Fenomen ciudat: Faleza Dunării şi Mazepa, pline de ciori moarte

Fenomen ciudat: Faleza Dunării şi Mazepa, pline de ciori moarte

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
20 comentarii

Specialiştii exclud varianta deceselor cauzate de frig sau de lipsa hranei


Mai mulţi cititori ai "Vieţii libere" ne-au sesizat faptul că în zona Dunării, pe Faleză şi în cartierul Mazepa se află zeci de ciori moarte. Fenomenul pare a fi inexplicabil în condiţiile în care iarna nici nu a fost extrem de geroasă, nici nu durează mai mult decât în alţi ani. Practic, aşa cum am observat şi noi ieri, la fiecare câţiva metri se află câte o cioară moartă, unele de două-trei zile, altele de cel puţin două săptămâni. "Alerg frecvent pe Faleză şi am observat asta de câteva zile. Să nu fie vreo boală ceva, care să se transmită la câinii vagabonzi sau la pisici, pentru că am văzut câţiva câini care se strânseseră în jurul unei ciori. Nu sunt doar pe Faleză, ci şi prin cartierul Mazepa. Acum sunt mai puţine pentru că probabil le mai iau cei care se ocupă cu curăţenia, însă în continuare mi se pare că numărul lor e mare", ne-a declarat un cititor al "Vieţii libere" care locuieşte în zonă.

Autorităţie sanitar-veterinare vor face verificări

Autorităţile sanitar veterinare au fost sesizate, urmând să se pronunţe asupra fenomenului în câteva zile. "Vom trimite pe cineva să ridice nişte cadavre, o să le aducem la laborator ca să vedem despre ce este vorba", ne-a declarat şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare, Ştefan Vasile. În funcţie de rezultatul analizelor, Primăria promite că se va implica pentru evitarea unor probleme care ar putea să afecteze sănătatea oamenilor. "Locuiesc în zonă şi, personal, am remarcat şi eu că sunt foarte multe ciori moarte în ultima vreme. Oficial, nu ştim nimic, aşteptăm să fim sesizaţi, dacă este cazul, de autorităţile sanitar-veterinare, ca să ştim ce avem de făcut", ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. Nici specialiştii Muzeului de Ştiinţele Naturii nu au putut avansa deocamdată o teorie. "Singura soluţie este să se facă analiza pentru a se determina cauza acestor decese. Frigul iese din discuţie pentru că nu au fost temperaturi atât de scăzute. Nici lipsa hranei nu poate fi o variantă, aşa că e posibil să fi mâncat nişte seminţe tratate de undeva. Asta se poate stabili doar în urma unor analize", a spus purtătorul de cuvânt al Muzeului de Ştiinţele Naturii, Florin Matei.

Citit 3794 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2013 17:52

20 comentarii

 • postat de Je Miercuri, 20 Februarie 2013 08:19 Link la comentariu
  0
  0

  Intrebarea este.....pe langa ciori erau si ceva BMW-uri..ceva Mertzane cu rotile in sus?....

  Raportează
 • postat de Whiteman Marți, 19 Februarie 2013 17:04 Link la comentariu
  0
  0

  Haoileu, nu-i a buna daca in noul Galati au ajuns si ciorile s-o mierleasca de foame!!!Creca fenomenu se petrece din vina lu Durbaca ca le-a parasit pt un post imun de parlamentar!Nu trebuie exclusa totusi si vreo organizatie de tip skinheads din Anglia care a trecut la atacuri teroriste in masa. Una peste alta, nu-i a buna daca au ajuns sa moara pana si ciorile in Romanica!

  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI Marți, 19 Februarie 2013 14:38 Link la comentariu
  0
  0

  -Nu au nici o boala.Pur si simplu au fost lovite de exploziile de la furnalul 1 si otelaria 2.

  Raportează
 • postat de Alex Marți, 19 Februarie 2013 14:27 Link la comentariu
  0
  0

  AH1N1 ??

  Raportează
 • postat de rindunica Marți, 19 Februarie 2013 13:32 Link la comentariu
  0
  0

  No,acuma sa vorbim serios.Este o colonie de ciori peste Dunare,in copacii de pe malul sting.Dimineata pe la ora 07 isi iau zborul inspre oras,ruta- uzina de apa,spitalul judetean,bd-ul Braile-Movileni-groapa de gunoi(nu stiu locatia exacta)Fratilor,sint MILIOANE de pasari,zbor in cird compact vreo 50 de minute deasupra blocului meu!E ca in filmul ala celebru de Hitchok.Ca mor o duzina,nu-i bai! Numai ca fenomenul scapa de sub control,se inmultesc anual,asta e problema.Nu stiu sa spun daca are repercursiuni asupra ecosistemului,sint altii mai specialisti,dar parca e anormal numarul lor.Este posibil sa inghita seminte tratate aruncate(intentionat?) la groapa de gunoi si sa mai piara din ele.Nu e o solutie,intra in lantul trofic,si mai mor si restul Problema trebuie cercetata stiintific.

  Raportează
 • postat de De la gaze? De la murăturile din garaje? Eiiiii....nu-i a bună...Cutremur? Marți, 19 Februarie 2013 12:40 Link la comentariu
  0
  0

  Eiiiiiii,... țiganii ne pleacă, ciorile ne mor.....nu-i a bine......nu-i de bine...... Ce-o mai veni? Meteoritul? Cutremurul? Mișcări tectonice ci degajare de gaze? Gaze de la murăturile noastre din garaje? S-a încălzit vremea și murăturile să fie afectate? Eiiiiiiii...nu-i a bună.

  Raportează
 • postat de George Marți, 19 Februarie 2013 12:07 Link la comentariu
  0
  0

  SSS si ALB = niste cocalari retardati.

