Premianţii „Vieţii libere” la Festivalul de Teatru pentru Liceeni

Premianţii „Vieţii libere” la Festivalul de Teatru pentru Liceeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adrian Buţa este elev în clasa a XII-a la Colegiul Economic şi a fost premiat de două ori la Festivalul de Teatru pentru Liceeni „I.L.Caragiale” desfăşurat la Galaţi. A primit Premiul de popularitate şi Premiul „Vieţii libere” pentru prestaţia artistică din reprezentaţia „Doctoriţa”, în care a evoluat alături de colega sa, Georgiana Butuman, cu care a decis să împartă trofeele.

„Teatrul îl am în sânge, pentru că merg de mic la spectacolele tatălui meu”, ne mărturiseşte Adrian - fiul actorului de revistă de la Teatrul Muzical, Paul Buţa.

A mai participat până acum la festivalul de teatru şi cu alte două piese scrise de el - „Sus cortina!” (când a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină) şi „Esenţă de rrom”, care a fost mai puţin gustată de juriu.

Deocamdată, nu se poate hotărî între cele două meserii care-i plac foarte mult, de aceea va da examen la două facultăţi, la economie şi la teatru.

„Îmi place mult să joc. Mai ales în spectacole de comedie şi revistă, pentru că românul are nevoie să râdă. E sătul de dramă, trăieşte cu ea în fiecare zi”.

„Mi-ar plăcea să pot să îmbin cele două meserii, care par că se bat cap în cap. De fapt, şi în una şi în cealaltă este vorba de muncă de echipă, de talent şi creativitate. Dacă s-ar fi câştigat bine din teatru, probabil aş fi renunţat la economie. Dar aşa am nevoie de o bază financiară solidă ca să-mi pot permite luxul de a juca şi teatru”, ne mărturiseşte tânărul, care pare să umble cu picioarele pe pământ, în ciuda preocupărilor sale artistice.

Noi am mai scris despre Adrian Buţa: el este elevul gălăţean cu cele mai multe fotografii calificate în semifinala concursului naţional LicArt. Are nu mai puţin de cinci lucrări care vor participa la etapa următoare.

„Teatrul e falimentar”

„Când sunt pe scenă simt că acolo este locul meu, de fapt. Joc teatru în trupa liceului din 2006. Îmi place enorm, dar probabil anul acesta a fost ultima oară când am urcat pe scenă. De aceea m-a bucurat mult premiul din partea «Vieţii libere». Teatrul e falimentar. Nu poţi să faci o meserie din el. E riscant”, ne spune Georgiana Butuman, obişnuită din liceu să gândească în termenii economiei de piaţă. Consideră că, pentru a reuşi ca actriţă, nu-ţi trebuie numai talent, ci şi foarte mult noroc.

„Suntem o generaţie foarte irascibilă”

„Bang, bang, eşti mort” este piesa pe care Gabriela Teodoru - elevă   în clasa a XII-a la clasa de actorie la Liceul de Artă - a ales s-o pună în scenă cu o trupă de la Grupul Şcolar Căi Ferate. Pentru că şi-a luat foarte în serios rolul de regizor, „Viaţa liberă” a premiat-o.

„Mi-a plăcut enorm filmul. E făcut foarte realist. Suntem o generaţie irascibilă şi violentă şi din acest punct de vedere suntem o pradă uşoară nenorocirilor pe care le putem produce nouă şi celorlalţi. Am căutat pe internet date despre autorul scenariului, William Mastrosimone, şi am avut plăcuta surpriză să găsesc piesa în engleză cu precizarea că poate fi descărcată şi jucată fără drepturi de autor. Am tradus-o şi am adaptat-o la realităţile noastre”.

„Asta se întâmpla acum doi ani. De atunci îmi tot doresc foarte mult să pun piesa. Am avut o încercare nereuşită, pentru că trupa mea s-a dovedit neserioasă. Dar mi s-a dat şi o a doua şansă, prin doamna profesoară Lia Maria Alexandri, care mi-a propus să fac o piesă cu elevii ei de la CFR”.

„La început nu ştiam ce-o să iasă, pentru că am început de la zero. Cu exerciţii de dicţie şi respiraţie, cu mişcare scenică. Dar colegii de la CFR au fost extrem de serioşi şi hotărâţi să facă teatru. Sunt foarte mândră de ceea ce a ieşit. Au jucat foarte bine, deşi rolurile au fost destul de grele”, ne povesteşte entuziasmată Gabriela, mândră că a fost răsplătită pentru munca ei de regizor, încă de la o primă astfel de încercare.

Se vede cu ochiul liber că îi place teatrul. Îmi povesteşte că a avut curajul să-şi aleagă propriul drum: la cererea părinţilor a dat admitere la o clasă de matematică-bilingv la CNMK, dar s-a transferat din clasa a X-a la clasa de teatru de la „Cuclin”.

Asta a fost şansa ei. Pe care nu vrea s-o irosească. Va da la facultate la actorie în toate oraşele - Bucureşti, Iaşi, Cluj, până va fi admisă pentru că altceva nu-şi doreşte să facă.

E frumoasă, talentată şi hotărâtă. În plus, ştie foarte bine ce vrea şi-şi tratează munca cu foarte multă seriozitate, aşa că are toate şansele să ajungă acolo unde-şi doreşte.

Explicaţii foto:

1 - Gabriela Teodoru - premiată de „Viaţa liberă”

2 - Scenă din spectacolul „Doctoriţa”

Citit 1889 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.