Cei nouă agenţi fără salariu de la Poliţia de Frontieră Galaţi
Foto: Foto: Teodora Miron

Cei nouă agenţi fără salariu de la Poliţia de Frontieră Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Câinii sunt specializaţi în depistarea ţigărilor de contrabandă, a drogurilor sau pentru apărarea poliţiştilor în caz de necesitate


Nouă dintre angajaţii Serviciului Poliţiei de Frontieră Galaţi muncesc fără să fie plătiţi. Sunt, din acest punct de vedere, angajaţii model. Pe lângă faptul că nu cer salariu, aceştia se antrenează cel puţin şase ore pe zi, iar atunci când sunt puşi la treabă nu scapă nimic. Este vorba despre cei nouă câini care îi ajută pe poliţişti în misiunile specifice de depistarea a contrabandiştilor de ţigări, a traficanţilor de droguri şi nu numai.

Printre cele nouă patrupede se numără şi Sara, o căţeluşă din rasa ciobănesc belgian (Malinois), care este specializată pe detectarea ţigărilor de contrabandă. De mai bine de un an, Sara lucrează îndeaproape cu agentul principal Mădălin Lungu şi, în ciuda faptului că nu vorbesc aceeaşi limbă, cei doi fac echipa perfectă.

Căţeluşa nu a avut nicio problemă în a detecta ţigările de contrabandă ascunse în cele mai inedite locuri. „Am avut odată un cetăţean care ascunsese ţigările în lădiţele cu struguri. Nu ne-am gândit nicio clipă că acolo ar putea fi ceva în afara strugurilor. Sara însă ne-a condus la acele lădiţe şi ne-a avertizat că ceva nu este în regulă. După control am găsit ţigările de contrabandă disimulate foarte bine sub struguri”, ne-a povestit colegul Sarei.

Acesta este doar unul dintre puţinele cazuri în care Sara şi-a dovedit priceperea. Căţeluşa a fost antrenată special pentru detectarea mirosului de tutun şi este un sprijin de nădejde pentru echipele Poliţiei de Frontieră. „Relaţia noastră este una profesională. Ne antrenăm zilnic şi nu am avut până acum nici un eşec”, a completat Mădălin Lungu.

Gorski îşi apăra colegii

În padocul Poliţiei de Frontieră este cazat şi Gorski, un câine lup care a absolvit deja două cursuri. „Este un câine universal. A fost antrenat iniţial pentru a fi câine de intervenţie (asigură apărarea poliţiştilor şi intervine în caz de necesitate). Am mai fost apoi la un curs pentru detectare urmă”, ne-a spus colegul lui Gorski, Marius Nicolae Vicol.

Cei doi lucrează de mai bine de doi ani împreună, timp în care au participat la multe misiuni. Gorski se antrenează alături de Marius Vicol cel puţin şase ore pe zi. „Facem tot felul de antrenamente. Atât pentru intervenţie, cât şi pentru detectarea urmelor. Eu sper să avem o colaborare cât mai lungă”, ne-a mărturisit Marius.

Gorski şi Sara, ca şi ceilalţi şapte câini ai Poliţiei de Frontieră Galaţi, fac echipă bună cu cei doi poliţişti de frontieră şi nu au avut până acum niciun eşec. Marius şi Mădălin sunt mândri de colegii lor şi spun că au toată încrederea în simţurile lor. „Se spune că infractorii sunt mereu cu un pas înainte. Noi însă avem colegi care nu pot fi păcăliţi şi de aceea reuşim mereu să îi prindem pe cei care încearcă să încalce legea”, a conchis Mădălin Lungu.

Citit 4409 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2013 09:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.