  Raportează
 • postat de George Marți, 19 Februarie 2013 12:05 Link la comentariu
  0
  0

  Nu exista nici o boala. Este vorba de o boala numita OM! Este vorba de oamenii inconstienti rauvoitori care le otravesc.

  Raportează
 • postat de Tony Galento pentru SSS si ALB Marți, 19 Februarie 2013 11:57 Link la comentariu
  0
  0

  Comentariul antterior este pentru dumneavoastra

  Raportează
 • postat de TONY GALENTO PENTRU ,,ALB ,, SI ,, SSS,, Marți, 19 Februarie 2013 11:55 Link la comentariu
  0
  0

  COMENTARIUL ANTERIOR ESTE ADRESAT CELOR CARE SEMNEAZA ,,ALB,, SI ,,SSS,,

  Raportează
 • postat de Tony Galento Marți, 19 Februarie 2013 11:52 Link la comentariu
  0
  0

  Umorul dumneavoastra,frizand cinismul totusi,m-a facut sa rad cu pofta !!!Umorul de calitate ramane o trasatura definitorie a romanilor,in orice imprejurare!!!

  Raportează
 • postat de colio Marți, 19 Februarie 2013 11:18 Link la comentariu
  0
  0

  Daca vreti sa vedeti ciori moarte veniti in Port Bazinul Nou , sunt cu sutele
  in curand vom muri si noi de foame in timp ce patronul se imbogateste pe spinarea noastra
  sub atenta privire obladuitoare a unui lider de sindicat ales din cate se pare...pe viata!

  Raportează
 • postat de katy Marți, 19 Februarie 2013 11:10 Link la comentariu
  0
  0

  Sin cartierul Tiglina 1 e acelasi fenoman..sunt o gramada de ciori moarte..o fi vreo boala ceva...dar si la poluarea si mizeria in care traim..nu ma mira nimic..! Nimic nu se face in galatiul asta...toata lumea doarme!

  Raportează
 • postat de Alb Marți, 19 Februarie 2013 10:08 Link la comentariu
  0
  0

  Si cu cata speranta intrasem aici, speram la alt tip de ciori. Pacat, sunt doar pasari. dar nu e o problema, mai am rabdare... :)

  Raportează
 • postat de negonic Marți, 19 Februarie 2013 08:54 Link la comentariu
  0
  0

  Purtatorul de cuvant al Primariei asteapta ca cineva sa-l sesizeze ,desi vede cu proprii ochi fenomenul descris in articol !Si ne mai miram de ce merg treburile rau in tara asta ,in care toti cei ce au functii de conducere asteapta sa fie sezizati !Nesimtiti , ce se lupta doar pentru a lor imbogatire, si nu ca ar fi interesati de soarta altor decat familia si alte rude apropiate lor .

  Raportează
 • postat de QWERTY Marți, 19 Februarie 2013 08:54 Link la comentariu
  0
  0

  Bietele pasari, se chinuie din prostia noastra...
  Oricum ciorile in oras sunt semnul saraciei si gunoiului. Cand nu veti mai vedea ciori care sa daorma pe copacii din oras atunci puteti spune ca orasul a depasit cu 50% procesul de prgress in igienizare a orasului si gunoiul intr-adevar a inceput sa se selecteze si nu ami exista gropi de gunoi. Exista si multe alte explicatii dar primaria se pricepe la fotbal nu si la salubritate, ce mai?!

  Raportează
 • postat de Phill Marți, 19 Februarie 2013 08:46 Link la comentariu
  0
  0

  Asta-i chiar interesant : esti purtatorul de cuvant al Primariei, observi cu ochii tai "fenomenul" ciorilor moarte dar ... Primaria asteapta sa fie sesizata OFICIAL !!!! Parca el n-ar fi cetetean al orasului si n-ar fi putut sesiza IMDEIAT conducerea Primariei in care chiar lucreaza zilnic etc. ... Lantul "birocratiei" la romani are zale prea multe ...

  Raportează
 • postat de bolnavu Marți, 19 Februarie 2013 08:15 Link la comentariu
  0
  0

  pt. @ Marmota : Aceeasi problema am observat-o si la porumbei ! Am sesizat aceeasi invirteala de ca spui tu in urma cu vro 2-3 saptamini! E normal totusi tinind cont si de toate mizeriile de pe strazi, alei si zone verzi!
  Numai fecalele de la ciinii "bine crescuti" in casa, care sunt dopati cu tone de chimicale, carora stapinii cred ca le fac bine !!!
  Ei se feresc de E-uri iar la bietelor animale le dau toate timpeniile si le tin sechestrate in casa fara sa-si poata face nevoile! Nu se gindeste nimeni la asta! Dar acesti oameni ar merita sa aiba si ei dreptul de 2 ori pe zi la "buda"! Sa-i vad cum se simt!
  Protectia animalelor nu are nici o treaba cu asta!
  Mai mult nu are rost sa comentez!!!

  Raportează
 • postat de Marmota Marți, 19 Februarie 2013 07:21 Link la comentariu
  0
  0

  Este o boala. Am vazut acum cateva saptamani o cioara care dadea incontrolabil din cap....se ridica 2-3 metri de la sol iar apoi intra intr-un zid sau pur si simplu cadea. Se zvarcolea pe pamant apoi iarasi incerca sa zboare dar intra in gard...

  Raportează
 • postat de SSS Marți, 19 Februarie 2013 05:48 Link la comentariu
  0
  0

  Bunn asa , cioroii trebuie curatati in masa ,,,,,sa nu se mai auda de nemuri d-astea .....heheh...
  Aoleo .ma scuzati am crezut ca e vorba de TYGOINERI, ZBARLOI .Pacat de bietele pasari ....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.