Adevărul despre ştergerea penalităţilor la întreţinere/ Află dacă ai scăpat de datorii sau eşti tot bun de plată
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Adevărul despre ştergerea penalităţilor la întreţinere/ Află dacă ai scăpat de datorii sau eşti tot bun de plată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Programul de ştergere a penalităţilor derulat de Primărie şi Apaterm e unul cu multe hibe şi cu zeci de neclarităţi * Deşi se promite "ştergerea penalităţilor la întreţinere", nici măcar penalităţile pentru agentul termic nu e sigur că vor fi anulate * Scopul Primăriei pare a fi eliminarea administratorilor de pe traseul banilor * Nici măcar trei procente din datorie nu s-a recuperat până acum


Mai sunt doar câteva zile în care gălăţenii se mai pot înscrie în programul de ştergere a penalităţilor către Apaterm, însă asupra întregii proceduri planează multe semne de întrebare. "Viaţa liberă" a încercat să desluşească povestea acestui program şi vă oferă câteva repere clare. Totuşi, din nefericire, dedesubturile poveştii sunt atât de încâlcite încât cu greu se pot furniza răspunsuri certe la TOATE întrebările pe care le ridică gălăţenii.

Se şterg doar penalităţile către Apaterm

Potrivit oficialilor din Primăria Galaţi, programul are ca bază juridică planul de reorganizare acceptat de instanţă pentru SC Apaterm SA. "...s-a avut în vedere anularea penalităţilor înregistrate de clienţi, respectiv asociaţiile de proprietari/locatari, persoanele fizice şi persoanele juridice, în condiţiile în care aceştia vor achita datoria cu titlul de bază restante faţă de societate", se arată în Planul de Reorganizare, publicat în septembrie 2011.

Aşadar, este vorba doar despre ştergerea acelor penalităţi calculate ca urmare a neplăţii sumelor datorate către Apaterm, nu şi către ceilalţi furnizori precum Apă Canal, Electrica sau Distrigaz. Asta în ciuda unor fluturaşi mincinoşi afişaţi în mai multe locuri publice din Galaţi, în care cetăţenilor li se spune că au "şansa de a scăpa de penalităţile acumulate la întreţinere". Pentru că nu se referă decât la penalităţile Apaterm, acest program nu poate fi caracterizat drept unul social. "Programul nu este, în esenţă unul social, ci are doar o componentă socială. Dacă ar fi fost unul social, ar fi fost incluse şi penalităţile către Apă Canal şi alţi furnizori, însă aşa ceva nu s-a putut face din cauză că nu există un fundament legislativ", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Unele penalităţi la agentul termic pot să nu fie şterse

Chiar dacă lucrurile par, în teorie, simple (adică plăteşti datoria de bază şi scapi de penalităţi), lucrurile se complică atunci când e vorba despre punerea în aplicare a planului. Studiind documentul prin care se stabileşte procedura propriu-zisă, am descoperit că există posibilitatea să fie şterse doar o parte din penalităţile pe care persoanele fizice le au către asociaţii pentru apă caldă şi căldură. Cum e posibil aşa ceva? "Avem nu doar bănuiala, ci chiar certitudinea că o serie de administratori au practicat pentru membrii asociaţiei procente mai mari la penalităţi decât cele puse de Apaterm pentru asociaţii", a mai spus Mihai Costache. Iar procedura Apaterm prevede clar că vor fi şterse doar penalităţile puse de Apaterm, nu şi eventualele penalităţi suplimentare, pe care le-ar fi aplicat şefii de asociaţii. "În cazul în care asociaţia de proprietari practică un procent de penalitate mai mare decât cel aplicat de Apaterm, valoarea penalităţilor suspendate/anulate va fi recalculată în limita procentului practicat de societate", se arată în procedura publicată pe site-ul societăţii. Cu alte cuvinte, e posibil ca nici măcar penalităţile pentru apă caldă şi căldură să nu fie ştere în totalitate, ci doar în măsura în care procentul de penalizare aplicat proprietarului de către asociaţie este acelaşi cu procentul de penalizare aplicat de Apaterm asociaţiilor.

