Criză cu prelungiri la ArcelorMittal Galaţi

Criză cu prelungiri la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a prelungit cu încă o lună perioada în care angajaţii Combinatului pot depune cereri de autodisponibilizare * Negocierea salariilor este la stadiul primelor tatonări * Metodele şi data de la care se va aplica măsura şomajului tehnic pentru toţi salariaţii ArcelorMittal rămân necunoscute *

Tensiunea creşte la Combinat. Lipsa de comunicare de care dau dovadă cei din administraţie şi neînţelegerile dintre sindicalişti fac situaţia să fie şi mai încordată.

Cuvintele de ordine sunt şomaj tehnic, blocarea salariilor şi autodisponibilizare. Deocamdată, putem spune că ieri, 31 martie, a fost data la care angajaţii Combinatului au aflat că s-a prelungit perioada în care pot fi depuse cereri de autodisponibilizare.

Apoi, a fost ziua în care ar fi trebuit să se discute aspecte legate de posibilitatea măririi salariilor siderurgiştilor. În plus, s-a adus din nou în discuţie chestiunea şomajului tehnic, dar nici de această dată nu au fost prezentate lucruri clare.

Încă o lună pentru autodisponibilizare

Perioada în care salariaţii de la ArcelorMittal Galaţi pot depune cereri de autodisponibilizare s-a prelungit cu încă o lună. Până la sfârşitul lunii aprilie, cei care doresc să-şi încheie raporturile de muncă cu ArcelorMittal Galaţi în schimbul primei fixe pot depune o astfel de solicitare.

"ArcelorMittal Galaţi confirmă că a prelungit,  până la finele lunii aprilie,  perioada de înscriere pe lista pentru plecări voluntare, la solicitarea reprezentanţilor angajaţilor", a informat ieri purtătorul de cuvânt al administraţiei Combinatului, Dorian Dumitrescu.

Faţă de aceste aspecte, sindicaliştii au făcut propriile comentarii: "Am fost informaţi că perioada în care se pot depune cereri de autodisponibilizare s-a prelungit cu încă o lună. Aşadar, va creşte cu siguranţă numărul celor care vor părăsi platforma siderurgică în schimbul plăţilor compensatorii”.

„Din informaţiile pe care de deţinem până acum au fost depuse deja 2000 - 2100 de cereri, din care 1200 au primit avize favorabile. Nu este o măsură care să ne bucure, pe de-o parte. Pe de altă parte, este bine pentru anumiţi angajaţi, în special pentru cei aflaţi aproape de vârsta pensionării, că pot ieşi cu un beneficiu şi că le rămâne ceva după atâţia ani de muncă”.

„Noi am cerut protecţie socială pentru toţi angajaţii, astfel încât, dacă se va pune problema concedierilor, toţi salariaţii să beneficieze de aceleaşi măsuri de protecţie", a declarat Ilinca Diaconu, reprezentantul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor.

Acest lucru a fost confirmat şi de către Nelu Macovei, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor (FSS) Metarom. "Confirmăm faptul că s-a comunicat această decizie de către conducerea Combinatului. Estimăm că hotărârea va duce până într-acolo încât să se ajungă la aproximativ 2700 de cereri depuse, iar pe lângă cei care au plecat sau urmează deja să plece să se afle alţi 500 de angajaţi", ne-a declarat viceliderul FSS Metarom.

În continuare se vor menţine aceleaşi condiţii de autodisponibilizare. Altfel spus, bonificaţiile pe care le pot primi cei care vor pleca sunt plăţi compensatorii cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei, la care se adaugă 6 până la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru cei cu boli cronice.

Fără comenzi, salariile bat pasul pe loc

Marţi ar fi trebuit să aibă loc primele discuţii referitoare la salariile siderurgiştilor, aşa cum prevede contractul colectiv de muncă semnat între sindicate şi patronat. Din spusele sindicaliştilor, întâlnirea a fost însă una formală:

"Invocând situaţia de criză, lipsa de comenzi şi scăderea producţiei, cei din administraţie au susţinut că le este imposibil să discute despre salarizare. Din acest motiv am cerut documente care să şi justifice criza invocată în permanenţă. Altfel spus, am cerut o situaţie economică întocmită în trimestrele I şi IV ale anului 2008 şi în trimestrul I al anului 2009 să vedem clar care este situaţia economică reală a Combinatului”.

„Nu putem să renunţăm la cererile noastre dacă nu ni se prezintă documente exacte care să releve situaţia invocată. Aşadar am cerut în cadrul întâlnirii de astăzi (n.r. marţi) actualizarea salariilor cu rata inflaţiei, adică opt procente", a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, după întâlnirea de ieri.

Şomajul tehnic şi ordonanţa neclară

Nu mai încape nici o îndoială, şomajul tehnic este o măsură deja luată şi care va fi pusă în aplicare în perioada imediat următoare. Nu se cunosc deocamdată mijloacele şi modul în care se va impune şomajul tehnic pentru toţi angajaţi.

“ArcelorMittal Galaţi a decis aplicarea măsurii de şomaj tehnic în cel de-al doilea trimestru din 2009. În acest moment suntem în curs de a stabili perioadele efective de aplicare, precum şi toate celelalte detalii legate de această măsură”, ne-a declarat ieri Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al administraţiei Combinatului.

Cele spuse nu rezolvă însă necunoscutele problemei. Până în acest moment nu s-a stabilit data exactă de la care se va pune în aplicare măsura şi nici nu se cunoaşte procentul din salariu pe care îl vor primi muncitorii în cele zece zile de şomaj tehnic.

Motivele pentru care se prelungeşte aşteptarea par a fi legate de neclaritatea ordonanţei prin intermediul căreia guvernul scuteşte de la plata anumitor dări societăţile care recurg la şomajul tehnic. Desigur, aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile oficiale potrivit căreia nu s-a ajuns până acum la concluzii clare.

Practic, poate fi vorba şi de o perioadă de aşteptare în care cei de la Combinat să decidă ce procent din salariu vor acorda salariaţilor în perioada de şomaj tehnic.

Şi faţă de acest lucru există opinii diferite ale sindicaliştilor. Dacă cei de la Solidaritatea sunt fermi şi cer ca salariile să fie plătite integral în condiţiile în care guvernul va acorda sprijinul amintit mai devreme,  reprezentanţii FSS Metarom ar fi mulţumiţi şi dacă 90 din salariu va fi acordat în cele zece zile de şomaj tehnic.

În plus, cei de la Solidaritatea doresc să transmită tuturor angajaţilor un fluturaş prin care sugerează membrilor sindicatului să precizeze în scris pe actul cu care se va face trimiterea în şomaj tehnic faptul că nu sunt de acord cu această măsură şi că doresc să rămână pe platforma siderurgică, la dispoziţia societăţii, în acea perioadă. În felul acesta, susţin cei de la Solidaritatea, fiecare angajat va avea posibilitatea să ceară apoi diferenţa până la 100 la sută.

pnl3
Citit 1287 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.