„Macaralis ambientalis”, la Grădina Botanică din Galaţi

„Macaralis ambientalis”, la Grădina Botanică din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ne asigură că macaraua respectivă e o specie pe cale de dispariţie * De 13 ani, macaraua de la „Botanică” a prins rădăcini *

Grădina Botanică din Galaţi este unică în ţară pentru că aici creşte o „plantă rară”: o macara.

Denumită, în limbajul botanic, „macaralis ambientalis”, această specie de arbore este foarte pretenţioasă şi greu de întreţinut. E nevoie de mai bine de un deceniu pentru a prinde rădăcini într-un singur loc şi de multă nepăsare care să îi îngrijească ramurile ruginite.

Nu face flori, nici fructe, deci nu se înmulţeşte. Asta e vestea bună, pentru că altfel am fi avut până acum o adevărată pădure de macarale.

Vestea proastă e că nu va dispărea niciodată pentru că „macaralis ambientalis” e un arbore etern. Îşi înfige adânc rădăcinile în proiecte născute moarte şi apoi se hrăneşte zi de zi, an de an, deceniu după deceniu doar cu indiferenţa celor din jur.

Are 13 ani

Ne-am gândit că, pentru a-i determina vârsta, am putea să o tăiem să îi numărăm inelele. Nu putem face asta pentru că nici nu e a noastră, nici nu e pe domeniul nostru. În plus, avem metode mai simple de a afla.

Aşadar, macaraua cu pricina datează încă din 1996, când a ajutat la construcţia clădirii din Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. La un moment dat, a fost mutată alături, unde a prins rădăcini şi face casă bună cu o altă „plantă” de o valoare inestimabilă din colecţia de aur a Grădinii Botanice: „schela mereu-viitoarelor-sere”.

Macaraua urma să ajute serele să se înalţe, dar au sfârşit amândouă în rugină. Aşadar, se împlinesc nu mai puţin de 13 ani de când a intrat în conştiinţa publică a Galaţiului: a schimbat câţiva directori de Grădină Botanică, plus câţiva preşedinţi de Consiliul Judeţului, instituţie care se ocupă cu administrarea complexului. Şi probabil că va mai schimba câţiva.

Atenţie, se lucrează la eliminarea macaralei!

În anul de graţie 2009 am încercat să mai aflăm câte ceva despre istoria acestui obiectiv, ce ar trebui inclus pe lista monumentelor ce trebuie vizitate de turiştii care, e drept, mai degrabă lipsesc din oraşul nostru. Şi, bineînţeles, despre viitorul locului de pelerinaj.

După câteva zile bune în care am încercat să dăm de şefa de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Camelia Grosu, am reuşit să stabilim o întrevedere. Unde, surpriză, am aflat că tocmai se lucrează intens la eliminarea macaralei din peisajul Grădinii Botanice.

„Atât firma care a executat lucrarea în urmă cu mulţi ani, ICMRSG, cât şi firma subcontractoare, SC SOREX SA, în proprietatea căreia se află macaraua, au fost atenţionate să vină să îşi ia macaraua. Le-am făcut o adresă, au termen să rezolve problema în două luni. Dacă nu, vom acţiona pe cale legală, vom avea consiliere juridică pentru rezolvarea problemei”, ne-a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, directoarea Camelia Grosu, care a evitat însă să spună care sunt metodele concrete prin care îi vor obliga pe proprietari să îşi ridice utilajul.

Şefa Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii susţine că este exclus ca această macara să contribuie şi la finalizarea serelor, întrucât e nevoie de o nouă licitaţie în cazul în care vor fi fonduri pentru realizarea acestui obiectiv.

„Din câte am înţeles, macaraua a fost lăsată aici pentru că urma să facă şi serele, însă noi nu am avut niciodată o sumă de bani suficientă pentru finalizarea serelor”, a mai explicat Camelia Grosu.

De asemenea, după îndelungi încercări am reuşit să dăm şi de un reprezentant al firmei care deţine macaraua. Florin Gheţiu, de la SOREX SA, ne-a spus că, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, a avut loc o întâlnire între cele trei instituţii implicate.

„Am avut o întrevedere cu cei de la ICMRSG şi de la Grădina Botanică, urmează să ne consultăm să vedem cine trebuie să plătească pentru demontarea macaralei”, a spus Florin Gheţiu, care a evitat de asemenea să dea un termen până la care macaraua va fi scoasă din circuitul natural al Grădinii.

„Nu ştiu când, trebuie să se lămurească mai întâi toate actele. Noi am adus această macara la comandă, trebuia să se facă şi serele, pentru sere a fost montată. Nu ştiu dacă se mai fac şi serele”, a mai spus reprezentantul SOREX, care a ţinut să precizeze că utilajul nu prezintă niciun pericol.

Probabil că aşa este, însă nu asupra pericolului de prăbuşire încercăm să atragem atenţia, ci asupra faptului că una dintre zonele din Galaţi care s-au dorit frumoase beneficiază de încă un aport vizual care strică totul.

Macaraua poate fi scoasă doar în Photoshop!

Fotografii care, de câţiva ani, fac poze de grup celor care îşi oficiază căsătoria civilă la Grădina Botanică au apoi o misiune ingrată: să scoată macaraua din peisaj, pentru că pozele de la nuntă nu trebuie să conţină şi monştri de fier.

Singura soluţie a fotografilor a fost să scoată macaraua prin intermediul unor programe computerizate. Aşadar, Photoshop-ul şi alte programe de editare foto sunt singurele variante prin care poate fi scoasă, deocamdată, macaraua din Grădina Botanică.

Citit 3158 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.