stat în Construcţii.

Amenda, de o sută de ori mai mare decât costul avizelor

Agenţii Compartimentului de Disciplină în Construcţii al Poliţiei Locale l-au identificat pe proprietarul de pe terenul căruia s-a săpat tunelul. „Mărioara Cocuz este proprietara. Continuăm cercetările”, a afirmat poliţiştul Marcel Brehoiu.

Se pare, totuşi, că de apa furată ar fi beneficiat mai mulţi utilizatori. O spune reclamantul, Relu Andone, care, o vreme, ar fi pus la dispoziţia vecinilor din curtea alăturată propriul racord la reţeaua de utilităţi. „Înainte, aveau apă şi canalizare de la noi, atât ei, cât şi pizzeria de la etaj. Însă toaleta noastră a început să se înfunde şi, recent, a refulat şi ne-a umplut casa de mizerie. Eu eram în Germania şi, când mi-a spus mama ce s-a întâmplat, am venit acasă. Le-am spus să-şi facă racord separat şi, la scurt timp, au început să sape tunelul”, a relatat tânărul de 23 de ani.

„Opera” vecinilor săi nu este doar frauduloasă - vorbim de furt de servicii -, ci şi periculoasă. Potrivit inspectorilor în construcţii, tunelul periclitează stabilitatea drumului şi a imobilelor din apropiere. Se impune, aşadar, astuparea lui. „Vom dispune intrarea în legalitate, adică compactarea terenului pentru înlăturarea pericolului de tasare, precum şi desfiinţarea racordului clandestin”, a spus Marcel Brehoiu, de la Poliţia Locală, instituţia care conduce cercetările în acest caz şi care va stabili sancţiunile.

„Legislaţia mai prevede că executarea de branşamente neautorizate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 de lei şi 100.000 de lei”, a precizat poliţistul. „Meseriaşul” de pe Oltului riscă, aşadar, să plătească un miliard de lei vechi pentru o lucrare care, dacă ar fi fost proiectată şi avizată de instituţiile responsabile, l-ar fi costat şi de o sută de ori mai puţin.

Hoţul, ajutat de un angajat Apă Canal

Relu Andone, cel care a sesizat Apă Canal, a spus că cei care au executat tunelul şi racordul ilegal au avut un complice la Apă Canal. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, a declarat că municipalitatea va verifica această informaţie. Un răspuns similar a oferit şi societatea edilitară. „Apă Canal efectuează verificări interne şi, dacă se va dovedi că cineva de la noi a contribuit în vreun fel la acea lucrare, el va răspunde în consecinţă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al societăţii, Cornelia Arnăutu.

Racordurile, legale sau ilegale, cauza multor tasări

Racordul ilegal de pe Oltului nu este primul din Galaţi. Este doar ceva mai spectaculos decât celelalte, care nu sunt puţine. „Întâlnim multe situaţii similare, mai ales în Centru, în zonele populate de cetăţeni de etnie romă”, a declarat poliţistul Marcel Brehoiu.

Pentru că de cele mai multe ori sunt executate fără respectarea normativelor tehnice, lucrările clandestine afectează stabilitatea terenului şi a construcţiilor din zonă. Asemenea efecte dezastruoase nu au, însă, doar intervenţiile neautorizate. „Am avut nenumărate cazuri de tasare în oraş, cauzate de branşamente ilegale sau doar prost executate”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. De altfel, tasări produse în Centru, dar şi în alte cartiere, au fost cauzate chiar de lucrările Apă Canal sau de pierderile de apă de pe reţeaua urbană exploatată de Apă Canal.

Legale sau ilegale, executate de particulari sau de Apă Canal, intervenţiile proaste pe reţelele de fluide sunt fatale pentru că solul din regiunea noastră este macroporic şi sensibil la umezeală.

Citit 9191 ori Ultima modificare Joi, 14 Februarie 2013 22:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.