GALERIE FOTO / Excavatoarele fac prăpăd în vecinătatea Combinatului! Clădiri gata să se prăbuşească din cauza hoţilor de fier
Foto: Foto: Vasile Caburgan

GALERIE FOTO / Excavatoarele fac prăpăd în vecinătatea Combinatului! Clădiri gata să se prăbuşească din cauza hoţilor de fier
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii firmelor aflate în vecinătatea combinatului siderurgic sunt terorizaţi de utilajele care sapă zi de zi în malul de pământ, care stă să se prăbuşească cu tot cu hale * Primăria Galaţi, administratorul terenului care aparţine de domeniul public, susţine că Poliţia Locală trebuie să-i prindă în flagrant pe căutătorii de fier


Mafioţii cu wole au atacat şi flancul de nord-vest al platformei siderurgice, după ce au scormonit malul din zona gării Cătuşa, în imediata vecinătate a Combinatului, pe latura fostei uzine cocsochimice. De la începutul lunii aprilie, mai multe utilaje sapă zi de zi, de dimineaţă până seara, ajungând acum în dreptul SC Galfinband, societate care are sediul mărginit pe de o parte de centura Combinatului, iar pe de alta de râpa platformei siderurgice. Această din urmă parte a fost găurită masiv de excavatoarele şi wolele celor care sapă după fier, operaţiunile având un efect rapid şi vizibil asupra stabilităţii terenului pe care se află societatea comercială.

"Pentru că aceasta parte dinspre oraş este foarte abruptă şi cu pericol mare de alunecare, a fost stabilizată de noi acum circa 5-6 ani, prin lucrări de consolidare şi plantarea unei păduri  de 5.000 de arbori. Începând de acum câteva săptămâni, un grup de indivizi necunoscuţi au început să excaveze în căutare de deşeuri de fier vechi. Se excavează lângă gardul firmei noastre direct în malul de pământ care susţine platforma şi lucrările avansează în fiecare zi", ne-a atras atenţia Sorin Stătescu, directorul comercial al SC Galfinband. Săpăturile susţinute efectuate cu utilaje grele şi-au pus amprenta asupra curţii interioare a firmei, care s-a înclinat, dar şi a halelor de producţie, a căror structură de rezistenţă este astfel afectată.

"Noi avem aceeaşi firmă de pază ca a Combinatului, dar ei se limitează la perimetrul interior, nu se bagă pe domeniul public. Din cauza asta, cei care caută fier ne-au distrus şi căminul de apă, ca să nu mai zic de cablul de alimentare de 6 KV, pe care l-au tăiat anul trecut, lăsând în beznă societatea noastră şi un sfert de Combinat", adaugă Sorin Stătescu.

"Aşteptăm poliţia să facă flagrantul"

Reprezentanţii Galfinband au sesizat Garda de Mediu, Primăria şi Jandarmeria, dar, deocamdată, au primit un răspuns oficial doar din partea Gărzii Naţionale de Mediu, care a promis că va transmite sesizarea la Galaţi. Pentru că vineri la prânz echipa "Vieţii libere" a găsit la locul indicat utilajele şi oamenii în plină activitate, lucrând nestresaţi de nimeni şi de nimic, am încercat să aflăm punctul de vedere al autorităţilor cu atribuţii de intervenţie şi de administrare a respectivului teren.

"Jandarmeria Galaţi, în urma sesizării primite de la societatea comercială, s-a deplasat în zonă cu o echipă a Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, ocazie cu care au fost legitimate persoanele care lucrau. Concluziile urmează să fie comunicate Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu, noi neavând alte atribuţii decât de sprijin şi protecţie a autorităţilor de control în astfel de situaţii", ne-a declarat cpt. Costin Barbu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi.

Pe de altă parte, nici Primăria Galaţi, administratorul terenului cu pricina, nu dă de înţeles că ar avea foarte multe pârghii pentru a-i împiedica pe căutătorii de fier organizaţi să sape după bunul plac. "Singura noastră soluţie de a acţiona în forţă este poliţia. Poliţia Locală se confruntă cu foarte multe furturi de fier vechi în ultima perioadă şi pentru a lua măsuri împotriva celor care sapă acolo trebuie să îi prindă în flagrant", ne-a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Citit 3428 ori Ultima modificare Duminică, 28 Aprilie 2013 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.