GALERIE FOTO/ După ce a plouat torenţial o oră: Valea Oraşului, sub ape
Foto: Foto: Teodora Miron

GALERIE FOTO/ După ce a plouat torenţial o oră: Valea Oraşului, sub ape
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şase străzi din zonă au fost acoperite de apă * 153 de gospodării, dintre care 94 din municipiul Galaţi, au fost afectate


Ploaia torenţială de joi dimineaţă a paralizat Valea Oraşului şi a creat probleme în mai multe localităţi din judeţ. Şase străzi din municipiu - Tăuni, Cernei, Vasile Lupu, Farului, Griviţei şi  Alexandru Moruzzi - au fost acoperite de apă, traficul din zonă fiind paralizat. Cele 94 de gospodării de pe străzile inundate au fost afectate de ape, iar patru case au avut şi ele de suferit în urma ploii ce a durat aproximativ o oră.

Pompierii gălăţeni au acţionat cu patru autospeciale, două motopompe remorcabile şi o barcă pneumatică pentru evacuarea apei de pe străzi, din curţile şi locuinţele inundate în Valea Oraşului. În ajutorul pompierilor au venit şi echipele de la Apă Canal, care au reuşit să dreneze apa din zona afectată. Deşi în unele zone apa trecea de genunchi, nu s-a pus nicio clipă problema evacuării populaţiei. Apa a blocat, pentru puţin timp, şi intrarea în spitalul CFR, situat pe strada Alexandru Moruzzi.

Gunoaie aruncate în canalizări

Toate acestea s-au întâmplat deoarece canalizările din zonă nu au mai făcut faţă din cauza gunoaielor adunate. „La începutul lunii august au fost verificate şi curăţate canalizările. La vremea respectivă a fost încărcată o jumătate de remorcă de gunoaie doar din canalizări. Pompele de la Apă Canal au tras mult timp în gol din cauza gunoaielor adunate din nou în sistemul de canalizare”, ne-a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Deşi poartă o mare parte din vină, oamenii din Valea Oraşului s-au arătat revoltaţi în momentul în care s-au văzut înconjuraţi de ape. „Nu se poate aşa ceva. Am pierdut deja o pereche de papuci, pentru că am căzut într-o groapă acoperită de apă. M-am întors acasă şi mi-am luat alţii, de data aceasta în mână. Mi-am suflecat pantalonii şi am trecut cu picioarele goale prin apă, pentru că trebuie să ajung la serviciu”, ne-a spus o femeie din zona afectată.

Chiar şi cei care au avut cizme de cauciuc au întâmpinat probleme. În unele locuri, apa era destul de mare, astfel încât a trecut peste cizme şi le-a intrat oamenilor în încălţări.

„La dispeceratul ISU au fost primite 50 de apeluri de la oamenii care au avut probleme în urma ploii torenţiale. Majoritatea apelurilor au fost din Valea Oraşului”, ne-a spus căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Pagube şi în judeţ

Ploaia torenţială a creat probleme şi în mai multe localităţi din judeţ. În urma raportărilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a făcut bilanţul pagubelor. „În oraşul Târgu Bujor au fost 20 de curţi inundate, iar în comuna Suceveni au fost afectate cinci case şi cinci curţi. Tot la Suceveni au fost distruse două podeţe de lemn, pe DJ 242D, pe o lungime de un kilometru, s-au depus aluviuni şi au fost afectaţi 8,5 kilometri de drumuri comunale. Aluviuni s-au depus şi pe DN 26, pe raza comunei Cavadineşti, pe o porţiune de 300 de metri. Traficul s-a desfăşurat cu greutate pentru puţin timp”, ne-a explicat căpitanul Eugen Chiriţă.

Conform raportării de la Prefectura Galaţi, au fost înregistrate probleme şi la Tecuci, unde 20 de gospodării şi 10 străzi au fost inundate, dar şi în comuna Băneasa, unde au avut de suferit 14 gospodării. Ploile au afectat şi 180 de hectare de teren din comuna Suceveni.

Şi traficul feroviar a fost oprit în intervalul orar 6,00 - 8,00 pe ruta Galaţi - Târgu Bujor. „Terasamentul de cale ferată a fost afectat între Băneasa şi Moscu. Acolo au mai fost probleme, dar traficul a fost reluat la ora 8,00, cu restricţii de viteză pe tronsonul respectiv. Au fost trimise şi vagoane cu piatră spartă, pentru a întări terasamentul”, ne-a comunicat Laurenţiu Seceleanu, directorul CFR Infrastructură Galaţi.

După ce toate problemele cu apa au fost rezolvate, echipe de la ISU Galaţi au început evaluarea pagubelor produse de fenomenele meteo.

 

Citit 2336 ori Ultima modificare Joi, 29 August 2013 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.