„Raluca - Rai Due” este gălăţeancă

„Raluca - Rai Due” este gălăţeancă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tânăra care a cucerit respectul italienilor prin modul în care şi-a apărat compatrioţii într-o emisiune televizată din Italia este din Galaţi *  A absolvit Liceul „Vasile Alecsandri” * Are o specializare în limbi şi literaturi moderne, obţinând diploma Magna Cum Laudae la Universitatea din Padova * Este doctor în romanistică al Universităţii din Torino *

Ieri, dacă dădeai căutare pe Google, cu exact aceste cuvinte „Raluca Rai Due”, apăreau zeci de postări.

Toate duceau într-un singur loc. La o emisiune sugestiv intitulată „Arrivano i monstri” (Vin monştrii) de pe canalul italian Rai Due, un talk-show al cărui realizator şi-a propus să dezlege misterul „violului de la Caffarella”, în care sunt acuzaţi, deocamdată fără probe, doi români.

În această emisiune a apărut cea care ieri strângea toată admiraţia românilor din ţară şi din diaspora: Raluca. O tânără româncă, ce a intervenit din public în apărarea compatrioţilor săi care muncesc şi trăiesc cinstit în Italia.

Inteligenta şi emoţionanta sa intervenţie a adus-o în paginile ziarelor româneşti şi în atenţia utilizatorilor de internet. Reacţiile au transformat-o în port-drapel al românilor de pretutindeni.

Unii nu s-au sfiit să o numească „ambasadorul românilor” din Peninsulă şi nu numai, să ceară guvernului oameni la fel de îndrăzneţi şi curajoşi ca ea pentru a le apăra interesele.  

Ieri, ea era pentru toţi Raluca şi atât. Nimeni nu s-a întrebat cum o mai cheamă, din ce oraş este. În afară de noi. Care o cunoaştem. Pentru că Raluca este din Galaţi.

„Reprezint miile de români”

Demnă, fermă pe afirmaţiile ei, vehementă pe poziţie. Raluca Lazarovici,  românca născută în Galaţi, stabilită de 11 ani la Padova, a lăsat fără cuvinte audienţa italiană, intervenind în emisiunea televizată la postul Rai Due.

„Anno zero”, unul dintre cele mai populare show-uri din Italia, a dezbătut săptămâna trecută o temă extrem de sensibilă – românii din această ţară. Gălăţeanca a fost singurul român invitat în public, de realizatorii emisiunii, pentru a-i reprezenta pe conaţionalii ei.

„În aceasta seara s-a vorbit foarte mult despre romani şi despre România, dar despre români ca agresori, mai mult decât despre ei ca victime” - şi-a început scurtul discurs românca.

„Sunt aici pentru că vreau să reprezint miile de români care muncesc de dimineaţa şi până seara şi care îşi trăiesc viaţa de zi cu zi ca cetăţeni ai oraşelor care îi găzduiesc”, a transmis tânăra de 30 de ani, când i s-a dat microfonul, la capătul a mai bine de două ore în care cuvântul l-au avut doar italienii invitaţi în platou, reprezentanţi ai autorităţilor sau politicieni. „Vreau ca, pentru un singur moment, toţi cei prezenţi aici să se pună în locul acestor români”, a continuat românca.

Momente de tăcere apăsătoare au urmat replicii la care nu se aştepta niciunul dintre italienii din public.

„Bombardament mediatic”

“Eu vreau să dau un semnal de solidaritate puternic tuturor conaţionalilor mei, care în majoritate se află aici pentru a munci! Şi vreau să dau un semnal ferm de solidaritate şi pentru italieni, pentru victimele violenţelor, familiilor lor. Dar de ce trebuie să mă simt eu vinovată pentru aceste lucruri!”, a continuat Raluca, debordând o emoţie care a trecut dincolo de camerele de filmat şi de ecranele televizoarelor.

Revăzând filmările, Raluca explică: „Atmosfera a fost cu totul alta. Când văd pe internet emisiunea îmi dau seama că înregistrarea a diminuat mult din empatie şi din ceea ce am simţit când am fost în gradena de pe platou”.

Tensiunea a crescut vizibil în momentul în care invitata a răspuns la o întrebare venită din public - „De ce te simţi aşa?”: “Din moment ce există acest bombardament mediatic centrat în jurul , adică eu! Pentru că eu reprezint această etnie!  (…) Sunt de acord ca cine a greşit să plătească. Dar eu, ca femeie, am nevoie de aceeaşi siguranţă de care are nevoie orice italiancă!”, a spus românca, întâmpinată cu aplauzele spontane ale italienilor din gradene.

Solidaritate pe viu

Intervenţia sa, preluată de presa din România sau chiar de Youtube, a stârnit valuri de reacţii pozitive. Solidaritatea exprimată atât faţă de români, cât şi faţă de italieni, s-a întors la ea. Şi nu doar conaţionalii au răspuns astfel. Imediat ce s-a încheiat emisiunea, italienii din public au simţit nevoia să îi transmită încurajările lor.

„Au stat la coadă să mă îmbrăţişeze. Iar realizatorii showului m-au felicitat”, ne-a transmis, prin telefon, Raluca, adăugând: „Nu cred că se aşteptau la un astfel de discurs, unul puţin emotiv”.

„Într-o arenă cu lei”

Gălăţeanca spune însă că, şi pe parcursul emisiunii, românii au fost supuşi bombardamentului mediatic pe care îl înfiera. Raluca Lazarovici consideră că a ieşit din banalitate folosind aceeaşi monedă pe care au utilizat-o participanţii la dezbatere, chiar dacă, în loc de 10-15 minute, cât ar fi trebuit să vorbească, nu i-au mai rămas la dispoziţie decât 4-5 minute.

„Din discuţii reieşea că românii sunt barbari, primitivi. Aceleaşi stigmatizări. M-am simţit atacată mereu. Eram ca într-o arenă cu lei. Au făcut mereu apel la frică şi la învinovăţire. Iar dacă invitaţii au apelat la limbajul emoţiilor, eu nu puteam să abordez un alt canal de comunicare către public. De aceea am părut agresivă şi foarte vehementă”, povesteşte Raluca, care nu s-a sfiit să recunoască public faptul că are jurnalişti în familie şi ştie cum se face presă.

„Intervenţia mea nu a fost pentru a-i învinovăţi pe italieni, ci pentru a le arăta că sunt nişte lucruri care nu funcţionează. Înţeleg ambele poziţii, dar trebuie să ne depăşim aceste limite”, ne-a transmis gălăţeanca stabilită la Padova, acolo unde, zi de zi, încearcă exact ce a făcut la show-ul televizat: să medieze diferenţele interculturale, aducându-le pe poziţii egale de discuţie.

Raluca Lazarovici este, în prezent, preşedintele Centrului pentru Dialog Intercultural „MigraMente” din Padova şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Nuova Biblioteca Europea”, a doctoranzilor şi cercetătorilor de limbi străine de la Universitatea din Padova.

A absolvit Liceul „Vasile Alecsandri” Galaţi, are o specializare în limbi şi literaturi moderne, obţinând diploma cu menţiunea Magna Cum Laudae la Universitatea Padova.

Are un masterat în Inspecţia socială, Universitatea Bucureşti, şi este doctor în Romanistică al Universităţii din Torino.

Este fiica directorului general adjunct al ziarului „Viaţa liberă”, Grigore Lazarovici.

Citit 5372 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.