Administratorii, "săriţi" de pe traseul banilor

De altfel, această prevedere pare să dezvăluie adevăratul scop al acestui program derulat de Apaterm şi de Primăria Galaţi: eliminarea de pe traseul banilor a "administratorilor căpuşă". "Oamenii trebuie să vină de la asociaţii cu o adeverinţă în care se prezintă defalcat datoria pe care o au la diverse utilităţi. Cu această ocazie, verificăm şi dacă penalitatea pe care a aplicat-o Apaterm asociaţiilor este aceeaşi cu penalitatea aplicată de asociaţii locatarilor", a mai spus Mihai Costache.

În orice caz, întreaga procedură de ştergere a penalităţilor pare un scărpinat cu mâna dreaptă la urechea stângă. Practic, proprietarul este invitat să plătească datoria direct către Apaterm (inclusiv în următoarele 12 luni), iar Apaterm taie penalitatea aferentă asociaţiei din care face parte respectivul proprietar, nicidecum penalitatea pe care o are proprietarul către asociaţie. Din datele pe care le avem la această oră, rezultă că asociaţia, funcţionând independent de furnizorii săi, are cel mult o obligaţie morală să taie penalitatea acelui locatar care a intrat în program.

Doar trei la sută, datorii recuperate

Deşi mai sunt câteva zile până pe 31 iulie (data-limită pentru înscriere în program), nici zece la sută din datornicii Apaterm nu au făcut până acum cerere pentru ştergerea penalităţilor. "Până joia trecută, 5.732 de gălățeni cu locuințe branşate la sistemul public de termoficare au intrat în programul Apaterm de ştergere a penalităţilor. Valoarea datoriilor însumate ale celor intraţi până acum în program este de 1.615.110 lei. Penalităţile şterse prin plata acestor datorii şi asumarea convenţiei de plată individuale sunt de 13.471.820 lei. Cea mai mare datorie: 30.068 lei, prin plata căreia se şterge o penalitate de 49.071 lei", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Galaţi.

Având în vedere că datoria pe care o are populaţia către Apaterm este de 170 de milioane de lei (din care aproximativ 88 de milioane reprezintă costul serviciilor furnizate şi restul penalităţi), rezultă că acest program a ajutat Apaterm să recupereze până acum mai puţin de 3 la sută din creanţe şi să şteargă doar 14 la sută din valoarea penalităţilor. "Au venit în special oameni cu datorii mici şi cu penalităţi mari", a explicat Mihgai Costache.

Asociaţii suspectate de boicotarea programului

În ultima vreme, Biroul de Presă al Primăriei Galaţi a tot trimis comunicate prin care încerca să scoată în evidenţă faptul că o serie de asociaţii nu s-au interesat până acum de acest program. "În contextul în care programul Apaterm de ştergere a penalităţilor va lua sfârşit la sfârşitul lunii curente, Primăria Municipiului Galaţi şi Apaterm informează că, din cele mai îndatorate 40 asociaţii, în ultima săptămână s-au prezentat 9 proprietari de apartamente, însumând 16.363 lei penalităţi, adică mai puțin de 0,002 la sută din penalităţile totale înregistrate de aceste asociaţii. Aceste asociaţii însumează 4.638 de apartamente, cu datorii medii pe apartament între 1.400 și 22.000 de lei", se arată în cel mai recent comunicat.

Nici vorbă despre vreun boicot, susţine unul dintre administratori. "Pur şi simplu nu am apucat să ajungem la Apaterm. Voi ajunge săptămâna aceasta. Noi am eliberat adeverinţe, este în interesul nostru să ni se şteargă penalităţile", ne-a declarat telefonic Valentina Porcăraşu, administrator la Asociaţia 278, una dintre cele enumerate în comunicatul Primăriei.

Calorgal nu a murit, e doar în stand-by

Vă mai amintiţi de Calorgal, societatea de distribuţie a agentului termic care a murit înainte să se nască? Ei bine, potrivit oficialilor Primăriei, Calorgal încă există, nu a fost încă desfiinţată. "Calorgal există şi este pregătită în orice moment să preia distribuţia agentului termic în oraş în cazul în care planul cu reorganizarea Apaterm eşuează", susţine Mihai Costache. Practic, Calorgal este ţinută artificial în viaţă, urmând să fie resuscitată doar dacă Apaterm îşi dă ultima suflare. Este, cumva, soluţia de rezervă a autorităţilor locale în ceea ce priveşte apa caldă şi căldura oraşului.

 

Citit 14376 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2013 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.