Jurnaliştii întorşi de la graniţa Republicii Moldova reacţionează

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie protestează faţă de atitudinea autorităţilor de la Chişinău care au refuzat să permită accesul jurnaliştilor români pe teritoriul Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă.

„În noaptea de 7 spre 8 aprilie, cel puţin 18 jurnalişti care circulau dinspre România spre Chişinău au fost opriţi şi întorşi din drum de la punctele Galaţi-Giurgiuleşti şi Oancea-Cahul. Autorităţile moldoveneşti nu au prezentat niciun motiv legal pentru refuzul accesului jurnaliştilor, invocând următoarele motive: lipsa unei invitaţii scrise; lipsa unei asigurări medicale speciale; lipsa unei acreditări de presă din partea Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău; defecţiuni ale sistemului computerizat”.

„Jurnaliştii aparţineau agenţiilor Associated Press, EPA, France Presse, Intact Images, NewsIn, Mediafax, Reuters, ziarelor Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Ziua şi televiziunii Realitatea TV. Contactat telefonic, consulul României de la Chişinău, Ion Nuică, a spus că nu poate asista în nici un fel jurnaliştii respinşi”, se mai arată în comunicatul de presă.

ActiveWatch cere autorităţilor de la Chişinău să prezinte public motivele acestor respingeri şi condiţiile legale pe care jurnaliştii străini care vor să relateze de la faţa locului trebuie să le îndeplinească pentru a fi admişi în ţară şi în Chişinău. 

ActiveWatch a solicitat şi  Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să pună la dispoziţia media din România o celulă de asistenţă şi un număr de telefon disponibil non-stop, astfel încât pe parcursul protestelor de la Chişinău ziariştii să beneficieze de asistenţa personalului consular şi să poată raporta eventuale abuzuri sau limitări ale autorităţilor moldoveneşti.

„Solicităm OSCE şi Comisiei Europene să facă presiuni asupra autorităţilor de la Chişinău pentru ca acestea să garanteze dreptul la liberă circulaţie, dreptul la liberă informare şi condiţii normale de lucru pentru ziarişti, indiferent de ţara de provenienţă”, se mai arată în comunicatul de presă semnat de Agenţia de Monitorizare a Presei – Active Watch.

De la prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, am aflat, ieri, că „începând de la ora zero, accesul cetăţenilor români în Republica Moldova se poate face doar pe bază de viză, obţinută, conform legii, de la Consulatul Republicii.

Cât priveşte traficul la frontieră s-a desfăşurat fără incidente. Din partea Republicii Moldova spre România se înregistrează un trafic normal, iar dinspre România spre Republica Moldova  nu au fost înregistrate treceri, probabil din cauza faptului că oamenii au înţeles că este o situaţie delicată".

Citit 676 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.