* Şefii serviciilor publice descentralizate, ameninţaţi cu demiterea * Bani sunt, datoriile trebuie plătite * Urmează inventarierea licitaţiilor organizate pe proiecte cu finanţare externă *
Săptămâna a început în forţă la Prefectura Galaţi. Prezenţi pentru a asista la numirea în funcţie a celui de-al doilea subprefect al Galaţiului, Paul Florea, şefii serviciilor publice descentralizate au primit din partea prefectului un mesaj extrem de clar şi o avertizare pe măsură: dacă nu se vor achita, până miercuri, toate facturile emise până la 31 decembrie, directorii vor fi demişi!
Este pentru prima oară, după 1989, când în sala mare a Prefecturii Galaţi a fost rostit atât de clar acest avertisment care i-a lăsat pe şefii serviciilor publice deconcentrate fără cuvinte…
„Duminică, în cadrul videoconferinţei cu premierul Emil Boc şi vicepremierul Dan Nica, s-a solicitat imperativ să se efectueze, de către serviciile publice deconcentrate, plata tuturor facturilor pentru lucrările executate şi neplătite. Vă informez că au fost deschise liniile de creditare”.
„Din acest moment puteţi efectua plata şi vreau ca până miercuri, la ora 15.00, să avem situaţia tuturor acestor lucrări, precum şi un grafic al plăţilor restante, astfel încât până vineri, la ora 12.00, să o putem transmite, la rândul nostru, la Guvern. Vestea bună este că sunt bani, deci vă puteţi plăti datoriile, vestea rea este că oricine nu le plăteşte va fi destituit”, a declarat prefectul Claudiu Brânzan, în liniştea profundă din sala de şedinţe a Palatului Administrativ.
Prefectul judeţului Galaţi a adăugat că, la nivel naţional, pentru plata lucrărilor efectuate până acum, Guvernul a alocat circa un miliard de euro şi că „dacă Guvernul a alocat aceşti bani, trebuie ca facturile să fie şi plătite, iar cei care întârzie cu plata înseamnă că nu execută deciziile”.
În liniştea încordată care a urmat anunţului făcut de Claudiu Brânzan, subprefectul Cosmin Păun a întrebat cine sunt reprezentanţii (din sală) ai Direcţiei Generale a Finaţelor Publice şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar în lipsa oricăror răspunsuri a completat „exact instituţiile cu problemele cele mai mari, două instituţii cheie”.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice nu are datorii neachitate
Am încercat şi noi să aflăm care este situaţia la cele două instituţii menţionate, cu atât mai mult cu cât avertismentul public al prefectului vine pe fondul unor informaţii neoficiale privind schimbarea din funcţie a celor doi directori.
Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi, Costică Onica, se afla, ieri, pe drumul de întoarcere la Galaţi de la Bucureşti, unde fusese chemat la o întrevedere cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
„Cunosc această problemă, am aflat-o de la videoconferinţa de ieri, de la Bucureşti. Din câte ştiu, noi nu avem astfel de facturi restante, însă voi verifica”, ne-a spus Costică Onica.
După verificare, directorul DGFP Galaţi ne-a declarat: „în acest moment, nu avem nicio factură de achitat. Mai mult, vă pot spune că ultimele plăţi achitate, în valoare de 120.000 de lei, au fost făcute din fondul de stimulente, pentru că legea permite acest lucru, respectiv, OG 92/2003”.
Inspectoratul Şcolar plăteşte 1,75 milioane lei
Şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Vasile Ciuchină, spune că este aproape în regulă: „ultima tranşă de bani ne-a venit joi sau vineri, este vorba de o sumă de 1.758.000 de lei, cu care vom achita toate restanţele de până la 31 decembrie. De pildă, avem de achitat 508.000 lei, pentru lucrările făcute pentru investiţii la campusuri şcolare din Galaţi, Tecuci şi Târgu Bujor.
Restul sumei primite va fi folosită pentru a achita lucrările efectuate la grădiniţe, pentru că aici am avut cele mai mari probleme. Unele sedii de grădiniţe au fost revendicate, altele, se află la parterul unor blocuri şi, ca atare, a trebuit să se deschidă lucrări pentru construcţia de noi sedii. În această situaţie se află Grădiniţa din Şiviţa, unde trebuie achitat constructorului 170.000 de lei, Grădiniţa nr. 58 din Galaţi – 129.000 de lei sau grădiniţele nr. 1 şi 6 din Tecuci, unde trebuie achitaţi câte 100.000 de lei”.
Vasile Ciuchină spune că motivul pentru care s-au adunat aceste datorii este împărţit: pe de o parte, Guvernul, pe de altă parte, constructorii. „În mod normal, aceste lucrări, care erau prinse în diverse hotărâri de Guvern, s-au desfăşurat, însă nu au fost lichidităţi. Este bine că acum am primit aceşti bani şi vom achita probabil până mâine marţi, 24 martie, toate datoriile din 2008, dar este vorba de datoriile pe care am promis că le vom onora”.
„Pentru că mai este un aspect şi aici cred că o parte din vină o poartă constructorii. Sunt unele lucrări care s-au finalizat înainte de termen, adică unii patroni au depăşit planul, ca să spunem aşa, profitând de faptul că nu au mai avut front de muncă în domeniul privat, au suplimentat numărul muncitorilor la lucrările de stat şi au finalizat lucrările înainte de termenul prevăzut. Aşa este situaţia de la Şcoala 28 din Galaţi, unde lucrarea trebuia terminată în septembrie 2009 şi muncitorii sunt în avans faţă de grafic. Şi aceşti constructori îşi vor primi banii, însă trebuie să înţeleagă că în momentul în care s-au alocat banii de la Guvern, s-au întocmit şi liste cu priorităţi”, a mai precizat Vasile Ciuchină.
Am încercat să aflăm cum stau lucrurile şi în Sănătate; din păcate directoarea DSP Galaţi, Costinela Georgescu, nu a fost în măsură să ne prezinte o situaţia clară, spunând doar că „ştiu că sunt două astfel de cazuri, la Galaţi şi Tecuci, însă voi face o situaţia clară şi o voi prezenta”. Greu de crezut că la nivelul Direcţiei nu există deja o astfel de situaţie.
Concluzia? Oficial, lucrurile par să fie în regulă. Însă avertismentul lansat de prefect ridică multe semne de întrebare. La care abia miercuri vom avea un răspuns.
Mai ales că plata datoriilor pentru lucrările efectuate şi neplătite anul trecut – un fel de moştenire a fostului Guvern – nu este singurul subiect asupra căruia au insistat şefii Executivului. Urmează inventarierea, până pe 3 aprilie, a licitaţiilor organizate pe proiecte cu finanţare din fonduri structurale, precum şi a stadiului realizării proiectelor finanţate din fondurile de preaderare SAPARD, ISPA ŞI PHARE…
Se va face oare ordine şi vom şti şi noi cine, ce munceşte şi cât? Mai ales că o fac pe banii noştri.
Care sunt instituţiile deconcentrate?
Instituţiile publice deconcentrate sunt acele direcţii, inspectorate sau agenţii care „reprezintă” ministerele României în teritoriu. La Galaţi, instituţiile publice deconcentrate sunt în număr de 59.
Printre cele mai importante, amintim: Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, Agenţia Domeniilor Statului, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Autoritatea de Sănătate Publică, Autoritatea Naţională a Vămilor, Casa de Asigurări de Sănătate, Casa de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Direcţia Sanitar Veterinară, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Oficiul Judeţean de Cadastru, Poliţia municipiilor Galaţi şi Tecuci, Electrica, Romtelecom, SNCFR.
N.R. Fotografia care ilustrează acest material reprezintă un trucaj